Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σήμερα στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία και σε μια άλλη πόλη στο Ιράκ που βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, που δυσκολεύονται να αναχαιτίσουν την επέλασή τους, παρά τη διεθνή στήριξη, ενώ η Τουρκία δεν επέτρεψε ακόμα να περάσουν Κούρδοι μαχητές από το Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.



Το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσαν ότι στο Κομπάνι, λίγα χιλιόμετρα από την τουρκική μεθόριο, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε πολλές επιδρομές προκειμένου να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεις πριν από τα ξημερώματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έπειτα από μία νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες το βράδυ η σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σποραδικές μάχες εκτυλίχθηκαν σήμερα στο ανατολικό Κομπάνι, στη βόρεια Συρία.

«(…) Το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να προελάσει ορμητικά στα κεντρικά» και στο βορρά, κοντά στην Τουρκία, ενώ «σημειώθηκαν δύο επιθέσεις καμικάζι» χθες το βράδυ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα αξιωματούχος στο Κομπάνι, ο Ίντρις Νάσεν, που έχει διαφύγει στην Τουρκία.

Στις χθεσινές μάχες σκοτώθηκαν 17 μαχητές στις τάξεις των τζιχαντιστών και 5 από την πλευρά των Κούρδων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Οι τζιχαντιστές επιχειρούν εδώ και πολλές ημέρες να σχηματίσουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το Κομπάνι, ένα μήνα και πλέον μετά την έναρξη την 16η Σεπτεμβρίου της επίθεσής τους, που ανάγκασε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη.

Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ, οι τζιχαντιστές έχουν κερδίσει έδαφος προς το βορά και επιτέθηκαν εναντίον της πόλης Κάρα Τάπα, 50 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα με το Ιράν. Περίπου 9.000 άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν, σύμφωνα με μια πηγή στην περιοχή.

«Έχουμε ζητήσει μία αεροπορική στήριξη εκ μέρους του διεθνούς συνασπισμού» δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού στον τομέα αυτόν.

Στο Ιράκ ο συνασπισμός εξαπέλυσε τα πρώτα πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους την 8η Αυγούστου, όμως έπειτα από 3 μήνες και πλέον, έχει καταστεί εμφανής ο περιορισμένος αντίκτυπός τους έναντι των τζιχαντιστών που ελέγχουν την τεράστια πλειονότητα της δυτικής επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στα σύνορα με τη Συρία.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι μια στρατηγική που θα επικεντρώνεται μόνο στις αεροπορικές επιδρομές δεν θα οδηγήσει στη νίκη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να ενισχυθεί ο ιρακινός στρατός, που υπέστη ολοκληρωτική ήττα στην έναρξη, τον Ιούνιο, της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους.

Από την άλλη ο συνασπισμός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς —που έχουν φθάσει τους 140 και πλέον μόνο στο Κομπάνι από τα τέλη Σεπτεμβρίου— και στηρίζεται στους Κούρδους, που έχουν αναδειχθεί στους καλύτερους συμμάχους του στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Φορτίο με εφόδια που έριξε ο συνασπισμός έπεσε σε περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον ένα από τα φορτία με προμήθειες που έριξαν αμερικανικά αεροσκάφη για να τα παραλάβουν Κούρδοι μαχητές στις ανατολικές παρυφές του Κομπάνι έπεσε σε έναν τομέα που ελέγχει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, αεροσκάφη του συνασπισμού έριξαν με αλεξίπτωτα κιβώτια που περιείχαν όπλα, πυρομαχικά και φάρμακα τα οποία προορίζονταν για τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που πολεμούν εδώ και ένα μήνα με το Ισλαμικό Κράτος.

«Ένα φορτίο που ερρίφθη με αλεξίπτωτο κατέληξε στο Ισλαμικό Κράτος και υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες και για ένα δεύτερο. Σύμφωνα με μία πηγή το δεύτερο φορτίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των τζιχαντιστών ενώ σύμφωνα με μια άλλη έχει καταστραφεί από το συνασπισμό», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CentCom) ανακοίνωσε χθες ότι υποχρεώθηκε να καταστρέψει μία από τις παλέτες με τα εφόδια που είχε χάσει το στόχο της κατά τις ρίψεις προκειμένου να αποφύγει να περιέλθει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και έχει τίτλο «όπλα και πυρομαχικά που ερρίφθησαν από τα αμερικανικά αεροσκάφη και έπεσαν σε μια περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι» ένας μασκοφόρος άνδρας που κρατά ένα Καλάσνικοφ, περπατά κοντά σε κιβώτια που είναι δεμένα σε ένα αλεξίπτωτο.

«Αυτές είναι οι αμερικανικές βοήθειες που έριξαν στους άπιστους» λέει ο ίδιος προτού ανοίξει ένα από τα κιβώτια που περιέχει ρουκέτες και χειροβομβίδες.

Οι ενισχύσεις των Κούρδων Ιρακινών μαχητών δεν έχουν φθάσει ακόμα στη Συρία

Η Τουρκία διευκρίνισε ότι κανένας Ιρακινός Κούρδος μαχητής δεν έχει περάσει τα σύνορα για να εισέλθει στη Συρία μέσω της επικράτειάς της, μετά την ανακοίνωση ότι επιτρέπει τη διέλευσή τους προκειμένου να πάνε να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι.

«Οι Πεσμεργκά αναμένεται ακόμα να περάσουν (τα σύνορα) μεταξύ Τουρκίας και Κομπάνι και αυτό το θέμα αναμένεται ακόμα να συζητηθεί» δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τζαβούσογλου χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τζαβούσογλου ανέφερε ότι αυτή η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) περιλαμβανομένων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των ιρακινών μαχητών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τον «αριθμό των Πεσμεργκά που θα μεταβούν στη Συρία» ούτε για «τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν».

«Η Τουρκία δεν έχει υποσχεθεί να ανοίξει ένα διάδρομο» ανάμεσα στα σύνορά της και το Κομπάνι, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας η Άγκυρα εξετάζει 3 σενάρια για να εισέλθουν οι Ιρακινοί μαχητές στο έδαφός της προτού ανοίξει τα σύνορα προς το Κομπάνι.

Οι Πεσμεργκά θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Τουρκία από το συνοριακό φυλάκιο στα σύνορα Τουρκίας- Ιράκ στη Σιλόπη, από το Τσεϊλανπινάρ, από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ή να μεταφερθούν απευθείας αεροπορικώς στην πόλη Σανλιούρφα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

mignatiou.com PHOTO via PENTAGON

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top