Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σάρκα και οστά παίρνει η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων. Οι Υπουργοί των τριών κυβερνήσεων, αρμόδιοι για ενεργειακά θέματα, συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία και έθεσαν τις βάσεις για εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αεριού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Λευκωσία και Κάϊρο, ετοιμάζονται για προμήθεια Φυσικού Αερίου από το οικόπεδο Δώδεκα και συζητούν το ενδεχόμενο ανοίγματος και στην Ευρωπαϊκή αγορά.


Φιλοξενούμενος απόψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΙ ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. 



  • Έγιναν σημαντικά βήματα προς διάφορες κατευθύνσεις.
  • Καλύτερη επιλογή ένας απευθείας αγωγός από το κοίτασμα Αφροδίτης.
  • Μέσα στους επόμενους δύο μήνες τα αποτελέσματα των μελετών. 
  • Εντός Δεκεμβρίου πρώτο αποτέλεσμα από τον Ονασαγόρα. 
Του Λούκα Φέσια
Επίσπευση του διαλόγου για εξαγωγή του Κυπριακού φυσικού αερίου από το οικόπεδο Δώδεκα προς την Αίγυπτο, συμφώνησαν σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ. Το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι δύο Υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα τεχνοοικονομικής μελέτης, που θα καταδείξει τις δυνητικές ποσότητες και τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Καϊρου. Σύμφωνα με τον κύριο Ισμαήλ, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, επικρατέστερη επιλογή θεωρείται η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη με αγωγό, στα τερματικά υγροποίησης των περιοχών Ιντκού και Νταμιέττα. (ΓΡΑΦΙΚΟ 1) Οι εσωτερικές ανάγκες της Αίγυπτου σε φυσικό αέριο ανέρχονται ημερησίως στα πέντε δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ οι ελλείψεις που αναμένεται να καλυφθούν από εισαγωγές υπολογίζονται ημερησίως στα 700 εκατομμύρια κυβικά πόδια. Στο τραπέζι των διμερών επαφών, τέθηκε επίσης η περίπτωση επανεξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή αγορά μέσω των Αιγυπτιακών Τερματικών Υγροποίησης. 
«Μπορούμε να δεχτούμε όσες περισσότερες ποσότητες μπορεί η Κύπρος να εξάγει, καθώς η Αίγυπτος έχει τεράστια υποδομή που έχει κτιστεί με τη πάροδο των χρόνων, παράγουμε φυσικό αέριο από το 1976, έχουμε λοιπόν την εμπειρία, τις υποδομές και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τις παραγόμενες ποσότητες από την κυπριακή ΑΟΖ.», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Σερίφ Ισμαήλ.   
Κατά την τριμερή συνάντηση, συζητήθηκαν οι προοπτικές στενότερης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με την καταβολή προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την θέσπιση περιβαλλοντικών προτύπων και μεθόδων ασφάλειας για τις υπεράκτιες δραστηριότητες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με κοινή ανακοίνωση, οι τρείς Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην πρόσφατη Διακήρυξη του Καϊρου και έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία. 
«Τονίστηκε από τους ηγέτες η σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης απευθύνοντας, υπενθυμίζω, έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. 
Τα επόμενα βήματα για ολοκλήρωση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν στην κατασκευή αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και την ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθόρισαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης. Συμφώνησαν στην προώθηση του θέματος σε επόμενες συνεδρίες της Κομισιόν και ανέδειξαν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δύο χώρες, ως νέες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας. 
«Είναι μια χρυσή, μια ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να αναδείξουν τον πολύ σπουδαίο γεωπολιτικό τους ρόλο, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει φθηνή ενεργειακή ύλη και άρα να είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της, και ταυτόχρονα να δοθεί στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της συνεργασίας Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου αναμένεται να ληφθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου ʼμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Λευκωσία, που προγραμματίζεται αρχές του 2015.

Φιλοξενούμενος απόψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΙ ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Δείτε τα όσα είπε στο βίντεο που ακολουθεί. 
  • Έγιναν σημαντικά βήματα προς διάφορες κατευθύνσεις.
  • Καλύτερη επιλογή ένας απευθείας αγωγός από το κοίτασμα Αφροδίτης.
  • Μέσα στους επόμενους δύο μήνες τα αποτελέσματα των μελετών. 
  • Εντός Δεκεμβρίου πρώτο αποτέλεσμα από τον Ονασαγόρα. 
Νωρίτερα


Ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις τριμερείς διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής, συμφώνησαν σήμερα στη Λευκωσία οι Υπουργοί των τριών χωρών, αρμόδιοι για θέματα ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε κοινή διακήρυξή τους, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις Υπουργοί, οι οποίοι “είχαν μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση, σχετικά με τις προοπτικές της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους στον τομέα της ενέργειας”,
εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.
Οι Υπουργοί, επιθυμώντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων προς όφελος και ευημερία των λαών των χωρών τους και αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών τους, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.
Αυτοί οι τομείς είναι: περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μέθοδοι για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.
Οι τρεις Υπουργοί τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν τη δέσμευση και το σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη, καταλήγει η κοινή διακήρυξη, σημειώνεται.
Νωρίτερα


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη τριμερής των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Προσήλωση στη διακήρυξη του Καΐρου ή οποία υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου, δήλωσαν οι τρεις Υπουργοί.
Υπενθυμίζουμε ότι η διακήρυξη έκανε σαφή αναφορά για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της κυπριακής δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του 2014 αναμένεται επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σισι.
Πάει Αίγυπτο το κυπριακό φυσικό αέριο
  • Έχουν συμφωνήσει να επισπεύσουν τις συζητήσεις
  • Ικανοποίηση από τη συνεργασία των δύο χωρών
  • Καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων
  • Εξαγωγή προς την Αίγυπτο
  • Μελετούν δυνατότητα επανεξαγωγής του κυπριακού ΦΑ
  • Θα εξεταστεί στα πλαίσια τεχνικής αξιολόγησης 
  • Πρόγραμμα τριμερής συνάντησης
Ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να αναδείξουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο

  •  Ευκαιρία για να αναδείξουν το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο
  • Θεματοφύλακες της ασφάλειας
  • Ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο
  • Οριοθέτηση Οικονομικών Ζωνών
Η Αίγυπτος μπορεί να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
Επεσήμανε πως η επανεξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο είναι μια επιλογή που μελετάται και ότι κατά τις συνομιλίες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσουν με την εξαγωγή φυσικού αερίου από το τεμάχιο “Αφροδίτη” στην Αίγυπτο.
Έχουν συμφωνήσει να επισπεύσουν τις συζητήσεις
Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν συμφωνήσει ότι θα επισπεύσουν τις συζητήσεις για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Ανέφερε ότι διαφαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής θα είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου δηλαδή στο `Ιντκου και στην Νταμιέτα. Πρόσθεσε πως "τους επόμενους δυο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές”.
Ικανοποίηση από τη συνεργασία των δύο χωρών
Σε κοινή δήλωση των δυο Υπουργών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται πως οι κύριοι Ισμαήλ και Λακκοτρύπης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις πολλές ανταλλαγές επισκέψεων τόσο των ιδίων όσο και τεχνοκρατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Προστίθεται πως "και οι δύο συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργείται, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς αμοιβαίο όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν την επίσπευση των συζητήσεων για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο".
Καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων
"Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέροντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή", προστίθεται.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Ισμαήλ ανέφερε πως η χώρα του, που παράγει φυσικό αέριο από το 1976, έχει μια τεράστια υποδομή και την εμπειρία για να δεχθεί φυσικό αέριο από τα κυπριακά ύδατα.
Εξαγωγή προς την Αίγυπτο
Επεσήμανε πως στην Αίγυπτο έχουν μια τεράστια αγορά για κατανάλωση φυσικού αερίου και πως είναι πολύ καρποφόρο και για τις δυο χώρες να εργαστούν μαζί για να υλοποιήσουν αυτή τη συνεργασία σε σχέση με την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Κύπρου και την εξαγωγή τους στην Αίγυπτο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, κ. Ισμαήλ είπε πως η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Ανέφερε πως σήμερα παράγουν περίπου 5 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, το οποίο καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.
Είπε πως η χώρα του είναι στα πρόθυρα  εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το Μάρτιο φέτος και πως έχουν έλλειψη φυσικού αερίου που ανέρχεται περίπου στα 700 εκατομμύρια κυβικά πόδια, που θα εξασφαλίσουν μέσω εισαγωγών.
Μελετούν δυνατότητα επανεξαγωγής του κυπριακού ΦΑ
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα επανεξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, ο κ. Ισμαήλ είπε πως αυτή είναι μια επιλογή την οποία μελετούν.
“Είμαστε ανοικτοί για οποιεσδήποτε συζητήσεις, είμαστε ανοικτοί για οποιεσδήποτε συζητήσεις και απόψεις”, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως ο αγωγός θα φθάνει κατευθείαν στην Αίγυπτο, που με την υποδομή της μπορεί να δεχθεί το φυσικό αέριο τόσο για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά όσο και για επαναξαγωγή.
Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως είχαν μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση αναφορικά με τις προοπτικές για στενότερη συνεργασίας της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Επεσήμανε πως "έχουμε συμφωνήσει ότι θα επισπεύσουμε τις συζητήσεις για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο".
Είπε πως επανέλαβαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλει και πρέπει να είναι καταλύτης για την ειρήνη και στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής.
Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας αυτής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν συζητήσει τις δυνητικές ποσότητες του κοιτάσματος "Αφροδίτη".
“Βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά και εμπορικά ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν οπόταν έχουμε θέσει τη διαδικασία για να απαντηθούν όλα αυτά”, πρόσθεσε.
Θα εξεταστεί στα πλαίσια τεχνικής αξιολόγησης του ΦΑ
Ερωτηθείς για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου είπε πως και αυτός θα εξεταστεί μέσα στα πλαίσια της τεχνικής αξιολόγησης για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως διαφαίνεται, και θα εξεταστεί αυτό, ότι ο καλύτερος τρόπος θα είναι δια κατευθείαν αγωγού μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Επεσήμανε ακόμη πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου δηλαδή στο `Ιντκου και στην Νταμιέτα.
Πρόσθεσε πως "υπάρχουν διάφορα στάδια τα οποία θα πρέπει να περάσουμε. Αρχικά έχουμε πει ότι τους επόμενους δυο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές”, επεσήμανε.
Πρόγραμμα τριμερής συνάντησης
Επεται το μεσημέρι τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ στις 1330, οι τρεις Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, κατά τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί η τριμερής συνεργασία, όπως είχε γίνει και μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
Ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να αναδείξουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο
  •  Ευκαιρία για να αναδείξουν το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο
  • Θεματοφύλακες της ασφάλειας
  • Ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο
  • Οριοθέτηση Οικονομικών Ζωνών
Την ανάδειξη του ρόλου τους, ιδιαίτερα στους κόλπους της ΕΕ, ως μιας καινούργιας πηγής ενεργειακής τροφοδοσίας, αλλά και καινούργιας ενεργειακής διαδρομής, προωθούν Κύπρος και Ελλάδα, που αποφάσισαν σήμερα τα επόμενα τους βήματα, ειδικά για την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αλλά και για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας επί ενεργειακών θεμάτων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης είπε πως “ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει, μαζί με τη μονάδα του LNG, μια νέα πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ”.
Ευκαιρία για να αναδείξουν το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο
Έκανε λόγο για μια εξαιρετική συγκυρία που επιτρέπει στην Ελλάδα και στην Κύπρο να αναδείξουν το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, που αποτελεί και θα αποτελεί, όπως ανέφερε, τα επόμενα χρόνια το κορυφαίο θέμα που απασχολεί την οικονομία και τα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως “επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάληψη συγκεκριμένων κοινών δράσεων και αποφασίσαμε και τα επόμενα βήματα ειδικά για την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιο συγκεκριμένα για τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου”. Πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια για συγκεκριμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες εντός Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να αναδείξουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ώστε “να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας, στο επίπεδο της ΕΕ, ως δυο χώρες που για πρώτη φορά μετά από δυο ή τρεις δεκαετίες προσφέρουμε μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, με φυσικό αέριο, της υπόλοιπης Ευρώπης και ως μια νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού”.
Θεματοφύλακες της ασφάλειας
Ανέφερε πως οι δυο χώρες αναδεικνύουν το ρόλο τους ως θεματοφύλακες της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή.
Είπε πως ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει, μαζί με τη μονάδα του LNG, μια νέα πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, “σε επίπεδα Ελλάδας εμείς προωθούμε τον αγωγό TAP (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, μέσω της Ελλάδας, προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε την υλοποίηση του κεντρικού διαδρόμου ενός κάθετου άξονα βορρά-νότου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη βόρειο Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές”.
Ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο
Είπε πως αυτή είναι μια χρυσή, μια ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να αναδείξουν τον πολύ σπουδαίο γεωπολιτικό τους ρόλο, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει φθηνή ενεργειακή ύλη και άρα να είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της, και ταυτόχρονα να δοθεί στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Οπως ανέφερε, σε αυτή την κατεύθυνση οι δυο χώρες έχουν ήδη αποφασίσει και προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στις Βρυξέλλες.
Πρόσθεσε πως “δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι πως οι προσπάθειες αυτές θα αποβούν προς όφελος των λαών των δυο χωρών, αλλά και προς όφελος των λαών της ΕΕ”.
Οριοθέτηση Οικονομικών Ζωνών
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μανιάτης είπε πως σύμφωνα με τη δήλωση του Καΐρου οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συμφώνησαν να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές όπου δεν έχουν οριοθετηθεί.
“Αυτό αποτελεί για μας μια πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό ακριβώς για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων”, σημείωσε.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου αναφορικά και με το πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και για προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί.
Ανέφερε πως συζήτησαν τα αποτελέσματα των συνεχών επαφών που έχουν τα δυο Υπουργεία για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στους κόλπους της ΕΕ, ως μιας καινούργιας πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας αλλά και μιας καινούργιας διαδρομής. 
ΑΝΤ1

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top