Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013


ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
«Οι κεραίες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν ιδιαιτέρως ευαίσθητες και ανακάλυπταν λεπτομέρειες ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης για να προστατεύσουν, όπως αυτές αντιλαμβάνονται, τα συμφέροντα της χώρας τους».

Το σχόλιο ανήκει σε έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει πως όταν τα εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης των ΗΠΑ βάλουν στο στόχαστρο κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία δύσκολα θα τους ξεφύγει.


Φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτήν την παγίδα έπεσαν, μεταξύ άλλων, και οι δραστηριότητες του νεόκοπου εφοπλιστή Δ. Κάμπη, τον οποίο οι ΗΠΑ συνδέουν με τον Β. Ρέστη και ισχυρίζονται πως η εταιρεία του πρώτου προέβη σε παράνομες συναλλαγές με το Ιράν για τη μεταφορά πετρελαίου παρά το εμπάργκο.
Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πηγές, υψηλόβαθμος Αμερικανός παράγων σε επαφές που είχε εσχάτως στην Αθήνα σε ανώτατο επίπεδο φέρεται να ενημέρωσε σχετικώς εξηγώντας το υψηλό ενδιαφέρον της χώρας του για ριζική αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η ελληνική πλευρά δήλωσε πως θα διευκολύνει με κάθε νόμιμο τρόπο τις σχετικές έρευνες προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης.


Η επιστολή της UANI στον Β. Ρέστη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Μαρκ Ουάλας.
Η επιστολή της UANI στον Β. Ρέστη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Μαρκ Ουάλας.

H καταγγελίαΠρόκειται, ουσιαστικά, για μια δημόσια διαμάχη -που πλέον μετατρέπεται σε δικαστική- στην οποία ο Βίκτωρας Ρέστης έχει συρθεί από μια πολύ ισχυρή Μη Κυβερνητική Οργάνωση των ΗΠΑ, την UANI (United Against Nuclear Iran- Ενωμένοι Ενάντια στο Πυρηνικό Ιράν), μια ομάδα άσκησης πολιτικής πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να γίνει σκληρότερη απέναντι στο Ιράν και σε όσους συναλλάσσονται με αυτό. Η συγκεκριμένη οργάνωση καταγγέλλει τον κ. Ρέστη για κάτι πολύ σοβαρό, όπως τουλάχιστον το βλέπουν οι Αμερικανοί: την ύπαρξη οικονομικών δοσοληψιών με την Τεχεράνη.
Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Β. Ρέστη καταγρά­φονται αναλυτικά τα ευρήματα.
Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Β. Ρέστη καταγρά­φονται αναλυτικά τα ευρήματα.
Σε επιστολή που έστειλε στον ίδιο τον κ. Ρέστη στις 13 Μαΐου 2013, η UANI αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τράπεζα FBB, που ήταν, μέχρι πρόσφατα, συμφερόντων του, διαπραγματευόταν -με την παρεμβολή του Δ. Κάμπη ως μεσάζοντος- με ιρανικά κρατικά fund προκειμένου αυτά να μπουν στη μετοχική σύνθεσή της.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της UANI, ο κ. Κάμπης γνωστοποίησε στους ιθύνοντες της FBB ότι οι Ιρανοί επιθυμούσαν να κάνουν στην τράπεζα του Β. Ρέστη επένδυση δισεκατομμυρίων. Σε αντάλλαγμα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα διευκόλυνε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου στη μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στις ξένες αγορές, παρακάμπτοντας το διεθνές εμπάργκο. Επιπλέον, ο επικεφαλής της UANI, Μαρκ Ουάλας, στην ίδια επιστολή σημείωνε πως υπάρχουν στοιχεία ότι και μια άλλη εταιρεία του Β. Ρέστη, η ναυτιλιακή EST, χρησιμοποιείται για να σπάει το εμπάργκο. Ο κ. Ουάλας το αποδίδει στην οικονομική δυσπραγία του Β. Ρέστη.
«Τόσο μέσω δημόσιων όσο και μέσω ιδιωτικών πηγών, η UANI γνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς και ορισμένες εταιρείες του Ομίλου Ρέστη». Κατόπιν αναφέρεται στις οικονομικές περιπέτειες της FBB, αλλά και σε άλλες νομικές δυσκολίες του επιχειρηματία, για να τον προειδοποιήσει τελικά ότι «αυτές οι σημαντικές προσωπικές οικονομικές και νομικές δυσκολίες, άσχετα με το πόσο μεγάλες είναι, δεν σας προσφέρουν δικαιολογία για την παροχή ζωτικών υπηρεσιών στο ιρανικό καθεστώς». Και προς το τέλος της επιστολής ο τόνος γίνεται αυστηρότερος: «Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. Εσείς, από κοινού με τις επιχειρήσεις σας, FBB και EST, και με τη βοήθεια του Κάμπη, εκπροσωπείτε τα έκνομα συμφέροντα του ιρανικού καθεστώτος».
Το πρώτο «γράμμα» της UANI ακολούθησαν άλλα τρία μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε όλα η οργάνωση καλούσε τον Β. Ρέστη να υπογράψει μια ένορκη δήλωση με την οποία να αρνείται την εμπλοκή του σε δουλειές με το Ιράν, να επιτρέψει την έρευνα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του από νομικούς οι οποίοι θα κάνουν μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση για το θέμα, καθώς και να δώσει πρόσβαση στα έγγραφα εκείνα που θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση του με τις ιρανικές εταιρείες και τον Κάμπη. Επειτα από ανταλλαγή μηνυμάτων με τον επιχειρηματία, στις 15 Ιουλίου η UANI κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να ερευνήσουν τα στοιχεία που διαθέτει για τον Β. Ρέστη και τις επιχειρήσεις του.
Από τη μεριά του, ο Βίκτωρας Ρέστης έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν, επικαλούμενος και το γεγονός ότι η μητέρα του είναι Εβραία και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος πάνω στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Κάμπης έχουν διαψεύσει ότι υπάρχουν επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ τους.
Απάντησε με αγωγήΤη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού ο Βίκτωρας Ρέστης συλληφθεί στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι του κατέθεσαν στις 19 Ιουλίου αγωγή εναντίον της UANI, του προέδρου της Ουάλας, του διευθύνοντος συμβούλου και του διευθυντή επικοινωνίας της. Με αυτήν επιδιώκεται η απόσυρση του δυσφημιστικού -κατά την πλευρά Ρέστη- περιεχομένου της ιστοσελίδας της UANI, καθώς και αποζημίωση με το ποσό των 2 δισ. δολαρίων συν τα δικαστικά έξοδα.
Στη διάθεσή της η UANI έχει ορισμένα έγγραφα των οποίων το περιεχόμενο έχει γνωστοποιήσει, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και «κρυφά χαρτιά». Ηδη, πάντως, έχει επιδείξει δύο έγγραφα που στάλθηκαν προς τον Βίκτωρα Ρέστη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της FBB, Χρήστο Καζαντζή. Το πρώτο έχει αποστολέα τον Δ. Κάμπη, τον άνθρωπο που οι Αμερικανοί θεωρούν πράκτορα των συμφερόντων της NITC, της εταιρείας που ελέγχει τον κρατικό στόλο δεξαμενόπλοιων του Ιράν.
Σε αυτό προτείνεται από τον Δ. Κάμπη να μπουν ιρανικά κεφάλαια στη FBB με τη μεσολάβηση της συμβουλετικής εταιρείας του, Athene Consulting House. Το δεύτερο ντοκουμέντο έχει τον ίδιο παραλήπτη, δηλαδή τον Β. Ρέστη, αλλά είναι ανυπόγραφο.
Σε αυτό δίνεται η εντύπωση πως η FBB προσέλαβε την κυπριακή συμβουλευτική εταιρεία Concept Consulting για να την καθοδηγήσει για μια συναλλαγή με εκπροσώπους της ιρανικής κυβέρνησης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ναυτιλιακών ειδήσεων TradeWinds. Αμφότερα τα μηνύματα που διαθέτει η UANI έχουν ημερομηνία 25 Απριλίου του 2012...
UANI: Με συνταγή μυστικών υπηρεσιών
Iδρυτές της UANI υπήρξαν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ντένις Ρος, διπλωμάτες που υπηρέτησαν και στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ σημερινός πρόεδρός της είναι ο Μαρκ Ουάλας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η οργάνωση ελέγχεται από ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν -μεταξύ πολλών άλλων- ο Μέιρ Ντάγκαν, διευθυντής της Μοσάντ την περίοδο 2002-2011, η Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην κυβέρνηση Μπους του νεότερου, ο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής ΜΙ6, ο Ογκουστ Χάνινγκ πρώην επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών ΒΝD.
Από το συμβούλιο της UANI έχουν περάσει και άλλα τρανταχτά ονόματα του κόσμου των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, όπως ο Τζέιμς Γούλσεϊ, διευθυντής της CIA επί Κλίντον. Ο Γούλσεϊ είναι επικεφαλής άλλων παρόμοιων οργανώσεων και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και στην πράξη λειτουργούν σαν ομάδες πολιτικής πίεσης ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τα ευρήματα της έρευνας
Οπλα σε σπίτι και γραφείο
Ενα μικρό οπλοστάσιο ανακάλυψαν οι Αρχές στην οικία και στο γραφείο του Β. Ρέστη, στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης δανείου 5,8 εκατ. ευρώ από την τράπεζα FBB. Πιο συγκεκριμένα, στην οικία του εφοπλιστή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ασημένιο περίστροφο μάρκας American Arms διαμετρήματος 0.22 Long Rifle, πέντε πλήρη φυσίγγια, ένα ασημένιο πιστόλι με δύο κάννες, χωρίς σειριακό αριθμό ή άλλες ενδείξεις, και μία γεμιστήρα, τα οποία ο ίδιος είχε στην κατοχή του χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε πυροβόλο διπλό πιστόλι μάρκας Glock 26 Austria, για το οποίο υπήρχε η σχετική άδεια, όχι όμως και για τα 127 από τα 177 φυσίγγια που το συνόδευαν. Τέλος, κοντά στην κεντρική είσοδο της οικίας του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ημιαυτόματα υποπολυβόλα μάρκας SIG SAUER SPORT 552 223 ΡΕΜ με 499 πλήρη φυσίγγια για τα οποία υπήρχε μεν άδεια, αλλά όπως προέκυψε κατέχονταν παράνομα από τον Β. Ρέστη και φυλάσσονταν πλημμελώς εκτός του χώρου της εταιρείας Enterprises Shipping & Trading SA όπως ορίζεται στα σχετικά έγγραφα.
Σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συγκεκριμένα στο προσωπικό γραφείο του Β. Ρέστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο απομιμήσεις πολεμικού τυφεκίου ΑΚ-47 (Kalashnikov), ενώ εντός χρηματοκιβωτίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 150 πλήρη φυσίγγια των 9mm που κατέχονταν παράνομα.
Ο Β. Ρέστης απολογήθηκε στην ανακρίτρια για τα ευρήματα της έρευνας, ωστόσο για την κατοχή των όπλων δεν του επιβλήθηκαν κυρώσεις.
NIKHTAΣ KΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Μετά την απολογία του
Στη φυλακή για το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ
Στη φυλακή οδηγήθηκε ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Διαφθοράς Ρέα Κατσίβελη, για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορούσαν «ύποπτο» δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο φέρεται να χορηγήθηκε από την Τράπεζα FBB ιδιοκτησίας του στον εαυτό του και σε μέλη της οικογενείας του, μέσω αλυσίδας offshore εταιρειών.
Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση καταγράφονταν σε πόρισμα του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Ρέστης πριν από την απολογία του, καθώς παρέδωσε επιταγή με το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ στον εκκαθαριστή της τράπεζας, της οποίας μέχρι πρότινος κατείχε μεγάλο πακέτο μετοχών, δεν εμπόδισαν τις δικαστικές αρχές να αποφασίσουν την προφυλάκισή του. Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η καταβολή του ποσού δεν αναιρεί την κατηγορία σε βάρος του εφοπλιστή, καθώς δεν αφορά υπόθεση και διεκδίκηση μεταξύ ιδιωτών.
Υποπτος φυγήςΔικαστικές πηγές είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο εφοπλιστής προφυλακίστηκε επειδή κρίθηκε ύποπτος φυγής και θα έπρεπε να διασφαλιστεί η παρουσία του, καθώς παραμένει ανοιχτό για τη Δικαιοσύνη και το θέμα με το παθητικό της Τράπεζας FBB, που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προσδιορίζεται στα 524 εκατομμύρια, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Ο Β. Ρέστης -ο οποίος κατηγορείται για την εκταμίευση, πριν από έναν χρόνο, από την τράπεζα συμφερόντων του FBB, ποσού 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατέληξε σε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ίδιο και συγγενικά του πρόσωπα- αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι τα χρήματα κατέληξαν σε πρώην συνεργάτη του, ο οποίος καταζητείται με ένταλμα της ανακρίτριας, μαζί με ακόμη δύο εμπλεκομένους στην υπόθεση.
Ωστόσο ο κύκλος της Δικαιοσύνης δεν κλείνει εδώ για τον εφοπλιστή, ο οποίος εκτός από την υπόθεση της FBB έχει ακόμη πέντε ανοιχτά μέτωπα να αντιμετωπίσει, καθώς φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις τις οποίες διερευνούν οι δικαστικές αρχές:
  • Κατ' αρχάς παραμένει ανοιχτό το θέμα με το παθητικό της Τράπεζας FBB, για το οποίο η ανακρίτρια θα συνεχίσει την έρευνα.
  • Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασής του («πόθεν έσχες»), για τα έτη 2008-2012, για την οποία ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει προτείνει την παραπομπή του κ. Ρέστη σε δίκη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
  • Ανοιχτή στον ειδικό εφέτη ανακριτή Νικήτα Χριστόπουλο βρίσκεται μεγάλη δικογραφία με 20 κατηγορουμένους, που αφορά τη δράση της λεγόμενης «μαφίας των ακινήτων», στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος και ο κ. Ρέστης.
  • Επίσης, ο κ. Ρέστης φέρεται εμπλεκόμενος σε κύκλωμα φοροδιαφυγής, με αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές.
  • Και τέλος εκκρεμεί ακόμη μία δικογραφία εναντίον του, την οποία χειρίζεται εισαγγελικός λειτουργός και αφορά καταγγελίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

ΕΘΝΟΣ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top