Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στην Τουρκία λόγω του σκανδάλου διαφθοράς, που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Δικαστική κλήτευση στον υιό του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν. Παραιτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Χθες, στην Άγκυρα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Του Νίκου Στέλγια
Για κλίμα «εμφύλιας σύρραξης», το οποίο θυμίζει άλλες εποχές κάνουν λόγο οι τουρκικές πηγές της kathimerini.com.cy, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι πηγές της «Κ» επισημάνουν ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες, το πολιτικό κλίμα στην γειτονική χώρα έχει γνωρίσει ραγδαία αλλαγή και επιδείνωση.

Για πρώτη φορά ύστερα από έντεκα χρόνια μετά την άνοδο του στην εξουσία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη συστημική κρίση, η οποία έρχεται να επισκιάσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Οι πηγές της «Κ» επισημάνουν ότι ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί σπασμωδικές κινήσεις για να εμποδίσει την προφυλάκιση των συγγενών και των συνεργατών του. «Οι υιοί και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέκτησαν μυθικά πλούτη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι αδυνατούν να επεξηγήσουν τις πηγές των εσόδων τους.

Οι εισαγγελείς γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την πραγματικότητα και για αυτό τον λόγο έχουν περάσει σε μετωπική επίθεση», τονίζει χαρακτηριστικά ενός πρώην υποστηρικτής – αναλυτής του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Περίπου δέκα ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του, το μεγάλο σκάνδαλο της διαφθοράς συνεχίζεται και λαμβάνει νέες διαστάσεις. Πλέον, στην Άγκυρα η κρίση είναι αισθητή σε όλες τις δομές της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας. Οι τελευταίες σαρωτικές εξελίξεις έχουν ως εξής:

• Το απόγευμα της Πέμπτης, ο εισαγγελέας Μουαμμέρ Άκκας έδωσε στην δημοσιότητα ένα ιστορικό ανακοινωθέν. Λίγη ώρα μετά την απομάκρυνση του από την υπόθεση της διαφθοράς, ο κ. Άκκας έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκική κοινωνία: Στην νέα περίοδο, η ανεξαρτησία των δομών της δικαιοσύνης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την ίδια την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει τις επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών. Η τουρκική αστυνομία δεν υπακούει στις εντολές των εισαγγελέων.

• Λίγη ώρα μετά το ανακοινωθέν του κ. Άκκας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Το συμβούλιο επιχείρησε να δικαιολογήσει τα «αδικαιολόγητα» τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς ερευνούν μια υπόθεση για δυο συνεχόμενα χρόνια δίχως να έχουν ενημερώσει τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της εξουσίας. Την ίδια στιγμή, το συμβούλιο υπογράμμισε την σημασία της ανεξαρτησίας των δομών της δικαιοσύνης.

• Στους κόλπους της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης επικρατεί έντονη σύγχυση. Μετά την απομάκρυνση εκατοντάδων αστυνομικών από τα καθήκοντα τους, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και των άλλων επαρχιών αδυνατεί να βρει προσωπικό για τις διάφορες υπηρεσίες της. Την ίδια στιγμή, οι νέες διοικητές της αστυνομίας δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα αιτήματα των εισαγγελέων. Το βράδυ της Τετάρτης, ο τουρκικός τύπος μετέδωσε την πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς ενδέχεται να ζητήσουν την βοήθεια και την συνδρομή της χωροφυλακής για την συνέχεια των ερευνών.

• Χθες ανέλαβαν τα καθήκοντα τους οι δέκα νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Στον απόηχο των σαρωτικών εξελίξεων, το ενδιαφέρον του τουρκικού τύπου για τις τελετές της ανάληψης των καθηκόντων των νέων υπουργών ήταν περιορισμένο.

• Χθες, στην Άγκυρα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στο ανακοινωθέν του συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε καμία αναφορά στο σκάνδαλο και στις τελευταίες σαρωτικές εξελίξεις.

Οι πληροφορίες της kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα επικεντρώνονται σε δυο σημεία. Πρώτον, οι πηγές μας τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα οι έρευνες των εισαγγελέων θα συνεχιστούν και θα εξαπλωθούν σε νέα πεδία.

Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης εξέλιξης, ενδέχεται να λάβουν χώρα ανακρίσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού. Δεύτερον, οι νέες εξελίξεις ενδέχεται να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με ένα νέο πολιτικό σενάριο.

Στα τέλη του Μαρτίου, υπό την σκιά των νέων εξελίξεων, ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να ζητήσει νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» από την τουρκική κοινωνία.

Δικαστική κλήτευση για τον υιό του Ερντογάν

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει το βράδυ της Πέμπτης δραματικές διαστάσεις στην μεγάλη πολιτική κρίση, η οποία ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy» από τουρκικές δημοσιογραφικές και δικαστικές πηγές καθώς και από τον τουρκικό τύπο, οι Τούρκοι εισαγγελείς ετοιμάζονται να στείλουν δικαστική κλήτευση στον υιό του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι ο υιός του πρωθυπουργού έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις μίζας, δωροδοκιών και διαφθοράς. Ακόμη, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν ίδρυσε «παράνομη οργάνωση», η οποία έχει ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση κερδών μέσα από παράνομες δραστηριότητες.

Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι, στον απόηχο την νέας εξέλιξης, ο Μπιλάλ Ερντογάν έφυγε στο εξωτερικό. «Έλαβε υπόψη του την γνώμη του πατέρα του και διέφυγε στο εξωτερικό για να μην οδηγηθεί στην φυλακή», τονίζει μια δημοσιογραφική πηγή.

Λίγες ώρες πριν από την νέα εξέλιξη, κατά την επιστροφή του στην χώρα από το ταξίδι του στο Πακιστάν, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει στους Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνόδευαν ότι τις επόμενες ημέρες, οι διωκτικές αρχές ενδέχεται να επιχειρήσουν να πλήξουν τον ίδιο δια μέσου του υιού του.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Μπιλάλ Ερντογάν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον τουρκικό τύπο. Ο αντιπολιτευόμενος τύπος ισχυρίζεται ότι ο νεαρός Ερντογάν απέκτησε μεγάλα κέρδη χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις του πατέρα του.
Καθημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top