Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Μάρκου Αγης

Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και παρεμβάσεις στη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του την Κυριακή το απόγευμα στη Βουλή.
Όπως είπε σχετικά, με τις μεταβολές που θα προωθηθούν άμεσα το Δημόσιο θα ασκεί πλήρως τα δικαιώματα ψήφου μέσω των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Σημείωσε πάντως ότι θα λαμβάνονται υπόψιν και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα με την τοποθέτηση της κυρίας Λούκας Κατσέλη στην προεδρία του ομίλου και του Γιώργου Μιχελή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε αλλαγή στο μάνατζμεντ της Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία να τοποθετείται διευθύνων σύμβουλος, προς αντικατάσταση του Χρήστου Μεγάλου και τον Νίκου Καραμούζη να καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Τράπεζας.
Οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν μετά από συνάντηση που είχε ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας και επικεφαλής του fund Fairfax Πρεμ Γουάτσα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, διοικήσεις εκλέγουν οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
Αν αλλάξει η νομοθεσία προς την κατεύθυνση άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο, τότε το ΤΧΣ θα διαθέτει την πλειοψηφία στις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επεμβάσεων στις διοικήσεις των δύο πρώτων τραπεζών, ενώ στην Εθνική Τράπεζα ούτως ή αλλιώς η κυβέρνηση παραδοσιακά επέλεγε το μάνατζμεντ.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, τονίζοντας πως πρέπει «να αναλαμβάνουν την εκπλήρωση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων».

Υπογράμμισε πως οι τράπεζες οφείλουν «να υπηρετούν την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, των παράνομων συναλλαγών».
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση των αντισυνταγματικών όπως είπε διατάξεων που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Αναφερόμενος στα επισφαλή δάνεια, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως θα γίνουν αλλαγές που θα περιορίζουν τις δυνατότητες των τραπεζών για τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων και θα θέτουν εμπόδια στην πώληση δανείων σε εξειδικευμένους οίκους και funds.
«Η ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων δανείων από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε πως «μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους».

Τέλος, χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
BHMA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top