Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας προκαλούν οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον για υπόθαλψη του καταζητούμενου για κατασκοπία πρώην συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παρέμενε μέχρι χθες, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στη ζώνη μετεπιβίβασης (τράνζιτ) του αεροδρομίου της Μόσχας.



Διευκρινίζοντας ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν στο τράνζιτ του αεροδρομίου του Σερεμέτιεβο και δεν έχει περάσει από το ρωσικό έλεγχο διαβατηρίων -άρα από τεχνική και νομική άποψη δεν έχει εισέλθει σε ρωσικό έδαφος- ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε κάθε αμερικανικό υπαινιγμό για ρωσική ανάμειξη στην υπόθεση, αλλά και τις παραινέσεις της Ουάσιγκτον για έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών, είπε, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αμερικανικό αίτημα:

«Ο κ. Σνόουντεν είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος και όσο γρηγορότερα επιλέξει τον τελικό του προορισμό τόσο το καλύτερο θα είναι για μας και για εκείνον», τόνισε ο Πούτιν, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι το ζήτημα αυτό δεν θα επηρεάσει τις διμερείς επιχειρηματικές-εμπορικές σχέσεις. Οπως είχε κάνει λίγο νωρίτερα και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση κι επαφή της Μόσχας με τον Σνόουντεν, λέγοντας ότι οι ρωσικές υπηρεσίες «ουδέποτε συνεργάστηκαν ούτε συνεργάζονται μαζί του σήμερα», ενώ χαρακτήρισε τις σχετικές εικασίες «ανοησίες». Η στάση του Πούτιν δείχνει ότι είναι διατεθειμένος ν' αντιπαρατεθεί με την Ουάσιγκτον και σε αυτό το μέτωπο, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες.

Αβάσιμες χαρακτηρίζει από την πλευρά της η Κίνα τις αμερικανικές κατηγορίες ότι «επέλεξε σκοπίμως ν' αφήσει ελεύθερο ένα φυγάδα, παρά το ένταλμα σύλληψης» εναντίον του και το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, η αμερικανική αμφισβήτηση του καθ' όλα νόμιμου χειρισμού της υπόθεσης από το Χογνκ Κονγκ δεν είναι λογική, οι κατηγορίες εναντίον της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης δεν έχουν βάση και η Κίνα δεν μπορεί να δεχτεί αυτή τη στάση. Οι τριβές αυτές έρχονται δεκαπέντε μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια που υποτίθεται ότι έδωσε νέα ώθηση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

(ΠΗΓΕΣ: ASS. PRESS-WWW.LEMONDE.FR-ΑΠΕ)

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top