Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Του Μιχαήλ Βασιλείου
 Κάποιες αμυδρές ελπίδες γεννιούνται, παρά τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία όπου οι συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα στους ρωσόφωνους και τους Ουκρανούς, μετά την ανακοίνωση από τον νέο πρόεδρο της χώρας, τον δισεκατομμυριούχο «βασιλιά της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο, ότι σκοπεύει να επισκεφτεί τη Ρωσία στα μέσα Ιουνίου για να συζητήσει από κοντά με την ηγεσία της χώρας το πρόβλημα, αναζητώντας ειρηνική διέξοδο στην κρίση.


«Γνωριζόμαστε καλά με τον κ. Πούτιν», ανέφερε στις δηλώσεις του, χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοεί τον εαυτό του, κάτι λογικό εξαιτίας των δραστηριοτήτων αξίας δισεκατομμυρίων στη ρωσική οικονομία, ή τους Ουκρανούς γενικότερα… Ξεκαθάρισε, ότι λύση χωρίς τους Ρώσους, τους «μεγάλους μας γείτονες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να υπάρξει, τέτοια που να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Ο λόγος που η επίσκεψη αυτή δεν θα γίνει νωρίτερα, είναι διότι όπως φαίνεται, οι δυο πλευρές πρέπει να ξεκινούν, έχουν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, κύκλο διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ποροσένκο δήλωσε, ότι δεν έχει νόημα να πάει στη Μόσχαμόνο για χειραψίες, οπότε η συνάντηση πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα – συμφωνίες προς υπογραφή.

Το θετικό είναι η εκλογή του Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο. Διαφορετικά, η Ουκρανία θα έπρεπε να μείνει τρεις εβδομάδες ακόμα χωρίς πρόεδρο. Στα υπόλοιπα, πέραν του 13-14% που έλαβε μόλις η Γιούλια Τιμοσένκο, αξιοσημείωτο είναι το μόλις 1% που πήραν οι δύο ακροδεξιοί υποψήφιοι. Ελάχιστη εκλογική απήχηση και δυσανάλογο το κακό που έκαναν στη χώρα τους…
Αυτό που σαφέστατα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί, είναι το πόσο στενές σχέσεις έχει με το Κρεμλίνο ο Ποροσένκο, όπως συμβαίνει με τους πάμπλουτους επιχειρηματίες που έχουν δραστηριότητα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το μέγα ερώτημα που αναμένει απάντηση, είναι εάν η θετική στάση της Μόσχας απέναντί του οφείλεται στην «εποικοδομητική επαφή», ή απλά στο γεγονός ότι τα εμπορικά του συμφέροντα στη Ρωσία τον καθιστούν για διάφορους ενδεχομένως λόγους, πολιτικά ευάλωτο…
Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει η χώρα του να προσεγγίσει την Ευρώπη, τονίζοντας όμως ότι οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία αποτελούν προϋπόθεση ισορροπίας στην περιοχή. Και ο δυτικός κόσμος υποδέχθηκε την εκλογή του θετικά, ίσως διότι στο πρόσωπό του βλέπει έναν πρακτικό άνθρωπο που μπορεί να άρει το επικίνδυνο αδιέξοδο. Ο Ποροσένκο δείχνει πολύ πιο «φυσιολογικός» από τους υπόλοιπους Ουκρανούς μεγιστάνες – ολιγάρχες και εμφανίζεται με μεγάλη αυτοπεποίθηση.


Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν έχει εκθέσει πολυποίκιλα τον εαυτό του στο άγρυπνο μάτι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ αν αυτό συμβαίνει, σε συνδυασμό με το γεγονός της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη Ρωσία, η οποία υποφέρει από φυγή κεφαλαίων εξαιτίας των κυρώσεων, να δημιουργεί θετικό κλίμα και ο ίδιος να χαίρει πραγματικής εκτίμησης στο Κρεμλίνο.
Σε κάθε βέβαια περίπτωση, η συνέχιση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία στόχο θα μπορούσαν να έχουν τη διατήρηση της πίεσης στο Κίεβο από ρωσικής πλευράς. Επίσης, η επιτυχής διαχείριση της κρίσης με τη Ρωσία, προϋποθέτει την επιτυχή αντιμετώπιση ενός κατά βάση θεωρητικού, αλλά ταυτόχρονα εξόχως πρακτικού προβλήματος από τις δυο πλευρές.
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο, από την επίτευξης συμφωνίας που θα δώσει περιεχόμενο στην ιδέα μιας Ουκρανίας «γέφυρας» ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση. Κι αυτό για να συμβεί θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ληφθούν υπόψη οι προτεραιότητες των δύο πλευρών.
Η Ρωσία δεν θα πρέπει να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης για την Ουκρανία (αρκεί η Δύση να εγκαταλείψει αδιέξοδες πρακτικές πρόκλησης προβλημάτων, καθότι τα αποτελέσματα τα διαπιστώσαμε όλοι). Από την πλευρά της η Ουκρανία, θα πρέπει να κατανοήσει τα προβλήματα ασφαλείας του «μεγάλου γείτονα» που τον κάνουν να συμπεριφέρεται «νευρικά».
Μια συμπεριφορά που οφείλεται σε πραγματικές ανησυχίες σχετιζόμενες με τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του που εδράζονται εν πολλοίς στη γεωγραφία όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν και όχι απλουστευτικά σε μια γενικής φύσεως τάση ελέγχου όλων των γειτόνων, με βάση τον κανόνα της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις.

Πηγή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top