Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αξιωματικοί από τα Βαλκάνια θα συμμετάσχουν
στην εκπαίδευση που ηγείται το
ΝΑΤΟ στην Καμπούλ. [Reuters]
Της Τζβετίνα Μπορίσοβα για τους Southeast European Times

Τα υπουργεία Άμυνας Αλβανίας, πΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) ένωσαν τις δυνάμεις τους με Κροατία και Σλοβενία σε δέσμευση για παροχή απτής στήριξης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες της αποστολής που ηγείται το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, την ISAF.


Η συμφωνία, η οποία ήρθε σε μορφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των εθνών της Αδριατικής Χάρτας, επετεύχθη σε συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 6 Οκτωβρίου. Η Β-Ε εκπροσωπείτο και αυτή στην εκδήλωση και δεσμεύθηκε να προσθέσει την υπογραφή της στο έγγραφο μόλις καταφέρει να ιδρύσει κυβέρνηση σε κρατικό επίπεδο.

Η αποστολή θα συμβάλει στην Αφγανική Στρατιωτική Αστυνομική Σχολή στην Καμπούλ, όπου εκπαιδευτές από τα κράτη των Βαλκανίων θα βοηθήσουν αξιωματικούς να αναπτύξουν εξειδικευμένες ικανότητες. Αρχικά συμμετείχαν περίπου 40 μέλη, αν και ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί μελλοντικά.

"Μια τέτοιου είδους συμμετοχή δείχνει ξεκάθαρα την πλήρη στήριξή μας για τη νέα Συμμαχική στρατηγική στο Αφγανιστάν μέσω δημιουργίας καίριων ικανοτήτων και εμπειρίας για επιτυχημένη εφαρμογή της διαδικασίας Μετάβασης", ανέφερε κατά τη διάρκεια της τελετής ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς, η χώρα του οποίου αποτελεί συμβουλευτικό έθνος στη στρατιωτική αστυνομική σχολή στην Καμπούλ.

"Η συνεργασία αυτή μεταξύ Κροατίας, Β-Ε, Σλοβενίας, πΓΔΜ και Μαυροβουνίου, με τη στήριξη των εταίρων μας στις ΗΠΑ, στέλνει μήνυμα πως τα κράτη που αποτέλεσαν πρόσφατα αντικείμενο διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων, σήμερα μπορούν να συνεργαστούν σε περιοχές συμπλοκών ανά τον κόσμο, και αυτό αποτελεί το μήνυμα που στέλνουμε στους Αφγανούς, ότι η επένδυση στην ειρήνη και την ασφάλεια αποδίδει", πρόσθεσε.

Αναλυτές σχολίασαν πως η κοινή πρωτοβουλία αποτελεί επίδειξη της προθυμίας πρώην Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών να δείξουν πως έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στο παρελθόν και κοιτούν προς το κοινό Ευρω-Ατλαντικό μέλλον τους.

"Θεωρώ πως αποτελεί θετικό βήμα σχετικά με τη συνεργασία των πρώην Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών και ταυτόχρονα ενισχύει την ενσωμάτωσή τους με τις ευρύτερες Ευρω-Ατλαντικές δομές", ανέφερε ο αναλυτής Ιωάννης Μιχαλέτος, ο οποίος συντονίζει το Γραφείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Ασφάλειας, στους SETimes.

"Όλες αυτές οι χώρες επιθυμούν να δείξουν στη διεθνή κοινότητα πως μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και στην ουσία να ξεφορτωθούν τις κακές πτυχές του παρελθόντος", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το στρατιωτικό αναλυτή Αθανάσιο Δρούγο, οι παλαιότερες εμπειρίες αυτών των χωρών θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αφγανιστάν.

"Όλες οι προαναφερθείσες χώρες έχουν εξοικειωθεί με συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανοικοδόμησης κατά την τελευταία δεκαετία. ...πέραν πάσας αμφιβολίας, οι εμπειρίες τους θα είναι καίριες για την επιτυχία στο Αφγανιστάν", δήλωσε στους SETimes.

Η Σερβία δεν έχει συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, αν και οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι πόρτες παραμένουν ανοικτές. Σύμφωνα με τον Μιχαλέτο, "η Σερβία αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς δεν είναι στο ΝΑΤΟ και είναι πιθανό να συνεχίσει έτσι για το επόμενο διάστημα".
"Είναι πιθανό ωστόσο η Σερβία να στείλει ομάδα στο Αφγανιστάν ως ειρηνευτική δύναμη, ωστόσο εικάζω όχι σε συνεργασία με άλλες χώρες, αλλά μόνη της και σε διμερή συμφωνία είτε με το ΝΑΤΟ στο σύνολό του είτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε.

Ο Δρούγος πιστεύει πως το Βελιγράδι μπορεί να προσδώσει μεγάλη αξία στις κοινές προσπάθειες. "Τα τελευταία χρόνια, είχαν αυξημένη εμπειρία με NATO/KFOR καθώς συνεργάστηκαν με όλες τις Συμμαχικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε στους SETimes.

Η συμβολή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ISAF συζητήθηκε και αυτή σε συνέδριο στο Ζάγκρεμπ στις 12-14 Οκτωβρίου, συνδιοργάνωση των Marshall Centre, MC Alumni Association of the Republic of Croatia και του Κonrad Adenauer Stiftung Foundation.

Η εκδήλωση, η οποία προσέλκυσε 130 συμμετέχοντες από Αλβανία, Β-Ε, Βουλγαρία, Κροατία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Αφγανιστάν, είχε στόχο να παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και να αναλύσει τις συμβολές των Βαλκανικών χωρών στη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη.

"Η συναίνεση είναι πως οι χώρες της ΝΑΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ISAF ως 'ευγενή και αγνή' ειρηνευτική αποστολή πέραν του 2014", ανέφερε ο διοργανωτής του συνεδρίου, Αντισυνταγματάρχης Άρνε Λόσμαν, επικεφαλής της Εκτελεστικής Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Διεύθυνση Μη Εγκατεστημένων Προγραμμάτων στο Marshall Centre, στους SETimes.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_6158.html#.TqT9MZtCqdA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top