Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε κάτω από τις σημαίες, είπε σήμερα ο Ντερβίς Έρογλου απαντώντας σε σχετικά σχόλια στα κατεχόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της συζήτησης του θέματος των Βαρωσίων κατά το δείπνο των δύο ηγετών με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο.

Ερωτηθείς γιατί η συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο δεν έγινε στο κτίριο που δέχεται συνήθως επισκέψεις ("προεδρικό"), ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η σημαία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ήταν υψωμένες στην είσοδο του "προεδρικού", όπως πάντα, και ο λόγος που δεν συναντήθηκε με τον κ. Μπάιντεν εκεί δεν ήταν οι σημαίες.

Από τον καιρό του Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε, στο σαλόνι που δεχόταν επισκέψεις δεν υπήρχαν σημαίες, μόνο στο δωμάτιο εργασίας, το οποίο – είπε- δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί γιατί έπρεπε να τοποθετηθεί εγκατάσταση ταυτόχρονης μετάφρασης. Οι σύμβουλοι του κ. Μπάιντεν, συνέχισε, είδαν όλο το "προεδρικό" και αποφάσισαν ότι το πιο κατάλληλο μέρος για την ταυτόχρονη μετάφραση ήταν το σαλόνι των επισήμων (VIP launch).

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου δεν υπήρξε αίτημα από πλευράς Αμερικανών για την μη ύπαρξη σημαιών και ο ίδιος ξεκάθαρα – όπως είπε – ανέφερε στον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο ότι "εάν πρόθεση είναι να κατέβουν οι σημαίες, όπως διαβάζουμε στις ειδήσεις για τα σύμβολα στον ε/κ Τύπο, αυτές οι σημαίες δεν κατεβαίνουν, η επίσκεψη δεν μπορεί να γίνει".

Ο κ. Μπάιντεν, συνέχισε, μπήκε από την "πόρτα πρωτοκόλλου" και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος και η συνοδεία και οι σωματοφύλακες του πέρασαν κάτω από τις σημαίες, δεν μπήκε από την πίσω πόρτα, αλλά από την πόρτα πρωτοκόλλου, δήλωσε. "Θα ήθελα να το επισημάνω αυτό".

Ο Τ/κ ηγέτης απάντησε και στα σχόλια πως ο Τζο Μπάιντεν είδε τα κόμματα στο "νότο" αλλά όχι τα τ/κ στο "βορρά", λέγοντας πως ο ίδιος ενημερώθηκε για το πρόγραμμα του Αμερικανού αξιωματούχου, που περιλάμβανε μια ώρα συνάντηση μαζί του και το δείπνο το βράδυ με τον Αναστασιάδη και τον ίδιο και δεν υπήρξε καμιά άλλη σκέψη για το πρόγραμμά του στο "βορρά" αλλά ούτε υπήρχε χρόνος. Από την αμερικανική Πρεσβεία, ανέφερε, του είπαν ότι ο κ. Μπάιντεν θα ήθελε να συναντηθεί μετά τον ίδιο και με τα τ/κ πολιτικά κόμματα αλλά δεν υπήρξε χρόνος στο πρόγραμμα.
Ακόμα και για το ποιοι θα παρακάθονται στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν το έμαθαν μια μέρα πριν και επειδή υπήρξε σχετικό αίτημα από την αμερικανική Πρεσβεία δεν κατέστη δυνατό να συναντηθεί η "κυβέρνηση" μαζί με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Έτσι, είπε, δεν είναι σωστό ότι κάτι τέτοιου του ζητήθηκε αλλά δεν το αποδέχθηκε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Λάρνακας που αναγνώρισε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Έρογλου είπε ότι ήταν καλεσμένος του Προέδρου Αναστασιάδη. "Εάν ήταν δικός μου θα έκανα εγώ το πρόγραμμά του, αλλά αυτό έγινε από αυτούς που τον κάλεσαν και τους βοηθούς του. Οι δικές μας προτάσεις δεν λήφθηκαν δυστυχώς υπόψη".

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι τον επισκέφθηκε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος και αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες επαφές, όπως υποστήριξε. Μακάρι, ανέφερε, να ήταν μια διεθνώς αναγνωρισμένη "χώρα" και να τον επισκέπτονταν ως "πρόεδρο", λέγοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει και αναζητούν λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Έρογλου είπε ότι στη δική του συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο το θέμα δεν ανοίχθηκε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν γενικά τα ΜΟΕ και η τ/κ πλευρά εξέφρασε την άποψή της ότι και οι δύο πλευρές τέτοια μέτρα μπορούν να είναι αυτά που συμβάλλουν και στις δύο πλευρές.

Το βράδυ του δείπνου, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των Βαρωσίων και όταν η τ/κ πλευρά εξέφρασε την θέση της ο κ. Μπάιντε είπε ότι το θέμα ξέφυγε της συζήτησης. Στο δείπνο, είπε, ανέφερε και ότι χάθηκε χρόνος επειδή η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε τις συγκλίσεις που είχαν φτάσει με την τ/κ πλευρά νωρίτερα. Ο Τζο Μπάιντεν, είπε ο Τ/κ ηγέτης, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε αυτό το θέμα λέγοντας πως αυτό είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν και οι δύο πλευρές.
Ενώ συμφωνήθηκαν, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, τέσσερις παραγράφους και το κείμενο πήγε για εκτύπωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε πώς θα δώσει λογαριασμό στο λαό τους εάν δεν θα υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν (μετά το δείπνο) το θέμα των Βαρωσίων, ενώ θεωρούν θα πάρουν τα Βαρώσια, με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά "εκπλήττομαι, πέντε λεπτά πριν καταλήξαμε σε συμφωνία, πώς την εγκαταλείπεις", σύμφωνα πάντα με τον κ. Έρογλου. Τότε, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε όπως το κοινό ανακοινωθέν μην βγει μετά το δείπνο, αλλά μετά τη συνάντηση των ηγετών στις 2 Ιουνίου, την οποία απέρριψε ο Τ/κ ηγέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε σε Αμμόχωστο όταν μίλησε για τα Βαρώσια αλλά επειδή δεν συμφώνησαν οι ηγέτες, είπε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την επίτευξη προόδου επί αυτού, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος όταν οι ηγέτες έφυγαν από δίπλα του, ανέφερε πως οι πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε αυτό το θέμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Αλήθεια

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top