Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Οι σχεδιασμοί των Αμερικανών στην περιοχή μας εντάσσουν και το Κυπριακό στη μεγάλη εικόνα και η επίλυσή του συνδέεται με μια σειρά άλλα ζητήματα και ανοικτά μέτωπα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σφαιρικά τα προβλήματα και εντάσσουν στους σχεδιασμούς την Τουρκία, το Ισραήλ, το Κουρδικό, το Ιράν και την Κύπρο.



Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι σαφές πως το θέμα του φυσικού αερίου έχει επηρεάσει τις κινήσεις τους και τα επόμενα βήματα. Οι Αμερικανοί επανέρχονται στο Κυπριακό μετά από χρόνια, αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον τους και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους Βρετανούς και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Eνδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, διευθετήθηκε χωρίς να ακολουθηθούν οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Κέρι φαίνεται να πήρε πάνω του το θέμα και μέσα σε μερικά 24ωρα η συνάντηση «κλείδωσε» και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αρχικά γινόταν λόγος για τον Ιούνιο). Στην Ουάσινγκτον ο Κύπριος υπουργός αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Eίναι προφανές πως ο Τζον Κέρι, ο οποίος πηγαινο-έρχεται στην περιοχή με επισκέψεις σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ, ενδιαφέρεται να διαμορφωθούν συνθήκες για ομαλοποίηση της κατάστασης διά της αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων. Τούτο σημαίνει να προχωρήσει η προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία με το αποτέλεσμα που επιθυμούν, να ξεκαθαρίσει το θέμα με το Ιράν.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί βλέπουν την Τουρκία να ασφυκτιά ενεργειακά και να γίνεται επιθετική και γι’ αυτό κινούνται για να βρουν το αντίδοτο. Δεν είναι τυχαίο που συντηρείται το σενάριο μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, τούτο όμως προϋποθέτει μια σειρά άλλα ζητήτηματα. Όπως τη συναίνεση του Ισραήλ αλλά και της Κύπρου, που δύσκολα σήμερα μπορεί να εξασφαλισθεί. Οι ΗΠΑ αναμένουν με ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα του επικείμενου ταξιδιού του προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, αν και εκτιμάται πως οι συζητήσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμη. Το αμερικανικό ενδιαφέρον έγκειται κυρίως στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Οι Αμερικανοί, όπως και οι Βρετανοί, θεωρούν πως το Κυπριακό πρέπει να τελειώσει καθώς δημιουργούνται προβλήματα αλλά και προσκόμματα σε ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ.

Πώς θα κινηθούν; Είναι σαφές πως επένδυσαν και επενδύουν στην εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως, μετά τις εξελίξεις στα θέματα της οικονομίας μπορεί να διαμορφωθούν νέα δεδομένα, καθώς οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί δραματικά. Αυτό το λαμβάνουν ήδη υπόψη τους. Όμως, διπλωματικές πηγές επισήμαναν στο «Φιλελεύθερο», πως δεν μπορεί να θεωρείται λεπτομέρεια το γεγονός ότι οι Αγγλοαμερικανοί επανέρχονται στο παιχνίδι με την ίδια αποφασιστικότητα με την περίοδο 2000-2004 και θα αναζητήσουν τρόπους για να επιτευχθεί συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται να προσφέρουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, ωστόσο, είναι σαφές πως βιάζονται. Χρονικό ορόσημο δεν υπάρχει αυτή τη φορά, όμως πριν το τέλος του χρόνου θέλουν να έχουν γίνει σημαντικά βήματα: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων με χρονικό ορίζοντα, αρχή και τέλος δηλαδή, διαφοροποίηση της ατζέντας «για να γίνουν πιο αποδοτικές οι συνομιλίες». Μέσα από τους σχεδιασμούς είναι πρόδηλο πως θα αξιοποιήσουν δυο βασικά στοιχεία: Από τη μια η οικονομική κρίση που βιώνει η Κύπρος για να διευκολύνουν τις κινήσεις τους και από την άλλη την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για προφανείς λόγους.

http://www.philenews.com

Στο Δ.Σ. εταιρείας που ασχολείται με πετρέλαια και φυσικό αέριο ο Ντάουνερ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ και “άνθρωπος” του Μπαν κι Μουν στη Λευκωσία, έχει διοριστεί ως μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας πετρελαίου Lakes Oil, από την ιδιοκτήτρια, τη γνωστή πολυεκατομμυριούχο Gina Rinehart. Την πληροφορία μετέδωσε πρώτο το ABC News της Αυστραλίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η θυγατρική εταιρεία της κ. Rinehart, η Hancock Prospecting έχει αγοράσει πρόσφατα 18,6 τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας Lakes Oil, που ασχολείται με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

http://mignatiou.com/?p=2265#ixzz2RmitiFM0

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top