Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η είδηση για το τουρκικό κάρφωμα του δικτύου πρακτόρων του Ισραήλ, που δρούσαν μέσα στο Ιράν, ήταν ένα επτασφράγιστο μυστικό στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ από τη στιγμή που συνέβηκε μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Οταν την περασμένη χρονιά η Τεχεράνη ανακοίνωσε τη σύλληψη «πρακτόρων του Ισραήλ», όπως τους χαρακτήρισε, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με τον οργισμένο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να τον συγκρατήσει, επειδή –όπως ειπώθηκε τότε- «έδειχνε αποφασισμένος να βομβαρδίσει» την πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους περιέγραψε με επαγγελματικό αλλά ωμό τρόπο την μέθοδο με την οποία ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) χάρισε τα ονόματα των Ισραηλινών πρακτόρων στο Ιράν -οι οποίοι προφανώς έχουν εκτελεστεί- ως πράξη αντεκδίκησης για τις απώλειες Τούρκων πολιτών στο Mavi Marmara.

Το κείμενο του Ιγκνάτιους προκάλεσε συζητήσεις εντός και εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης. Το «Ισραηλινό Λόμπι» με τη σειρά του κινητοποιήθηκε και τα στελέχη του είχαν συζητήσεις με αξιωματούχους τους Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και τους ηγέτες του Κογκρέσου και ειδικά των Γραφείων που έχουν σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Το μήνυμα εξηγήθηκε με σαφήνεια και ουδείς εκ των συνομιλητών τους μπορεί να καμωθεί πως δεν κατάλαβε: Η Τουρκία είναι πλέον εχθρός του Ισράηλ και έχει αντικατασταθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οπωσδήποτε, καμία χώρα δεν πρέπει να πολιτεύεται στη βάση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι δικός μου φίλος». Διότι όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη της ιστορίας, οι συμμαχίες μεταξύ κρατών μπορεί να ανατραπούν από απρόβλεπτα γεγονότα. Η νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι όμως από τη φύση της «αντιτουρκική», και το γεγονός ότι επιδιώχθηκε από τους Ισραηλινούς μετά την τραγωδία του Mavi Marmara τα λέει όλα. Σημασία βεβαίως έχει η συνεργασία και όχι οι λόγοι που την επέβαλαν.

Οπως έχουμε υποστηρίξει πολλάκις, το Ισραήλ είναι αυτό που χρωστά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συνεργάστηκε με την Αγκυρα σε όλες τις ανθελληνικές ενέργειες και πράξεις της, από την εισβολή της Κύπρου μέχρι και στις προσπάθειες επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Το Ισραήλ και το Εβραϊκό Λόμπι προκάλεσαν τεράστια ζημιά στα στρατηγικά συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας μέσω της επιρροής του στο κέντρο αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Είναι η αλήθεια ότι εσχάτως, έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να διορθώσουν τις αδικίες εναντίον του Ελληνισμού, αλλά πρέπει να διανύσουν μεγάλο δρόμο. Οπως και να έχουν τα πράγματα η συνεργασία είναι ένα ισχυρό κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Κύπρο για να έχουν ωφέλη και στο οικονομικό πεδίο, είτε αυτό αφορά τον τουρισμό και τις επενδύσεις, είτε την ενέργεια.

Το Ισραήλ δεν προτίθεται να ξεκινήσει παράλληλη σχέση με την Τουρκία, όπως κινδυνολογούν οι εκσυγχρονιστές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η εξωτερική του πολιτική είναι ωμή και «στυγνή» και δεν επηρεάζεται ούτε από απώλειες ζωών. Ομως, το κάρφωμα των πρακτόρων που διέθετε μέσα στο Ιράν, θεωρείται ένα «ασυγχώρητο λάθος». Το Ισραήλ θα μπορούσε να συγχωρέσει τα πάντα στην Αγκυρα, εκτός της ανάμειξής της στις υποθέσεις της «Μοσάντ». Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός της ΜΙΤ δεν πέρασαν μόνο τις «κόκκινες γραμμές» του Ισράηλ. Τις έσπασαν…

Δημοσιεύθηκε στα www.epikaira.gr την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top