Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επιθεωρητές του ΟΗΕ κατά την επίσκεψή τους σε νοσοκομείο σε προάστιο της Δαμασκού, όπου συναντήθηκαν με γιατρούς και θύματα της επίθεσης με χημικά.
Την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και επισήμως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.



Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Με επίκεντρο τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δείχνει περισσότερο πιθανό από ποτέ. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν, με βάση τα αιτήματα που διατυπώνονται, ότι η χώρα μας θα βρεθεί σε ρόλο-κλειδί για δύο λόγους: κατά πρώτον, φαίνεται να επικρατεί μια αυξημένη επιφύλαξη στην αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των οδών διέλευσης που διαθέτει η Τουρκία, λόγω της αυξημένης πολιτικής εμπλοκής της Αγκυρας στη συριακή κρίση.

Κατά δεύτερον, η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμασθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει προς τους συμμάχους ότι, όπως πάντα, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η μοναδική πιθανότητα ενεργοποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αφορά την απομάκρυνση Ελλήνων από την περιοχή, σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, ενδεχόμενο για το οποίο έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Στην ελληνική κυβέρνηση οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκλαμβάνονται ως μια σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, η οποία μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, δεδομένης της ρευστότητας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και του φόβου διάχυσης της κρίσης. Παράλληλα, ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός για τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση και εμπλοκή. Δεν είναι τυχαίο ότι, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, για το θέμα της Συρίας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε ανακοίνωση του υπουργείου χαρακτηρίζεται «εντελώς απαράδεκτη και προκλητική κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες διάπραξης του ειδεχθούς εγκλήματος της χρήσης χημικών όπλων».

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να καταφέρει να εξισορροπήσει σε ένα δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον. Ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα έχει μεν πολυμερή χαρακτήρα με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων αρκετών χωρών, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη Μόσχα να έχει ήδη διαχωρίσει δημοσίως και σε υψηλούς τόνους τη θέση της. Η Αθήνα θα επιδιώξει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν και από συμβατικές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείο-κλειδί για την επιτυχία στην επιδίωξη αναβαθμισμένου περιφερειακού γεωστρατηγικού ρόλου θεωρείται η διατήρηση του χαρακτήρα της χώρας ως αξιόπιστου συνομιλητή των αραβικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξαιρετική σημασία η προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top