Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δυσαρέσκεια Νταβούτογλου

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της δεν πρόκειται να περάσει σύντομα το κατώφλι της ΕΕ έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι. Σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους Αχμέτ Νταβούτογλου οι πρώτοι τόνισαν ότι η ένταξη της Τουρκίας παραμένει σε αδιέξοδο ενώ άφησαν και ένα παραθυράκι για άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις συνομιλίες εντός του Ιουνίου.



Σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο κρατών της ΕΕ αναφέρει ότι η “η ΕΕ διαπιστώνει με πολλή λύπη πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της” και πως “δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε τόνισε άλλωστε πως προκειμένου να προχωρήσουν και να βελτιωθούν οι διαπραγματεύσεις η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή το πρόσθετο πρωτόκολλο που συνήφθη με την ΕΕ. Αυτό το πρωτόκολλο είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα διέλευσης προς την Ελλάδα.

Σε αντιστάθμισμα της υπογραφής αυτής της συμφωνίας που μονογραφήθηκε από την Άγκυρα το 2012, η ΕΕ θα δεχθεί να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας στους τούρκους υπηκόους. Ωστόσο η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να κάνει ένα βήμα αφού όπως είπε ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου προεδρεύει στην ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου, είναι πιθανό να ανοίξει μέσα στον επόμενο μήνα ένα κεφάλαιο, από τα 17 που έχουν μπλοκάρει.

"Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον Ιούνιο ένα νέο κεφάλαιο συζήτησης, το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική", είπε Ίμον Γκίλμορ. Η δυσαρέσκεια του τούρκου υπουργού ήταν εμφανής καθώς όπως είπε “δεν αρκεί ένα λουλούδι για να έρθει η άνοιξη”.

“Δεκαεπτά κεφάλαια (από τα 35) είναι μπλοκαρισμένα για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία, επειδή μ' αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν πενήντα χρόνια για να την τελειώσουμε”, επέμεινε και έκανε λόγο για ανάγκη μιας νέας στρατηγικής προοπτικής στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Όπως είπε ακόμα “χωρίς την Τουρκία, η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης, δεν θα έχει στρατηγική και γεωγραφική συνέχεια”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top