Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Παπαδάκου Γιάννα

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κ. Παναγιώτης Νικολούδης (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο αντεισαγγελέας που μιλάει έξω από τα δόντια και η «λίστα» που εντυπωσίασε τον Αλ. Τσίπρα

Είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που θα συζητηθούν. Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είναι σήμερα 65 χρόνων και ετοιμάζεται από ό,τι φαίνεται να κάνει το μεγάλο βήμα: Να φύγει από το δικαστικό σώμα και να μπει για τα καλά στον χώρο της πολιτικής.Είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς με απεριόριστες αρμοδιότητες για έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες, στο «μαύρο χρήμα» του Δημοσίου και κυρίως στον έλεγχο των προμηθειών. Σε αυτόν θα υπάγεται το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, η επιτροπή Ελέγχου Προμηθειών κ.ά. Είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Η πρόσφατη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς εντυπωσίασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος και προεκλογικά έχει πολλές φορές επικαλεστεί τη «λίστα Νικολούδη».

Όχι ότι και η προηγούμενη θέση του δεν ήταν πολιτική, αφού πολλές φορές εκλήθη να ελέγξει και τα «πόθεν έσχες» ισχυρών πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων μεγάλα στελέχη, όπως τότε με την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ.

Γεννήθηκε το 1949 στη Μάνη και ανέλαβε επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος τον Οκτώβριο του 2010 διεδεχόμενος τον άλλον αντεισαγγελέα, τον κ. Στυλιανό Γκρόζο. Ποτέ δεν δίστασε να πει την αλήθεια και ενώπιον της Βουλής. Όπως τον Μάρτιο του 2014 όταν στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανέφερε πώς κατάφερε να δεσμεύσει τα 200 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών.

Για τις προμήθειες των εξοπλιστικών που δεν κατάφερναν να εισπράξουν οι εφορίες ο κ. Νικολούδης τις είχε χαρακτηρίσει «Σόδομα και Γόμορρα». Όταν βγήκε μετά την περίφημη κατάθεση στη Βουλή μιλώντας στους συνεργάτες του είπε: «Έγινε χαμός, αλλά τι χαμός, επανάσταση έπρεπε να έχει γίνει και να κατέβει ο κόσμος στο Σύνταγμα...»

Κάθε φορά που ο κ. Νικολούδης κατέθετε στη Βουλή για να παρουσιάσει τα ετήσια αποτελέσματα των ελέγχων της Αρχής γινόταν πράγματι χαμός. Όπως τότε που μιλώντας για το σκάνδαλο της Proton είπε ότι «τόσα χρόνια εισαγγελέας δεν είχε ξαναδεί τέτοιο σκάνδαλο...» Δεν δίστασε να πει για τους εγκληματίες των τραπεζών ότι «αυτοί δεν χρησιμοποιούν καλάσνικοφ και μάσκες, αλλά ΜΜΕ... Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή, στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο...»

Είναι πρόσωπο ιδιαίτερα σκληρό, αλλά δίκαιο με τους συνεργάτες του. Συγκεντρωτικός, αφού μοίραζε τη δουλειά σε λίγους και τους επισήμαινε ότι αν διαρρεύσει κάτι, θα ξέρει το άτομο... Όσοι έχουν μιλήσει μαζί του τον έχουν ακούσει να λέει ότι «αν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω, δεν ξέρω αν θα αναλάμβανα». Είναι αυτός που κάλεσε και ανώτατο κληρικό να τον ελέγξει για τα οικονομικά του. Είναι αυτός που «τσίμπησε» και μητροπολίτες να διακινούν «μαύρα» μέσω λογαριασμών τους.

Όταν ο Χορστ Ράινχεμπαχ, επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον κάλεσε να αναλάβει και μέρος της φοροδιαφυγής αρνήθηκε. Όταν εκείνος επέμενε, απάντησε «θα βοηθήσω» και εντόπισε 10.000 φορολογουμένους που δεν δήλωναν τίποτε αλλά είχαν σκάφη, ακριβά ΙΧ και άλλα...

Το καλοκαίρι του 2011 ήταν σταθμός αφού μια πληροφορία που ήρθε στα γραφεία του για τα δάνεια της Proton τον οδήγησε να ξεδιπλώσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Λίγο αργότερα ξεδίπλωσε και το σκάνδαλο τη τράπεζας FBB για το οποίο επίσης μίλησε στη Βουλή.

Σήμερα καλείται να τα βάλει με τους πραγματικούς δράστες των σκανδάλων με αντικείμενο «μαύρα» εκατομμυρίων ευρώ που έχουν κατακλέψει τα Δημόσια Ταμεία. Τα αποτελέσματα θα κριθούν σύντομα. Ένα είναι σίγουρο, ότι γνωρίζει τους μηχανισμούς και πού να ψάξει...
ΒΗΜΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top