Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Για μιαν ακόμα φορά ήλθε στην Ελλάδα ο κατά τα άλλα λαλίστατος διαμεσολαβητής Νίμιτς, πρίν κάμποσο σχετικά καιρό. Συναντήθηκε με την πολιτική μας ηγεσία, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι γόνιμο στο υφέρπον εδώ και δεκαετίες θέμα των Σκοπίων. Και για μια ακόμη φορά απεδείχθη ότι η τάχατες κινητικότητα που παρουσιάζει στο εξωτερικό είναι στείρα, δεν κομίζει καμιά θετική λύση για την διευθέτηση του προβλήματος και εν τέλει καταναλίσκεται σε θεατρικές κινήσεις, που επιμελημένα όμως κρύβουν την εξυπρέτηση των σκοπιανών συμφερόντων.


Είναι έκδηλο εδώ το τεράστιο έλλειμμα και οι ολέθριες αναπηρίες της εξωτερικής μας πολιτικής, που όλα αυτά τα χρόνια δε κατόρθωσε με συνέπεια, συνοχή και αποτελεσματικότητα στις δράσεις της, να εξαναγκάσει τα Σκόπια στην έντιμη επίλυση του προβλήματος. Διπλωματική αβελτηρία, έλλειψη πολιτικής ευτολμίας, αλλά και διορατικότητας, ήταν δυστυχώς τα στοιχεία με τα οποία πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια η εξωτερική μας πολιτική, με αποτέλεσμα να μας έχουν φέρει σήμερα τα Σκόπια, ένα βήμα προ της επιβολής της θέσης τους.

Σε αντίστοιχες με την τελευταία επίσκεψη του Νίμιτς, οι διαμεσολαβητές χρησιμοποιούν τον όρο «εποικοδομητική ασάφεια». Δηλαδή μια υπερφίαλη προσέγγιση του θέματος που όμως δεν καταλήγει πουθενά. Αυτή την ασάφεια, αλλά και την αιδήμονα σιωπή της πολιτικής μας τάξης στα εξωτερικά θέματα, εμεταλλεύεται έξυπνα ο Γκρουέφκσυ για να ροκανίζει τον χρόνο και πραγματοποιώντας άλλες κινήσεις υπέρ του, να εδραιώνει ένα διπλωματικό status quo γύρω απο το θέμα, που τελικά θα απολήξει πρός όφελός του.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο θρασύτατος Γκρουέφκσυ είναι ελληνικής καταγωγής, γενίτσαρος ονόματι Γκρούγιος. Εκμεταλλευόμενος την θανατηφόρα παθητικότητα και διπλωματική μας απονεύρωση, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν κατορθώσαμε να συστήσουμε μια ακαδημαϊκή επιτροπή κύρους, που να προβάλλει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φόρα, τα αδιάσειστα ιστορικά τεκμήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ανεγείρει διαρκώς αγάλματα των Μακεδόνων βασιλέων και προσπαθεί διαστρέφοντας τα αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, να αποδείξει ότι είναι κάτοχος της ιστορικής μας ταυτότητας !!!

Μάλιστα μόνο καταγέλαστη μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία του αφού ανήγειρε αγάλματα του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, να προχωρήσει και στον σφετερισμό και των βυζαντινών ιστορικών συμβόλων. Της Μακεδονικής δυναστείας δηλαδή επακολούθησε άγαλμα του Ιουστινιανού, ενώ το απύθμενο θράσος του προχώρησε και ακόμα πιο πέρα, επιχειρώντας να σφετεριστεί και τα σύμβολα της βουλγαρικής ιστορίας. Ανήγειρε έτσι εσχάτως και άγαλμα του βουλγάρου τσάρου Σαμουήλ. Απύθμενο θράσος πραγματικά και ιστορική αμετροέπεια ελλείψει του απαιτούμενου αντιπάλου δέους, που θα τον συμμορφώσει και θα τον βάλει σε τάξη

. Ο Νίμιτς συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα της αδυναμίας της εξωτερικής πολιτικής των αμερικανών, να διαχειριστούν κρίσεις, ευρύτερα γεωστρατηγικά προβλήματα που τους ενδιέφεραν. Το ζήτημα των Σκοπίων αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της χρεοκοπίας μιας σειράς διπλωματικών πρωτοβουλιών τους. Και για την περίπτωση του Σκοπιανού προβλήματος, όλα αυτά σε συνάρτηση με τις δυσπλασίες, τις στρεβλώσεις και την αναβλητικότητα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

Είναι καιρός όμως να αλλάξουμε ρότα για να αποτρέψουμε μια ενδεχόμενη συντριπτική διπλωματική ήττα απο τα Σκόπια, που θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ασήμαντου γεωπολιτικού μεγέθους τους ως πρός εμάς. Και βεβαίως να συνετίσουμε με τα κατάλληλα διπλωματικά ραπίσματα τον θρασύτατο Γκρουέφσκυ, που επιχειρεί ανερυθριάστως να σφετεριστεί την ιστορία και τα σύμβολά μας.

Νομίζουμε ότι στην περίπτωση του θρασύτατου Γκρουέφσκυ αρμόζει ο ευφυής παροιμιόμυθος του Αισώπου με την μαϊμού και την αλεπού, όπου το θράσος της μαϊμούς προσκρούει στην ετοιμότητα και την ευφυΐα της αλεπούς. Κατά τον μύθο λοιπόν η μαϊμού και η αλεπού περπατούσαν μαζί σε ένα δρόμο και διεκδικούσαν η μια έναντι της άλλης, αριστοκρατικούς τίτλους ευγενείας. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής η μαϊμού κοντοστάθηκε και αναστέναξε βαθιά μπροστά σε ένα νεκροταφείο. Πρός τι ο αναστεναγμός ρώτησε η αλεπού την μαϊμού; Και η μαϊμού με κουτοπονηράδα και αλαζονεία αποκρίθηκε «πενθώ για τους δούλους των προγόνων μου», οπότε και η αλεπού με απίστευτη ετοιμότητα και ευφυΐα της απάντησε «Πές όσα ψέματα θέλεις.

Κανείς απο τους νεκρούς δεν θα σηκωθεί για να σε ελέγξει» !!! Και για να κάνουμε και την απαιτούμενη αναγωγή στον αναιδή, σφετεριστή Γκρουέφσκυ αναλογεί ο ρόλος της μαϊμούς απο τον μύθο του Αισώπου. Αλλά στην περίπτωσή μας δύνανται να τον ελέγξουν οι τάφοι των Μακεδόνων προγόνων μας στην Βεργίνα και αλλού στην Μακεδονία μας. Είναι εμφανές όμως ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει ο αναποτελεσματικός και στείρος διπλωματικά Νίμιτς, τον ρόλο της ευφυέστατης και πάντοτε γρηγορούσας αλεπούς.

 Με το Σκοπιανό έχουμε διαπράξει ολέθρια διπλωματικά λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνική τραγωδία. Έστω και την υστάτη στιγμή ας αλλάξουμε ρότα και τακτική. Δεν δικαιούμαστε πλέον μετά τα μύρια όσα παθήματά μας, να μην γνωρίζουμε τι συμβαίμει σήμερα και πολύ περισσότερο τι θα συμβεί !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
http://www.panosavramopoulos.blogspot.gr

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top