Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αλεξέι ΛοσάνΝικολάι Σουρκόφ, RBTH
Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ βαθαίνει, με τη Μόσχα να λαμβάνει νέα αντίμετρα στο Δυτικό εμπάργκο. Η ισχύς τους, μάλιστα, παρατάθηκε για ακόμη έξι μήνες, ενώ ο κατάλογος των προϊόντων επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας τη βελγική σοκολάτα και τα λουλούδια.

Οι αντικυρώσεις θα πλήξουν και τις δυο πλευρές, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σύντομη άρση τους, εξαιτίας των έντονων πολιτικών προστριβών, εκτιμούν Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές.
Στις 22 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών παρέτεινε την ισχύ των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, «στοχεύοντας στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ». Κατόπιν αυτού, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μενβέντιεφ, έδωσε εντολή να κατατεθεί αίτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας, με την πρόταση να συνεχιστούν οι ρωσικές αντικυρώσεις απέναντι στην ΕΕ, καθώς και να ετοιμαστεί σχέδιο ψηφίσματος της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τα προϊόντα, τα οποία θα υπόκεινται στις κυρώσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι προτάσεις για συνέχιση των κυρώσεων της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν απάντηση στις αντίστοιχες τις ΕΕ, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από το Κρεμλίνο και θα υιοθετηθούν «πολύ σύντομα».

Ζημιωμένοι όλοι

Ο Τιμούρ Νιγκματούλιν, αναλυτής του επενδυτικού χόλντινγκ FINAM, αφού εξήγησε  στην RBTH ότι το πρόσχημα της ΕΕ για εξάμηνη παράταση των κυρώσεων, ήταν η όξυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, σημείωσε ότι η επέκταση του εμπάργκο στα τρόφιμα από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι απόλυτα αναμενόμενο βήμα-απάντηση, τόσο από πολιτική, όσο και από οικονομική άποψη.
Σχολιάζοντας την επίδραση των ρωσικών αντικυρώσεων στη ρωσική οικονομία, ο Νιγκματούλιν επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, μια από τις βασικές αιτίες του υψηλού πληθωρισμού κατά τα τελευταία τρίμηνα ήταν η υποτίμηση του ρουβλίου, και όχι το εμπάργκο. Εξήγησε δε, ότι μόνο περίπου το 2% είναι η επίδραση από τις ρωσικές κυρώσεις που υιοθετήθηκαν ως απάντηση.
Ο επικεφαλής της έδρας χρηματοοικονομικών τεχνικών της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Κονσταντίν Κορισένκο, θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση βλάπτει οικονομικά και τις δυο πλευρές. «Οι κυρώσεις -αναφέρει- μειώνουν σημαντικά, ακόμη και σε δεκάδες τοις εκατό, το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία και εμποδίζουν την οικονομία της Ευρώπης να εξέλθει από την ύφεση».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προστριβές με τις χώρες της Δύσης έχουν οδηγήσει στην πτώση της ποιότητας των καταναλωτικών προϊόντων για τον ρώσο πολίτη, σε δυσκολίες στη λήψη χρηματοδότησης από τις αγορές της Δύσης, καθώς και στον περιορισμό της πρόσβασης σε υψηλές τεχνολογίες. Αρνητικό αντίκτυπο -πρόσθεσε ο συνομιλητής της RBTH- εμφανίζεται και στην κρατική συμμετοχή στις επιχειρήσεις.

Απαγορεύσεις σε σοκολάτα και λουλούδια

Ωστόσο, όπως εκτιμά, υπάρχει και η θετική πλευρά των κυρώσεων για τη ρωσική οικονομία. Το γεγονός δηλαδή ότι «αναπτύσσεται η υποκατάσταση των εισαγωγών και το σύστημα εσωτερικής αναχρηματοδότησης, ενώ λαμβάνει χώρα μια εντονότερη ενεργοποίηση των σχέσεων με την Ανατολή».
Όπως εκτιμούν ρώσοι αξιωματούχοι, οι αντικυρώσεις της Ρωσίας σε βάρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, βοηθούν στην ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό, υπό απαγόρευση στο νέο διευρυμένο κατάλογο μπορεί να τεθούν κι εκείνα τα Δυτικά προϊόντα, ο ανταγωνισμός στα οποία παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα, τα λουλούδια και οι σοκολάτες. Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Τκατσιόφ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Russia 25» ότι το υπουργείο καταθέτει πρόταση για απαγόρευση εισαγωγής ζαχαροπλαστικών προϊόντων στη Ρωσία. Επίσης, το υπουργείο προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περιορισμού της εισαγωγής λουλουδιών στη χώρα, εντάσσονταν τη συγκεκριμένη ενέργεια στα πλαίσια της επέκτασης του εμπάργκο τροφίμων.

Η Ματβιένκο για Ελλάδα - Κύπρο

Ωστόσο, ακούγονται φωνές υπέρ μιας διαφοροποιημένης πολιτικής απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο, «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις θέσεις ορισμένων κρατών, όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, με τα οποία δεν διαθέτουμε μόνο καλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και πολιτικές, καθώς αυτά τάσσονται κατά των κυρώσεων. Αυτά τα κράτη πρέπει να τα στηρίξουμε», είπε.
Σύμφωνα με τον Τιμούρ Νιγκματούλιν, το βάθος της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν επιτρέπει να τρέφονται ελπίδες για άρση των κυρώσεων στο εγγύς μέλλον και λογικό είναι οι οποιεσδήποτε μακροοικονομικές προγνώσεις να βασιστούν λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο γεγονός.
Όσον αφορά τις προοπτικές άρσης του εμπάργκο, ο Κονσταντίν Κορισένκο σημείωσε πως, παρά την επίδραση στην οικονομία, οι κυρώσεις θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2016, πρώτο μισό του 2017. Όπως αναφέρει, «στις ΗΠΑ το 2016 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, ενώ στη Γερμανία οι κοινοβουλευτικές. Και είναι σαφές, ότι δεδομένης της συνεχιζόμενης δημιουργίας αρνητικής εικόνας της Ρωσίας από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι υποψήφιοι-“γεράκια” θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση, από ό,τι τα περιστέρια. Και τότε, οι νέοι πλέον ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα πρέπει να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα επιλύσουν το πρόβλημα».

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top