Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Φιντικάκης

Εναλλακτικά σχέδια διέλευσης του αγωγού TAP από μια σειρά σημείων στους νομούς Καβάλας και Δράμας, λόγω των διογκούμενων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, επεξεργάζεται πλέον η κοινοπραξία, στελέχη της οποίας διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα ανατροπής των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου.

Το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα αφορά τη διέλευση από την πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων στο νομό Καβάλας, καθώς και μια σειρά σημείων εντός του νομού Δράμας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ, υπό τον Ι.Μανιάτη, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του TAP, των δημάρχων της Καβάλας, της Δράμας, του Δοξάτου, και της Προσοτσάνης.
Οι κάτοικοι ζητούν αλλαγή των σχεδίων διέλευσης του αγωγού από την πεδιάδα των Τεναγών με το επιχείρημα ότι πρόκειται για καλλιεργήσιμη έκταση, καθώς και ότι το υπέδαφος εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες τύρφης, επομένως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτανάφλεξης.

Σαν αποτέλεσμα, τα στελέχη της κοινοπραξίας μελετούν ήδη εναλλακτικές οδούς διέλευσης ώστε να παρακαμφθεί η κοιλάδα των Τεναγών, και το βασικότερο σενάριο προβλέπει ότι η χάραξη θα ακολουθήσει τελικά δυτική πορεία, αντί για βόρεια όπως το αρχικό σχέδιο.

Φοβούνται μπαράζ αντιδράσεων

Ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, η εκτίμηση είναι ότι παρόμοια κρούσματα θα εμφανισθούν και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, αφού η περίοδος προσφέρεται για τη δημιουργία κλίματος αντιδράσεων ακόμη και αν το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό.

«"Πρέπει να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις», έλεγαν από την πλευρά τους στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνοντας με νόημα ότι «όταν δεν επιλύονται εγκαίρως τέτοιου είδους διαφορές, μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, με κίνδυνο ακόμη και για την ομαλή υλοποίηση του έργου».

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι αυτό που συμβαίνει στην Καβάλα. Στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε προ ημερών ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτζής, (σσ: παρίστατο στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ) αποφασίστηκε η σύσταση οργανωτικής επιτροπής αγώνα κατά της όδευσης του νέου αγωγού φυσικού αερίου από την πεδιάδα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συγκεκριμένα η συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων της Καβάλας και της Δράμας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει η κοινοπραξία του TAP σε συνεδριακό κέντρο της περιοχής στις 9 Φεβρουαρίου, και ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί έξω από το χώρο συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εμπλεκόμενων φορέων των δύο νομών.

Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας εκπόνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια ολοκληρωμένη μελέτη, προβλέποντας εναλλακτική διέλευση του αγωγού ώστε να παρακαμφθούν τα Τενάγη, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την εταιρεία.
ΤΑ ΝΕΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top