Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Του Μανώλη Κωστίδη
ΝΕΟ σκάφος υποθαλάσσιων ερευνών ναυπηγεί η Τουρκία. Το συγκεκριμένο σκάφος θα αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο "Piri Reis", το οποίο με την παρουσία του στο Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλές κρίσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Το νέο σκάφος σεισμικών ερευνών θα ναυπηγηθεί στα ναυπηγεία Τουζλα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και το συνολικό κόστος της κατασκευής θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.


Έτοιμο σε 30 μήνες
Η σύμβαση για την κατασκευή του σκάφους υπογράφηκε ανάμεσα στη γ.γ. Εξοπλισμών της Τουρκίας και την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία υπόσχεται πως το νέο σκάφος υποθαλάσσιων ερευνών της Τουρκίας θα είναι έτοιμο σε 30 μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του νέου σκάφους θα γίνει από το υπουργείο Ενέργειας. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ υποστήριξε πως "η Τουρκία με το σκάφος αυτό θα είναι πιο ανεξάρτητη, καθώς θα μπορεί να κάνει τις υποθαλάσσιες έρευνες με το δικό της σκάφος υψηλής τεχνολογίας" .
Το "Piri Reis" έχει ναυπηγηθεί το 1978 και οι έρευνες που πραγματοποιεί δεν θεωρούνται πια αξιόπιστες, καθώς τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί είναι παλιάς τεχνολογίας.
Η Άγκυρα πάντως τα τελευταία χρόνια βγάζει στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο το συγκεκριμένο σκάφος για να προκαλέσει ένταση και να ισχυριστεί πως έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου. Το "Piri Reis" πριν από λίγους μήνες είχε πραγματοποιήσει έρευνες στη Βόρεια Κύπρο, την ίδια εποχή που η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινούσε έρευνες στη δική της ΑΟΖ.
Πάντως το νέο σκάφος το οποίο ναυπηγεί η Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερο από το "Piri Reis", το οποίο έχει μήκος 38 μέτρα και πλάτος 8 μέτρα. Το νέο σκάφος υποθαλάσσιων ερευνών της Τουρκίας θα έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα. Θα μπορεί να κάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και θα έχει αυτονομία πολλών εβδομάδων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ονομασία που θα δοθεί στο σκάφος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2014.

Στον τομέα της ενέργειας
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως "η Τουρκία, που αναπτύσσεται και μεγαλώνει, πρέπει να αναπτυχθεί και στον τομέα της ενέργειας. Γι' αυτό και τις υποθαλάσσιες έρευνές μας με το σκάφος αυτό θα τις πραγματοποιούμε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top