Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Γαλάνης Δημήτρης  
Ο πρεσβευτής της 9ης μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο μιλάει στο «Βήμα»
Αποψη της Αστανά, της νέας πρωτεύουσας του Καζακστάν. Ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Νουρτάεβ εκτιμά ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σταθερά
Μια χώρα τόσο αχανής όσο και άγνωστη που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Κίνα. Με έκταση σχεδόν όσο αυτή της Δυτικής Ευρώπης το Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη, αλλά έχει μόνο 17 εκατ. κατοίκους.
Ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για το Καζακστάν και τους Καζάκους, καθώς τον 19ο αιώνα, όταν η ρωσική αυτοκρατορία άρχισε να επεκτείνεται προς τα ανατολικά, οι τσάροι απέκλεισαν τη χώρα από τους ξένους, ενώ στη συνέχεια οι Σοβιετικοί τη σφράγισαν για άλλα εβδομήντα χρόνια.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το Καζακστάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα και με μία νέα πρωτεύουσα, την Αστανά, που λάμπει ολοκαίνουργια στην καρδιά της στέπας, το Καζακστάν αναδεικνύεται σε μία από τις πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην Κεντρική Ασία.
Ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Νουρτάεβ μιλάει στο «Βήμα» για τη χώρα του και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.


Πείτε μας λίγα λόγια για τη θέση του Καζακστάν στον σύγχρονο κόσμο.
«Η χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στην οικοδόμηση ενός δυνατού και ισχυρού κράτους. Σήμερα έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας και συμμετέχει ενεργά στην επίλυση μιας σειράς διεθνών προβλημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις βρετανών εμπειρογνωμόνων, ανάμεσα στις 25 πιο δυναμικές οικονομίες της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, το Καζακστάν βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας μπροστά του μόνο την Κίνα και το Κατάρ. Οι σημαντικές επιτυχίες στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους του, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στην παγκόσμια κοινότητα. Και, φυσικά, ένα τέτοιο ενδιαφέρον υπάρχει στους κυβερνητικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς κύκλους της Ελλάδας».


Ποιες είναι οι σχέσεις της χώρας σας με την Ελλάδα;
«Κατ' αρχάς θα ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Πριν από δύο χρόνια συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα, το Καζακστάν και η Ελλάδα έχουν παρεμφερείς θέσεις σε πολλά ζητήματα της περιφερειακής και της διεθνούς πολιτικής. Τον Οκτώβριο του 1996 ιδρύθηκε για πρώτη φορά η αντιπροσωπεία του Καζακστάν στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2009 η Διπλωματική Αποστολή της Δημοκρατίας του Καζακστάν, κατόπιν διατάγματος του ηγέτη του κράτους μας, αναδιοργανώθηκε σε πρεσβεία. Η εν λόγω αναδιοργάνωση υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της ευρείας συνεργασίας του Καζακστάν και της Ελλάδας σε πολλούς τομείς».


Πώς έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών;
«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται σταθερά. Η εμπιστοσύνη και η επιθυμία ενός από τους ηγέτες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, της Ελλάδας, να συνεργάζεται με το Καζακστάν, αντανακλούν την επιθυμία της πολιτικής ελίτ και των επιχειρηματικών κύκλων της Ευρώπης να ενισχύουν τις σχέσεις με τη χώρα μας, ως ένα σημαντικό εταίρο στην Κεντρική Ασία. Η συνεργασία μας διακρίνεται από ενεργό διάλογο, καθώς και από αμοιβαία υποστήριξη σε όλα τα βασικά ζητήματα της πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μας. Θα  πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγάλη διασπορά των ποντίων Ελλήνων που ζουν στο Καζακστάν αποτελεί μια ιδιότυπη ζωντανή γέφυρα μεταξύ των χωρών μας».

Ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν;
«Η δεύτερη σύνοδος της διακυβερνητικής επιτροπής του Καζακστάν και της Ελλάδας για την οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στην Αθήνα, έδωσε επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της εμπορικής-οικονομικής, επενδυτικής και πολιτιστικής-ανθρωπιστικής συνεργασίας. Προσβλέπουμε σε ταχεία ανάπτυξη της μελλοντικής συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του μνημονίου αλληλοκατανόησης και συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, καθώς και στην ενεργοποίηση των επαφών σε αυτόν τον τομέα».


Ποιοι παράγοντες μπορούν να ενισχύσουν αυτή τη συνεργασία;
«Η Ελλάδα διαθέτει βιομηχανικές δυνατότητες, αναπτυσσόμενη αγροτική οικονομία, μεταλλευτική, χημική, μεταλλουργική βιομηχανία και κυρίως καλό τουριστικό δυναμικό. Αυτοί οι παράγοντες διαδραματίζουν τον κυριότερο ρόλο για την επέκταση της συνεργασίας του Καζακστάν και της Ελλάδας. Στο διμερές εμπόριο επικρατούν οι εξαγωγές από το Καζακστάν. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για τους υδρογονάνθρακες του Καζακστάν. Οσον αφορά τις εισαγωγές, η Ελλάδα προμηθεύει το Καζακστάν με προϊόντα οργανικής χημείας, διάφορα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, γεωργικά προϊόντα (εσπεριδοειδή, ελιές και τα παράγωγά τους). Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιπλέον προσπάθειες των εταίρων για αύξηση της ποικιλίας του περιεχομένου του διμερούς εμπορίου θα επηρεάσουν θετικά την περαιτέρω επέκταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων του Καζακστάν και της Ελλάδας. Χαιρετίζουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή της στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του Καζακστάν».

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία;
«Πρακτικό ενδιαφέρον για το Καζακστάν έχει η ελληνική εμπειρία στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως όσον αφορά τις προτιμήσεις για τις επιχειρήσεις με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας. Μεγάλες δυνατότητες για τη συνεργασία υπάρχουν επίσης και στον τομέα των μεταφορών. Το Καζακστάν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα αναπτυγμένες είναι οι τεχνολογίες της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο στενή ανταλλαγή τεχνογνωσίας».
ΒΗΜΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top