Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αξιολογώντας την επίσκεψη Νταβούτογλου, ο Σεμπ Μπίτισι, εκτελεστικός διεθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής (IPOL), δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά το Κόσσοβο στην ενταξιακή του πορεία στην ΕΕ, επηρεαζόμενη από τους τούρκους που ζουν στο Κόσσοβο και από τους αλβανούς που ζουν στην Τουρκία.



"Οι σχέσεις Κοσσόβου-Τουρκίας είναι πολύ καλές σήμερα. Υπάρχει τουρκική μειονότητα στο Κόσσοβο και αλβανική μειονότητα στην Τουρκία. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν συνάψει συμβάσεις στο Κόσσοβο και ακόμη περισσότερες ενδιαφέρονται να έλθουν. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν στο μέλλον. Ωστόσο, οι κοσσοβάροι κατανοούν ότι αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων με όλους τους βαλκάνιους γείτονές της" είπε ο Μπίτισι.

Κατά τον Αγκρόν Ντεμί, εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Προχωρημένων Μελετών (GAP), η Τουρκία καλλιεργεί τις σχέσεις της με το Κόσσοβο και τη Β&Ε βάσει των αρχών που περιγράφονται στο βιβλίο του Νταβούτογλου "Στρατηγικό Βάθος" όπου ο ίδιος περιγράφει την ανάγκη για την Τουρκία να οικοδομήσει σχέσεις με χώρες που ήταν μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο Μπιτίσι υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική που παρουσιάζει ο Νταβούτογλου δίνει μια ρόδινη θεώρηση της οθωμανικής εμπειρίας στα Βαλκάνια, που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες, περιλαμβανομένου και του Κοσσόβου.

"Οι άνθρωποι στο Κόσσοβο είναι επιφυλακτικοί για το νεο-οθωμανικό εναγκαλισμό, που ενδέχεται να είναι πολύ ασφυκτικός. Η Τουρκία, ως φαίνεται, εστιάζεται στην πτυχή της πολιτιστικής "ήπιας ισχύος" για να αυξήσει την επιρροή της στο Κόσσοβο και αυτό ενδέχεται να επιτείνει τον σκεπτικισμό, λαμβανομένου υπόψη ότι η Τουρκία μεταχειρίζεται την αντίπαλο του Κοσσόβου Σερβία ως αμοιβαίο εταίρο, ιδίως στην αμυντική συνεργασία" είπε ο Μπίτισι.
"Οι σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση του παρελθόντος καθώς και σε αμοιβαία συμφέροντα. Η μονόπλευρη θεώρηση δεν βοηθά από την άποψη αυτή".

SETimes.com.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_5984.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top