Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Λευκωσία: Διευρύνεται η ομάδα των χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν πλέον τις κυπριακές θέσεις στο πεδίο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Τουρκίας να «κάνει περίπατο» στις συνόδους.
Όπως αποκάλυψε ο «Φ», στην τελευταία υπουργική σύνοδο της Ισλαμικής που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ, την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσει τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, που καταγράφονταν σε προσχέδιο ψηφίσματος, ανέλαβε η Αίγυπτος.

Σθεναρή, ωστόσο, υποστήριξη στις θέσεις αυτές της Λευκωσίας, εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Ινδονησία, το Ιράκ και η Αλγερία. Χώρες που έχει επισκεφθεί και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, από τις πρεσβείες της Κύπρου, για προσέγγιση με τις χώρες αυτές και τη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας.

Η σημασία του αποτελέσματος της πρόσφατης συνόδου της Ισλαμικής δεν είναι τόσο το τελικό κείμενο, που αφαιρέθηκαν διαχρονικές διατυπώσεις που υιοθετούνταν για «τουρκική Κύπρο», αλλά στη στήριξη που εξασφάλισε η Λευκωσία.

Παραδοσιακά στον χώρο αυτό, επειδή ψηφίσματα και αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, η Τουρκία προωθούσε δικό της κείμενο για την Κύπρο, το οποίο τις πλείστες φορές υιοθετείτο χωρίς καμία αλλαγή.

Όπως διαφάνηκε και από την προπαρασκευαστική της υπουργικής συνόδου, η Τουρκία θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες, τις οποίες διέγνωσε νωρίς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και άρχισε τις παρεμβάσεις.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα, ότι «δεν υπάρχει κάποια δυσκολία όσον αφορά το στάτους του ψευδοκράτους, απλά υπήρξε ένα πρόβλημα με μια ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη που είχε αναφορά στο «τ/κ κράτος», πράγμα το οποίο η Τουρκία επισήμανε και εκείνη η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινωθέν», όπως ανέφερε, «ήταν ενδεικτική».

Σημειώνεται ότι από τα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου πήγε στην σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών στο Κουβέιτ, υπενθυμίζοντας ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει αποδεκτό ως παρατηρητής με το όνομα που είχε στο Σχέδιο Ανάν.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
philenews

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top