Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

 Ηχηρή ρωσική απάντηση στο «Κτύπημα ξίφους» του ΝΑΤΟ
Βίκτορ Λιτόβκιν, ειδικά για τη RBTH
Ο στόλος της Βαλτικής έδειξε στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ την υψηλή πολεμική του ετοιμότητα. Ηταν η απάντηση στα επιθετικά σενάρια των μεγάλων ασκήσεων του ΝΑΤΟ, που αναμφισβήτητο στόχο είχαν την αποκομμένη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Ολοκληρώθηκαν τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική. Βασικός στόχος τους, όπως είχαν ανακοινώσει οι οργανωτές τους, ήταν η επεξεργασία των σεναρίων συνεργασίας των δυνάμεων της συμμαχίας για τη «διατήρηση της σταθερότητας» στην περιοχή. Ενδιαφέρον ήταν και ο τόπος διεξαγωγής των ασκήσεων, που περικλείει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του σουηδικού νησιού Γκότλαντ και του δανέζικου λιμανιού Ριόνε. Ταυτόχρονα, στις ακτές της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας, τις ναυτικές δυνάμεις υποστήριζαν αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις τόσο των χωρών της Βαλτικής, όσο του Καναδά, των ΗΠΑ, της Δανίας, Φιλανδίας και Νορβηγίας. Αυτά ήταν τα δεύτερα κατά σειρά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Κτύπημα του ξίφους» (Saber Strike-2014), τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Ιουνίου και διήρκησαν ως τις 20 του μήνα.
Για την άσκηση Saber Strike-2014 κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 4700 στρατιώτες καθώς και 800 μονάδες στρατιωτικών οχημάτων, ενώ στην BALTOPS-2014, περίπου 1300 στρατιώτες. Είναι ενδιαφέρον ότι στις BALTOPS του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν τακτικά και ρωσικά πλοία. Αυτή τη φορά όμως η διοίκηση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας αποφάσισε, λόγω της ουκρανικής κρίσης, να εξαιρέσει τις ναυτικές δυνάμεις του ρωσικού στόλου της Βαλτικής. Η Μόσχα δεν απογοητεύτηκε και τόσο από τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως ανέφεραν στον γράφοντα από το υπουργείο Άμυνας, μπορούν να τα καταφέρουν μια χαρά και δίχως τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Κάτι που απέδειξε η άσκηση, η οποία ξεκίνησε στην περιοχή του Καλινινγκράντ μια ημέρα μετά την έναρξη της άσκησης Saber Strike-2014.
Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας πληροφόρησε ότι στη ρωσική άσκηση συμμετείχαν ομάδες πλοίων, τμήματα αεραποβατικών δυνάμεων και πεζοναυτών, μονάδες αεράμυνας, μαχητικά/βομβαρδιστικά Su-34, ελικόπτερα Mi-24 και βομβαρδιστικά Tu-22Μ3. Όπως επισημαίνουν, τα πλοία του στόλου της Βαλτικής ασκήθηκαν σε αποστολές φύλαξης των συνόρων, προστασίας των θαλάσσιων επικοινωνιών, καθώς επίσης και σε σενάρια εντοπισμού και καταστροφής υποβρυχίων και μονάδων επιφανείας του οποιουδήποτε πιθανού εχθρού. Οι μονάδες αεράμυνας και των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας εξασφάλιζαν την από αέρος προστασία της θαλάσσιας περιοχής της άσκησης των σημείων όπου στάθμευαν οι στρατιωτικές δυνάμεις.
Επίσης, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας, στην άσκηση δοκιμάστηκε στην πράξη η ταχεία μετάβαση και απόβαση στην περιοχή του Καλινινγκράντ με μεταγωγικά αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, και τμημάτων της αερομεταφερόμενης δύναμης που εδρεύει στο Πσκοβ.
Το Redut συνέτριψε τον εχθρό
Σχετικά με την εξέλιξη της άσκησης ενημέρωναν καθημερινά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ένα από τα γεγονότα της, όπως μεταδίδει το ITAR-TASS επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Δυτικού στρατιωτικού τομέα, ήταν η «καταστροφή» των πλοίων του υποτιθέμενου εχθρού με τα συστήματα Redut («οχυρό») που χειρίστηκε το προσωπικό της βάσης του ΠΝ στη Βαλτική. Τον ρόλο του εχθρού έπαιξαν οι κορβέτες του στόλου της Μαύρης θάλασσας «Stereguschiy» και «Soobrazitelnyi».
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, τα αυτοκινούμενα επάκτια αντιπλοϊκά συστήματα Redut εξήλθαν στις θέσεις βολής με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα πλοία επιφανείας και να προστατέψουν την ακτή από αποβατική ενέργεια. Από την πλευρά τους, οι προαναφερόμενες κορβέτες είχαν «αποστολή» στη Βαλτική θάλασσα να αποκόψουν τις θαλάσσιες επικοινωνίες και να πραγματοποιήσουν πυραυλική επίθεση εναντίον των πλοίων του στόλου της Βαλτικής. Έχοντας λάβει τα στοιχεία στοχοποίησης από ιπτάμενο ραντάρ Α-50, τα στοιχεία του πυροβολικού πραγματοποίησαν εικονική ηλεκτρονική βολή από τα συστήματα Redut κατά των πλοίων που προσομοίωναν τον αντίπαλο. Οι χειριστές του Α-50 επιβεβαίωσαν την εικονική προσβολή των στόχων.
Εν τω μεταξύ, ένα σμήνος μαχητικών Su-27 αναχαίτισε την επίθεση του υποτιθέμενου εχθρού συνεπικουρούμενο από το Α-50, το οποίο πραγματοποιούσε την επιτήρηση του εναέριου χώρου και τη μετάδοση των πληροφοριών στον επίγειο σταθμό συντονισμού της άσκησης. Τα Su-27, τα οποία πραγματοποιούσαν την εναέρια περιπολία, δεχόμενα από το Α-50 την πληροφορία για την επερχόμενη επιτιθέμενη ομάδα αεροσκαφών του εχθρού, κατευθύνθηκαν προς αναχαίτιση του πακέτου των εχθρικών αεροπλάνων και πραγματοποίησαν εικονικές εκτοξεύσεις κατευθυνόμενων πυραύλων μακράς εμβέλειας, αποτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αντίπαλη αεροπορία από το να επιτεθεί στο φίλιο αεροσκάφος-ιπτάμενο ραντάρ.
Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ
Πρόκειται για τα δεύτερα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στον Δυτικό στρατιωτικό τομέα τους τελευταίους τρεις μήνες. Γιατί διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις με τόση συχνότητα;
Τα πλοία του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα των χωρών που συμμετείχαν στα γυμνάσια, ουσιαστικά εκτέλεσαν σενάριο περικύκλωσης της περιοχής του Καλινινγκράντ. Από θαλάσσης, με μια ομάδα πολεμικών πλοίων της οποίας ηγούνταν τα αμερικανικό πλοίο διοίκησης και αμφίβιων επιχειρήσεων Mount Whitney (LCC 20) και το αντιτορπιλικό Oscar Austin (DDG 79) από την ίδια χώρα. Από την ξηρά, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας στην Πολωνία και Λιθουανία. Αν συμβεί το απευκταίο, ο ρωσικός θύλακας θα βρεθεί αποκομμένος από τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό είναι το βασικό και μη ανακηρυχθέν, αλλά απόλυτα κατανοητό για τους στρατιωτικούς, νόημα των ασκήσεων που διεξάγει το ΝΑΤΟ πλησίον των ρωσικών συνόρων. Επέδειξαν στη Μόσχα το πόσο σοβαρά ευάλωτη στρατιωτικά είναι μια από τις περιφέρειες της Ρωσίας.
Ωστόσο, η άσκηση που ξεκίνησαν οι ρωσικές ΕΔ στον θύλακα την επόμενη μέρα μετά την έναρξη Saber Strike-2014, απέδειξαν -αν και κανείς δεν το διακηρύσσει μεγαλοφώνως- ότι τα ΝΑΤΟϊκά πλάνα πιθανής απομόνωσης της περιοχής του Καλινινγκράντ, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.
Η Ρωσία Τώρα

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top