Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Του Πέτρου Σαββίδη
Μετά από μια δεκαετία νηνεμίας, ούριος άνεμος άρχισε να πνέει στην Εθνική Φρουρά. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του προσέφερε καθαρές ενδείξεις των προθέσεών του. Στην Ημερησία Διαταγή του (23 Ιουλίου 2011) δεν έδωσε τις συνήθεις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις αλλά επικεντρώθηκε σε ακρογωνιαία ζητήματα ουσίας: την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων και τις αξίες του προσωπικού.
Ανέφερε ότι «η καθαρή και ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικής καταστάσεως και των πραγματικών απαιτήσεων αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της αξιοπιστίας μας».

Μιλώντας για τις απαιτήσεις του προσωπικού αναφέρθηκε στο ήθος και το ηθικό, τον αυτοσεβασμό, και «στο κίνητρο και τις προθέσεις του καθενός μας για την αποστολή και το καθημερινό έργο». «Ο στρατιώτης εμμένει σε αξίες σε όλη του ζωή. Αυτές οι αξίες είναι η τιμή, το θάρρος και η αφοσίωση».

Ο Α/ΓΕΕΦ θεωρεί την τιμή ως «παράδειγμα των υπέρτατων ορίων ηθικής αγωγής... ασυμβίβαστο κώδικα προσωπικής ακεραιότητας» και το θάρρος ως «ηθική δύναμη... εσωτερική φωνή της συνείδησής μας... » που οδηγεί σε υψηλές αξίες. Τη δε αφοσίωση ως «ανιδιοτελή διάθεση του εαυτού μας, με απύθμενη αφοσίωση στην τελειότητα».

Στην πρώτη διαταγή του περί «πειθαρχίας» ο νέος Αρχηγός της ΕΦ, με φιλοσοφικό στοχασμό, αναδεικνύει τις αξίες της πειθαρχίας, της προσφοράς του προσωπικού, και της θυσίας για την Πατρίδα, ως το θεμέλιο για την οικοδόμηση ισχυρού πνεύματος και αποτελεσματικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας. Δεν αναφέρεται όμως στην τυπική «ψευδοπειθαρχία» των βαθμών υπό την απειλή ποινών η οποία «όταν έρθει η ώρα της ανάληψης ρίσκου ζωής μετατρέπεται σε αυτομολία».

Ο Αντιστράτηγος Νάσης επικεντρώνεται στην ενσυνείδητη πειθαρχία η οποία προέρχεται αυτοβούλως από το προσωπικό λόγω της «αποδοχής του κοινού σκοπού, των κανονισμών, της ιεραρχίας και των καθηκόντων» αλλά και της αξιοσύνης και την ποιότητας της Διοίκησης. Φαίνεται ότι ήδη κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν. Όλοι αυτοί που διαχρονικά εκμεταλλεύονταν το απρόσωπο στρατιωτικό σύστημα (ως δημόσια υπηρεσία) και χρησιμοποιούσαν τις πολιτικές παρεμβάσεις στην ιδιοτελή επαγγελματική τους πορεία. Οι υπηρεσιακά αδιάφοροι, οι ασχολούμενοι με εξω-υπηρεσιακές επιχειρήσεις, οι ανεπαρκείς ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που παραμένουν στο στράτευμα λόγω τυπικής εφαρμογής της αρχαιότητας στην επετηρίδα, οι αξιωματικοί που υπηρετούν συνεχώς σε υπηρεσίες και γραφεία παρά σε μάχιμες μονάδες, και διάφοροι άλλοι που μέχρι σήμερα εφησύχαζαν.

Ο νέος Α/ΓΕΕΦ, απαιτητικός ο ίδιος και από τον εαυτό του, στο λίγο διάστημα της Αρχηγίας του έδωσε σαφή μηνύματα εντός στρατεύματος• ότι η ΕΦ σήμερα δεν είναι ακέφαλος οργανισμός ο οποίος λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Εφάρμοσε όταν χρειάζεται απογευματινό ωράριο στο ΓΕΕΦ, εκδίδει διαταγές με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ελέγχει ο ίδιος την εφαρμογή των διαταγών του, και έχει υψηλές απαιτήσεις από τους συνεργάτες και τους διοικητές του.

Αρωγοί στις αξιέπαινες προσπάθειας του Αρχηγού είναι οι εκατοντάδες εμψυχωμένοι αξιωματικοί και τα φιλότιμα στελέχη που ανέκαθεν εκτελούσαν το υπηρεσιακό τους καθήκον με πατριωτισμό και αφοσίωση, με την ελπίδα ότι η ΕΦ θα επανέλθει στη χρυσή εποχή τηςδεκαετίας του 1990• τότε που «όταν τα όπλα μιλούσαν, οι στρατηγοί σιώπαιναν» (Αντγος Ν. Βορβολάκος).

Το κρίσιμο όμως ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο τα πολιτικά κόμματα που εγκληματικά, μέχρι σήμερα, χαλιναγωγούσαν την αποστολή και τα συμφέροντα της ΕΦ, έχουν λάβει τα σαφή μηνύματα του Α/ΓΕΕΦ. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ο αφυπνισθείς λαός θα πρέπει ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του, και να υπερασπισθεί με σθένος την Εθνική Φρουρά και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί το μοναδικό εχέγγυο για συνέχιση της ύπαρξης του κυπριακού Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.
http://www.philenews.com/digital/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_8000.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top