Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Τρία χρόνια πριν την συμβατική προθεσμία ολοκληρώθηκε και εγκαινιάζεται από την Cosco ο τρίτος προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Piraeus Container Terminal (PCT), την θυγατρική της Cosco Pacific στην Ελλάδα.

Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό τα εγκαίνια του Προβλήτα III θα πραγματοποιήσει ο Captain Wei Jiafu, πρόεδρος της Cosco Pacific, ενώ έχει προγραμματιστεί να παραστεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.



Στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ανδρών βρίσκεται βέβαια και η
επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη στην Wall Street Journal, θα γίνει με πώληση ποσοστού της τάξης του 74% που το δημόσιο ελέγχει στον ΟΛΠ και ταυτόχρονη παραχώρηση της διαχείρισης του λιμανιού για 30 έως 40 χρόνια.
Η ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης της χρήσης &εκμετάλλευσης του υφιστάμενου Προβλήτα ΙΙ και του κατασκευασθέντα Προβλήτα ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Ο.Λ.Π. Α.Ε., υπεγράφη το Νοέμβριο του 2008. Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 30 έτη, που αυξάνονται υποχρεωτικά σε 35 εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Προβλήτα ΙΙΙ. Όρος ο οποίος εκπληρώνεται και επίσημα αύριο 26 Ιουνίου.

Με βάση της σύμβαση παραχώρησης της Ο.Λ.Π. Α.Ε. με την Piraeus Container Terminal η τελευταία κατέβαλλε ένα αρχικό εφάπαξ ποσό 50.000.000 ευρώ και προβαίνει σε επιπλέον πληρωμή ετήσιων σταθερών και μεταβλητών ανάλογα με τον όγκο διακινούμενων containers μισθωμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Όλα τα χρόνια μέχρι στιγμής το μίσθωμα ήταν μεγαλύτερο του ελάχιστου συμφωνηθέντος.

Η σύμβαση προέβλεπε επίσης την ανάπτυξη του Προβλήτα ΙΙΙ όχι αργότερα από την 30/09/2016 αλλά όπως φαίνεται οι Κινέζοι... βιάστηκαν και η εν λόγω επένδυση ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις μήνες νωρίτερα!

Τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο αποτυπώνονται με σαφήνεια στην ετήσια οικονομική έκθεση του ΟΛΠ (βασικός μέτοχος του οποίου με ποσοστό 74% είναι το ΤΑΙΠΕΔ) όπου και αναφέρεται ότι με το νόμο 3755 του 2009 που κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco Pacific Ltd προβλέπει διάρκεια 35 χρόνια με αντάλλαγμα σε τρέχουσες τιμές 4,3 δισ. ευρώ, το 79% των οποίων είναι εγγυημένα, και πραγματοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών έχει ήδη υλοποιηθεί και περιλαμβάνει τόσο την αναβάθμιση του εξοπλισμού του προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ όσο και τον εξοπλισμό του ΙΙΙ με πέντε από τις πιο σύγχρονες γερανογέφυρες στον κόσμο.

Πέντε Super Post Panamax γερανογέφυρες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που μπορούν σε χρόνο-ρεκόρ να εκφορτώνουν τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν τα μεγαλύτερα πλοία, τύπου Super Post Panamax αυξάνοντας περαιτέρω τη δυναμικότητα που διαθέτει πλέον ο Πειραιάς.

Σε δύο χρόνια από σήμερα με τις νέες επενδύσεις της Cosco στον Σ.ΕΜΠΟ ΙΙΙ του ΟΛΠ τα διακινούμενα εμπορευματοκιβώτια υπολογίζεται σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, της Cosco και της Εθνικής Τράπεζας να αγγίξουν τα 4,7 εκατομμύρια από 3 περίπου εκατομμύρια το 2012 εκτοξεύοντας τον Πειραιά σημαντικά υψηλότερα από το λιμάνι της Βαλένθια που βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση της Μεσογείου με 4,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως σύμφωνα με στοιχεία της Containerization International.

Capital

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top