Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΖΗΤΗΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σεισμό στη Γαλλία και σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο» προκάλεσε η νίκη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία εδώ και μήνες πλασάρεται ως η ηγέτιδα του ευρωσκεπτικιστικού κύματος ανά την Ευρώπη.
Αμέσως μετά την ανάδειξη του FN ως πρώτου κόμματος από τα exit polls, η ίδια η Λεπέν έσπευσε να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από μια τέτοια απόρριψη;»
είπε η 45χρονη αρχηγός του FN, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή
Το αντιμεταναστευτικό ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο (FN) πέτυχε στις χθεσινές εκλογές το ποσοστό-ρεκόρ του 25,4% αφήνοντας τέσσερις μονάδες πίσω το κεντροδεξιό UMP (21%), που είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, και τρίτο το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα με 14,5%, ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Αμέσως μετά την ανάδειξη του FN ως πρώτου κόμματος από τα exit polls, η ίδια η Λεπέν έσπευσε να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από μια τέτοια απόρριψη;», είπε η 45χρονη αρχηγός του FN όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή.

«Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος στο κοινοβούλιο και να οργανώσει νέες εκλογές;», είπε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού», ενώ νωρίτερα είχε καταγγείλει «μαζική νοθεία».


Σε ιστορικό χαμηλό κυμάνθηκαν τα ποσοστά των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ

Σε ιστορικό χαμηλό κυμάνθηκαν τα ποσοστά των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πατέρας της και ιστορικός ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλ, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δύο μήνες στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το FN κατάφερε να τετραπλασιάσει τη δύναμή του στο Ευρωκοινοβούλιο αποσπώντας το 25,4%, το UMP σημείωσε βουτιά επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2009 στο 21% και το PS, με τον πιο αντιδημοφιλή πρόεδρο στη γαλλική ιστορία, απέσπασε μόλις το 14,5% (ισοφαρίζοντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1994). Ακολουθούν το κεντρώο MODEM με 10,3%, οι Οικολόγοι με 9,6% και το Αριστερό Μέτωπο, ο κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών, με 6,5%.

Η σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι από τη μία πλευρά μία ψήφος μομφής στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για την υψηλή ανεργία και την πολιτική ελίτ.

Από την άλλη πλευρά, εννέα χρόνια μετά το γαλλικό «όχι» στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, η Λεπέν σερφάρει και στο κύμα του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού που έχει σαρώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που ήταν ο κατ' εξοχήν πολιτικός αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Μάλιστα η δυσπιστία απέναντι στις Βρυξέλλες αποτυπώνεται όχι μόνο στη νίκη του ευρωσκεπτικιστικού FN αλλά και στην αποχή που ανήλθε στο 56,5% (αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το ρεκόρ του 2009) και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του UMP και του PS που απέτυχαν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ
Πρέπει να πάρουμε το μάθημα
Οπως σχολίασε χθες και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, οι ευρωκάλπες στη Γαλλία ανέδειξαν «έναν νικητή και πολλούς χαμένους».

Το ιστορικό χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών είναι ακόμα ένα πλήγμα για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετά την πανωλεθρία των τοπικών εκλογών του Μαρτίου ήλπιζε σε μια ανάσα από τον ανασχηματισμό στον οποίον προχώρησε και την αντικατάσταση του πρώην πρωθυπουργού με τον δημοφιλή Μανουέλ Βαλ.

«Πρέπει να πάρουμε μαθήματα» από αυτό το «σημαντικό συμβάν», ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την ανακοίνωση των exit polls, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «σεισμό» και για «μια μέτρια επίδοση των κομμάτων της κυβέρνησης». Με τη λέξη «σοκ» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, λέγοντας ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο «θα δουν ότι στη Γαλλία ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ψήφισαν ένα άκρως αντιευρωπαϊκό κόμμα».

Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, το κεντροδεξιό UMP, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την απογοήτευση των Γάλλων πολιτών από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, παρόλο που στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου είχε αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα (με μειωμένη ωστόσο παρουσία του FN που δεν συμμετείχε σε όλους τους δήμους). Ο αρχηγός του, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, απέδωσε τη νίκη της Λεπέν στη «γιγάντια οργή» εναντίον «της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας από τον πρόεδρο Ολάντ», ενώ ο αντιπρόεδρος του UMP, Λοράν Βοκιέ, τόνισε ότι το κόμμα του «θα χρειαστεί μια βαθιά αναδιάρθρωση». 

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top