Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε ο Τζοβάνι Πίντο, γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών αρμόδιος για την μετανάστευση και την συνοριακή αστυνομία.
«Το σύστημα υποδοχής μεταναστών βρίσκεται σε οριακό σημείο. Δεν έχουμε πλέον άλλους διαθέσιμους χώρους και οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών -όχι μόνο της Σικελίας- δυσανασχετούν, ας το πούμε έτσι, με τις νέες αυτές αφίξεις που δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στις καθημερινές δραστηριότητες» ανέφερε ο Πίντο.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει προ ημερών και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο.

«Από την Λιβύη φθάνει πλέον όλη η υφήλιος. Δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος, ούτε και μια κυβέρνηση που μπορεί να λειτουργήσει ως σταθερός συνομιλητής μας», δήλωσε χωρίς διπλωματικές περιστροφές ο υπεύθυνος του τομέα μετανάστευσης του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην ιταλική ανθρωπιστική επιχείρηση «Μare Nostrum» ο Πίντο επισήμανε ότι κάθε μήνα, οι ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες κοστίζουν στην ιταλική κυβέρνηση 9,5 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους έχουν φθάσει στην Ιταλία διά της θαλάσσιας οδού 25.000 μετανάστες.

Η αύξηση των αφίξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός μεταναστών που αποβιβάσθηκαν στις ιταλικές ακτές το 2013 δεν ξεπέρασε τις 43.000.

Πηγή: news.in.gr