Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο αντιπρόεδρος της Αμερικής, είναι ένας άνθρωπος που θα πει πάντα αυτό που σκέφτεται. Οταν ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τον επέλεξε για τη θέση του αντιπροέδρου, ο φόβος και ο τρόμος των συνεργατών του ήταν το γεγονός ότι δεν ελέγχεται. Εχει θέσεις και απόψεις και τις υποστηρίζει σταθερά και συνειδητά. Τους πολιτικούς του φίλους τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και εκτιμά τη βοήθειά τους.



Δεν ήταν έκπληξη για μένα, ούτε για τους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές του Τζόζεφ Μπάιντεν, η ομιλία του αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, που να θυμίσουμε ότι καταργούσε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν –κατασκεύασμα της κυβέρνησης Μπους-Τσέινι με τη συνεργασία της ομάδας που περιέβαλλε τον Γιώργο Παπανδρέου- είναι η πλεόν σημαντική εξέλιξη για το νησί μας από τον καιρό της εισβολής και σε ότι αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και βοήθησαν για την επιτυχία της τουρκικής εισβολής, αν σκεφθούμε ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν πολλές φορές να καταργήσουν με τα φιλοτουρκικά σχέδια τους την Κυπριακή Δημοκρατία, η δήλωση του κ. Μπάιντεν αποτελεί ισχυρή υποστήριξη στο πολύπαθο νησί μας.

Κάποιοι μου είπαν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επανειλημμένα και στην (ρατσιστική) διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τι να τους απαντήσω τώρα; Οτι από τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτικών μας έκαναν εικόνισμα αυτή την απαράδεκτη διευθέτηση, τι μπορεί να πράξει ο κ. Μπάιντεν; Να ανακοινώσει ότι διαφωνεί με τις επιλογές τους; Λίγο δύσκολο. Ο αντιπρόεδρος της υπερδύναμης, γνωρίζει βεβαίως ότι οι πολιτικοί του φίλοι στην Αμερική, οι υποστηρικτές και οι ψηφοφόροι του, διαφωνούν κάθετα και οριζόντια με το έκτρωμα λύσης που εισήγαγαν αρχικά ο Χένρι Κίσιγκερ και ο Γλαύκος Κληρίδης. Μπορεί το 1977, τρία χρόνια μετά την εισβολή, η συγκεκριμένη λύση να έμοιαζε όπως τον …φούρνο του Χότζα που βόλευε όλους, όμως, το 2014 η διζωνική δικοινοτική είναι συνταγή για δημιουργία κρίσης, διότι προσφέρει τον έλεγχο του νησιού στην Τουρκία, η οποία συστηματικά θα εξαναγκάσει τους Ελληνες της Κύπρου να την εγκαταλείψουν.

Είναι ένα θέμα που πρέπει να το ξανασκεφθεί η πολιτική ηγεσία του νησιού (βασικά οι συνέταιροι στο Κυπριακό, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κάνει συχνά επιστροφές στο «εθνικόφρονο» παρελθόν του. Εϊμαι βέβαιος ότι μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, και όπως τον έβλεπε από την τηλεόραση, θα σκέφθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ηγείται, δύσκολα καταργείται… Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ έχει κανένα δικαίωμα να την καταργήσει, διότι δεν έχει την εντολή από το λαό.

Ο κ. Μπάιντεν και όλοι οι Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ομπάμα, απαιτούν –και καλώς πράττουν- από τη Μόσχα, να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Εχουν καταστήσει αυτό το σεβασμό στις αρχές και τους διεθνείς νόμους, σε ύψιστη προτεραιότητα τους. Θα συμφωνήσει ο αξιότιμος Πρόεδρος της Κύπρου, ότι δεν γίνεται αυτά που δικαιολογημένα απαιτεί η Ουάσιγκτον από τη Μόσχα, να τα ξεχνά όταν πρόκειται για την Κύπρο. Και είναι υποχρέωση και καθήκον του να απαιτήσει ίση και ίδια μεταχείριση. Οι πολιτικοί της Κύπρου από τον Μακάριο μέχρι και σήμερα, δεν τόλμησαν ποτέ να αμφισβητήσουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Πως είναι δυνατόν, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτό το φιλοτουρκικό έκτρωμα, που θα αποτελέσει ταφόπετρα για τον Ελληνισμό του νησιού.

Επιμένω –το είπα και στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη- ότι η στάση του το 2004 του δίνει το δικαίωμα να έχει απαιτήσεις. Δεν έχει κανένα λόγο πιά να αποδεικνύει τη «νομιμοφροσύνη» του προς τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Του χρωστάνε πολλά και οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν.

Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν, που στέφθηκε από επιτυχία, δεν πρέπει να ανησυχεί τις δυνάμεις που υποστήριξαν το ΟΧΙ. Είναι ένας δίκαιος άνθρωπος και καταλαβαίνει τις αγωνίες και τις αμφιβολίες μας, σε αντίθεση με τη γραφειοκρατία που μας κυνηγά τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς αιδώ. Ο σημερινός αντιπρόεδρος δεν πρόκειται να πιέσει, να εκβιάσει και να απειλήσει. ΠΟΤΕ.

http://www.philenews.com, http://www.mignatiou.com

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top