Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Π. Ήφαιστος
Α. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΎ ΖΗΤΉΜΑΤΟΣ.

Φυλακισμένα ΜνήματαΗ συλλογική αυτοκτονία των μελών μιας κοινωνίας είναι σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως οι κοινωνικές οντότητες διαθέτουν συλλογικό ένστικτο επιβίωσης και τα μέλη της αντιστέκονται.
Η περίπτωση της Κύπρου είναι όντως σπάνια. Αντιστάθηκε επί δεκαετίες μετά το απίστευτα προδοτικό πραξικόπημα της ξενόδουλης χούντας της Αθήνας και την βάρβαρη τουρκική εισβολή.







Το 2004 είπε το μεγάλο ΟΧΙ στο αντί-δημοκρατικό, ανελεύθερο και φασιστικό σχέδιο Αναν το οποίο καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), άφηνε άθικτο το έγκλημα πολέμου του αποικισμού και άφηνε τον εισβολέα και τα στρατεύματά του στο νησί.
Το 1960 αποχωρώντας και διατηρώντας αποικιοκρατικές βάσεις οι Βρετανοί αποικιοκράτες επέβαλαν «εγγυήσεις» και ξένα στρατεύματα των εγγυητριών δυνάμεων.
Τονίζουμε ότι αυτά επιβλήθηκαν αντί αυτοδιάθεσης που αποτελούσε αξίωση των μελών της κυπριακής κοινωνίας κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Βασική αρχή τερματισμού της αποικιοκρατίας ήταν «one man one vote» («ένα άτομο μια ψήφος») διαφορετικά θα είχαμε χιλιάδες κράτη.
Στην Κύπρο οι Βρετανοί είπαν «ποτέ δεν φεύγουμε». Μετά έφεραν την Τουρκία στο παιχνίδι και στην συνέχεια δημιούργησαν ένα κράτος διάτρητο από ρυθμίσεις και ρήτρες που ενσάρκωναν την στρατηγική του διαίρει και βασίλευε της αποικιοκρατικής δύναμης. Με δεδομένες τις δυσλειτουργίες που αυτό προκαλούσε και τις υπονομεύσεις και συνομωσίες της Βρετανίας και της Τουρκίας που σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα, δεν είναι να απορεί κανείς για τις εσωτερικές διενέξεις μετά το 1963.
Το θέμα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων που προνοούσαν οι «συμφωνίες» της Ζυρίχης τέθηκε συχνά από μερικούς στην Ελληνική πλευρά αλλά αδύναμα, εάν όχι αθόρυβα, ενώ απ’ ότι γνωρίζω δεν αποτέλεσε ποτέ κόκκινη γραμμή των διαπραγματευτικών μας θέσεων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις είναι εκείνες οι οποίες προκάλεσαν τα προβλήματα μετά το 1960. Διευκρινίζουμε πάντως την ειδοποιό διαφορά πως ενώ η Τουρκία και η Βρετανία συνωμοτούσαν μονίμως, η Ελλάδα ναι μεν έκανε το πραξικόπημα το 1974 αλλά δεν ευθύνεται για αυτό η Ελληνική κοινωνία η οποία και η ίδια υπέφερε κατά την διάρκεια της χούντας. Θα προσθέταμε, πολιτικά μιλώντας, ότι ούτε το ελλαδικό κράτος ευθύνεται γιατί αποδεδειγμένα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ξενόδουλης και ξενοκινούμενης χουντικής κυβέρνησης. Τα νήματα τα κινούσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και για τις ευθύνες για τις εγκληματικές ενός κατά βάση κατακτημένου κράτους δεν τις φέρει η κοινωνία αλλά ο κατακτητής και οι εγχώριοι χουντικοί πραιτοριανοί του.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είναι εκ των πραγμάτων ο πρώτος και ο μόνος Έλληνας πολιτικός που κατέχει υψηλή θέση ευθύνης ο οποίος επιτακτικά και ως διαπραγματευτική στάση έθεσε το ζήτημα του τερματισμού των λεγόμενων εγγυήσεων και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων. Είναι άξιος συγχαρητηρίων.
Οι θέσεις αυτές απαιτείται να γίνουν σημαία τόσο για λόγους ουσίας όσο και διαπραγματευτικής τακτικής. Ποτέ δεν πρέπει να δεχθούμε μια μη βιώσιμη λύση. Και δεν θα είναι βιώσιμη εάν η Τουρκία παραμείνει με οποιοδήποτε τρόπο στην Κύπρο. Μια δε μη βιώσιμη λύση αποτελεί πηγή αστάθειας και λογικά δεν συμφέρει ούτε την Τουρκία.
Αυτό εξάλλου έγραψα και στον νυν Τούρκο πρωθυπουργό σε επιστολή που το έστειλα όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος» με την οποία μεταξύ άλλων τον καλούσαμε (τότε μόλις είχε γίνει υπέξ) να έλθει στην Ελλάδα με την επιστημονική του ιδιότητα για να συζητήσει με τους πέντε Έλληνες πρωτοβάθμιους διεθνολόγους τα εκπληκτικά και πρωτοφανή αυτού του βιβλίου. Την επιστολή αυτή περιέχει και πολλά άλλα δεν την έδωσα ακόμη στην δημοσιότητα. Θυμίζω ότι να δεχθεί την πρόσκλησή μας λίγο μετά τον κάλεσε το «γνωστό ίδρυμα» όπου ως  Σουλτάνος με το ιθαγενές ακροατήριο να μην έχει δυνατότητα παρέμβασης τους έκανε … μάθημα. Πολλά γράφτηκαν τότε γι’ αυτό το ενδεικτικό και χαρακτηριστικό της παρακμής στην Αθήνα.
Ο υποφαινόμενος έχει βιώσει το κυπριακό, έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης σε διπλωματική αποστολή επί μια δεκαετία και έχει υπηρετήσει ως κρατικός λειτουργός στο γραφείο μελετών που στήριζε τις διαπραγματεύσεις επί δύο χρόνια πριν ενταχθεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο το 1990. Έχει επίσης αναρίθμητες δημοσιεύσεις για το θέμα αυτό και πολλά κείμενα αφορούσαν την «τριπλή στρατηγική» (Αποτρεπτική στρατηγική στο κεντρικό μέτωπο, αποτρεπτική στρατηγική στην Κύπρο και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ταυτόχρονη ακλόνητη διαπραγματευτική θέση την συμβατότητα της λύσης με την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα). Μόνο μια τέτοια στρατηγική μπορούσε να οδηγήσει σε ισορροπία και βιώσιμη διέξοδο. Βλ. μεταξύ άλλων «In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης» http://wp.me/p3OlPy-I2 και «Ελληνική Εθνική Στρατηγική, έννοια, σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής…» http://wp.me/p3OlPy-Ff. 
Την προσέγγιση αυτή την δυναμιτίσαμε, βασικά, εμείς οι ίδιοι. Αντί να συντάξουμε έγκαιρα σχέδιο διεξόδου με βάση την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα με τον γνωστό υποτελή και ξενόδουλο τρόπο δεκάδες –με πρωταγωνιστή το γνωστό «ίδρυμα»– συνεργάστηκαν με τον Βρετανό πρέσβη Χάνευ –αλλά και με άλλους στο Λονδίνο, στην Ύδρα και στην Γερμανία– για να συνταχθεί το καταστροφικό σχέδιο Αναν το οποίο ακύρωνε αυτή την στρατηγική ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού. Εκατοντάδες Έλληνες ακαδημαϊκοί –όποτε τύχουν τέτοια σχέδια, μνημόνια και εθνομηδενιστικές ασυναρτησίες εμφανίζονται τέτοιες πανομοιότυπες ομαδοποιήσεις αδιανόητες σε οποιοδήποτε άλλο κράτος ή επιστημονική κοινότητα–περιέπεσαν στο βαρύτατο επιστημονικό παράπτωμα να βάλουν τα ονόματά τους κάτω από λίστες που στήριζε αυτό το φασιστικό, ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό σχέδιο των Βρετανών που υιοθέτησε ο άβουλος και άκριτος τότε ΓΓ του ΟΗΕ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά ή καταγεγραμμένα.
Ενόψει λοιπόν της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο και δεδομένου ότι κάποια πράγματα είναι πασίδηλα, καταμαρτυρημένα καθημερινά, λογικά και ορθολογιστικά, καταθέτουμε τις εξής θέσεις συνοπτικά διατυπωμένες.
Β. Βιώσιμη λύση διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα
  • Πρώτον, θεωρώ ότι η έκθεση εμπειρογνωμόνων για την «διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα»(εδώ σε πολλές γλώσσες: http://www.ifestosedu.gr/32RuleofLaw.htm) δίνει μια συνολική και ολιστική επιχειρηματολογία για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού και ότι έπρεπε να είναι ανυποχώρητη σημαία. Συμφέρει όπως ανέφερα πιο πάνω και όπως έγραψα στον Αχμέτ Νταβούτογλου στην προαναφερθείσα επιστολή και στην Τουρκία γιατί εδραιώνει τη σταθερότητα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
  • Δεύτερον, δεν είναι βιώσιμη λύση του Κυπριακού εάν θα διαιωνίζει (έστω και «μεταβατικά») εγγυήσεις και στρατεύματα στο νησί ή που θα το διαιρεί εσωτερικά σε φυλετική/εθνική βάση. Σωστά το έθεσε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και γι’ αυτό και ως προς αυτό η Ελληνική πλευρά πρέπει να είναι απολύτως αμετάθετη.
    • Όσον αφορά τους τρίτους εκτιμάται ότι όλοι το κατανοούν και δικό μας συμφέρον είναι να το καταστήσουμε κόκκινη γραμμή προτάσσοντας την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα χωρίς εξαιρέσεις. Ως προς αυτό και σε αναφορά με την πολύ σωστή και ορθολογιστική και συμβατή με την ευρωπαϊκή πρακτική δήλωση του Έλληνα Υπέξ για την θέση της Μέρκελ όσον αφορά το Αιγαίο, υπογραμμίζω ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε τεχνοκράτες της ΕΕ να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν εξαιρέσεις και μεταβατικές καταστάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πλήρη κράτη-μέλη, αφορά ζωτικά συμφέροντά τους, υιοθετούν θέσεις συμβατές με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας.
  • cyprus(1)Ποτέ η Κύπρος δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια «λύση» που θα είναι χειρότερη από την κατάσταση που επικρατεί μετά το 1974. Είναι ανορθολογικό και κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να αναιρέσει αυτή την πολύ λογική θέση
    • Εάν η Τουρκία αρνείται μια βιώσιμη λύση το κατεχόμενο θα πρέπει να μείνει de jure μέρος της ΚΔ και η ΚΔ άθικτη
      • [Κανένα κράτος δεν διαλύθηκε στην σύγχρονη εποχή παρά μόνο αν το ίδιο το αποφασίσει όπως πήγαν να κάνουν με το σχέδιο Αναν. Αυτό ερμηνεύει και την βραδύκαυστη στάση και επιφυλακτικότητα των δυτικών όσον αφορά το Κόσοβο, ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.)
    • Μόνο βιώσιμη λύση και όχι «αυτοκτονική λύση» μπορούμε να δεχθούμε και μόνο όταν αυτό είναι εφικτό και απόλυτα ξεκάθαρο. Εξάλλου:
      • Δεν αυτοκτονείς σήμερα από φόβο μήπως και πεθάνεις του χρόνου ή σε δύο χρόνια
      • Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην προσπάθεια αναγνώρισης των κατεχομένωνσε κράτος για λόγους που αφορούν την σύγχρονη διακρατική συγκρότηση αλλά και τα σύγχρονα διεθνή πολιτική όχι μόνο θα αποτύχει αλλά θα βρεθεί πολύ περιπλεγμένη εάν όχι καταδικασμένη να δεχθεί πιέσεις για να αποδεχτεί αυτή την λογική και για τους κούρδους. Εμείς πρώτοι θα πρέπει να το πούμε και ίσως να το διακηρύξουμε από τώρα αντικρούοντας τους τουρκικούς εκβιασμούς. Είναι γελοίο να μπλοφάρει έτσι η Τουρκία και εμείς να παίρνουμε τις κούφιες απειλές της τοις μετρητοίς.
      • Η Ελληνική πλευρά εάν στο μέλλον έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα εκδιώκοντας τα τουρκικά στρατεύματαδεν θα έχει αναστολές, ασφαλώς, να το κάνει.
      • Αντίθετα, αναγνωρίζοντας τα τετελεσμένα της εισβολής δεν είναι μόνο το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου που τίθεται υπό τουρκική επικυριαρχία αλλά και όλο το νησί. Όποιος δεν κατανοεί αυτό το γεγονός είναι πολιτικά επικίνδυνος.
      • Η Ελληνική πλευρά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά ότι διαθέτει δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) που συνηγορούν με την ανάγκη αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας.
      • Για τυχόν πρόσθετα (περί διζωνικής, δικοινοτικής, πολιτικής ισότητας) που ενσωματώθηκαν ως παρατηρήσεις σε μεταγενέστερες αποφάσεις επειδή έτσι εμείς βλακωδώς συναινούσαμε, ισχύουν τα εξής:
        • Πρώτον, δεν αφορούν την διεθνή τάξη για την οποία και μόνο είναι αρμόδιο το ΣΑ (Καταστατικός Χάρτης: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δεν θα δίνει στα Ηνωμένα Έθνη το δικαίωμα να επεμβαίνουν σε ζητήματα που ανήκουν ουσιαστικά στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους και δεν θα αναγκάζει τα Μέλη να υποβάλλουν τέτοια θέματα για ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους αυτού του Χάρτη»). [Όσον δε αφορά τα σχετικά άρθρα του Χάρτη στο κεφάλαιο 7 για την διατάραξη της διεθνούς τάξης, την διεθνή τάξη στην Κύπρο δεν την διατάραξε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι … εγγυήτριες δυνάμεις]
        • Δεύτερον, τυχόν συναίνεσή μας κατά την διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης επειδή λανθασμένα εκτιμήσαμε ότι θα οδηγήσει σε διέξοδο δεν συνιστούν νομική ή άλλη δέσμευση. Οτιδήποτε τίθεται σε μια διαπραγμάτευση αποσύρεται εάν δεν οδηγήσει σε συμφωνία. Αυτή είναι πρακτική σε χιλιάδες διαπραγματεύσεις και μόνο άγνοια ή συμπλέγματα κατωτερότητας μπορούν να οδηγήσουν σε μια αντίθετη θέση.
Γ. Ιδιαίτερα στη παρούσα ιστορική συγκυρία δέσιμο πάνω στο τρελό λεωφορείο Τουρκία σημαίνει προγραμματική αυτοκτονία
  • Η Τουρκία δεν θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή, εκτιμάται από πολλούς, γιατί πάσχει από τρεις αλληλένδετες ανίατες ασθένειες.
    • Το κουρδικό οδεύει προς ένα ή και περισσότερα κουρδικά κράτη και γύρω στα είκοσι εκατομμύρια εντός της Τουρκίας δεν είναι βιώσιμη κατάσταση. Η εσωτερική διαφοροποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη εάν λάβουμε υπόψη και άλλες μειονότητες λιγότερο προβεβλημένες.
    • Ανίατη είναι επίσης και η διαφοροποίηση εντός του νεοτουρκικού κράτους μεταξύ νέο-ισλαμιστών και ατατουρκιστών. Οι τελευταίοι δεν είναι αμελητέοι. Διαμόρφωσαν μεγάλη μερίδα των νεοτούρκων οι οποίοι έχασαν την εξουσία αλλά δεν τα βάζουν κάτω.
      • Η Τουρκία είναι εσωτερικά βαθύτατα διαιρεμένη και επισφαλής εάν όχι ετοιμόρροπη.
    • Η Τουρκία έχει ήδη υπέρ-εξαπλωθεί στην πλέον ρευστή και συγκρουσιακή περιφέρεια ενώ τα παιχνίδια με το «ισλαμικό κράτος» μετατρέπονται σε μπούμερανκ, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι το τελευταίο έχει πολλές θρησκευτικές προσβάσεις και επιρροή στον μουσουλμανικό πληθυσμό του τουρκικού κράτους. Εύκολα, εάν και κάποιες προϋποθέσεις το ευνοούν, θα μπορούσε να μετατρέψει την Τουρκία σε πεδίο των φοβερότερων συγκρούσεων της σύγχρονης ιστορίας. Δεν θα είναι εμφύλιος αλλά σύγκρουση μεταξύ των εθνών και των εθνοτήτων ενός βαθύτατα διαφοροποιημένου κράτους.
  • Η Τουρκία ως εκ τούτου είναι ένα «τρελό λεωφορείο» που μπορεί να βρεθεί εκτός τροχιάς ανά πάσα στιγμή και μελλοντικά σχεδόν αναπόφευκτα. Με βάση αυτή την εκτίμηση μερικές ακόμη θέσεις.
    • Είναι αυτοκτονία να δεθεί η ΚΔ –και μέσω αυτής και η Ελλάδα– πάνω σε αυτό το τρελό λεωφορείο με πειραματικές «λύσεις» προγραμματικά και εξ ορισμού μη βιώσιμες.
  • Η Κύπρος και η Ελλάδα χρειάζεται να προστατευτούν και από ένα άλλο συναφές ενδεχόμενο:Εάν η Τουρκία διαιρεθεί, επί παραδείγματι εάν οι κουρδικές επαρχίες αποσχιστούν, δεν σημαίνει ότι το εναπομείναν τουρκικό κράτος δεν είναι ισχυρό. Αντίθετα, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να γίνει πιο ισχυρό, πιο επιθετικό και πιο αναθεωρητικό.Εάν η Κύπρος βρεθεί δεμένη στο άρμα της θα είναι «στρατηγικός όμηρος» και η πλήρης τουρκική επικυριαρχία ζήτημα χρόνου και συγκυριών ενώ ενδιαμέσως η Ελλάδα θα είναι ολοκληρωτικά παγιδευμένη.
Δ. Μεγάλες δυνάμεις και στρατηγικά παίγνια
  • Ο υποθαλάσσιος πλούτος στην Ανατολική ΜεσΦυλακισμένα Μνήματαόγειο μπορεί να είναι τύχη ή κατάρα.
    • Τύχη θα είναι εάν η πολιτική κυριαρχία / Εθνική Ανεξαρτησία της ΚΔ δεν θιγεί ή εάν –κάτι όπως γίνεται αντιληπτό από τα πιο πάνω πολύ απίθανο– υπάρξει μια βιώσιμη λύση του κυπριακού με τερματισμό των «εγγυήσεων», αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και εσωτερική πολιτειακή δομή που δεν θα οδηγεί σε διενέξεις επειδή θα είναι δημοκρατική.
    • Κατάρα θα γίνει εάν τελικά δρομολογηθεί τελεσίδικα η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εάν όλοι καταλάβουν ότι υπάρχουν μεγάλες ενδείξεις πως η ΚΔ θα διαλυθεί και τεθεί υπό τουρκική επικυριαρχία. Σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος μπαίνει άμεσα –εάν δεν έχει ήδη μπει επειδή δώσαμε πολλά μηνύματα πως κινούμαστε προς αποδοχή των τετελεσμένων– πάνω στη Κλίνη του Προκρούστη των Στρατηγικών παιγνίων. Με τρόπο μάλιστα δραστικό και δολοφονικό.
    • Ως προς το τελευταίο οι ηγεμονικές δυνάμεις για να επιτυγχάνουν την κατανομή ισχύος και συμφερόντων που τις ενδιαφέρει επιδίδονται αδιάλειπτα σε πρακτικές όπως η μεταφορά βαρών, η πρόκληση διενέξεων για κατατριβή τρίτων, αλλάζουν «φίλους» και «εχθρούς» ανάλογα με τα συμφέροντά τους, παρεμποδίζουν ανταγωνιστές τους να αποκτήσουν ερείσματα, επηρεάζουν τα κοινωνικά δρώμενα κρατών-στόχων, παραχωρούν στην βάση τακτικών ελιγμών συντελεστές ισχύος σε αυριανούς εχθρούς κτλ.
    • Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι σκοποί που επιδιώκουν να εκπληρώσουν με τέτοιεςστρατηγικές εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών.
      • Πάνω στην κλίνη του Προκρούστη αυτών των στρατηγικών παιγνίων βρίσκονται κράτη τα οποία είναι αναλώσιμα, ή πολύ περισσότερο, κράτη τα οποία τα ίδια αναπτύσσουν αυτοκτονικά σύνδρομα.
        • Η πρόσδεση της Κύπρου πάνω στο άρμα της Τουρκίας μέσα από μια μη βιώσιμη λύση –που εμείς οι ίδιοι δεχόμαστε να συζητάμε ενώ τα τελευταία χρόνια επιταχύναμε τον αυτοκτονικό ρυθμό– στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους να μας θεωρήσουν αναλώσιμους και αναξιόπιστους στρατηγικούς συνομιλητές.
Ε. ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  • Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει βιώσιμη λύση. Αυτό δεν συμφέρει τα κράτη που εμπλέκονται ενώ δημιουργεί θανατηφόρα ενδεχόμενα για τα μέλη της κυπριακής κοινωνίας.
  • Η στρατηγική συγκυρία στην ευρύτερη περιφέρεια στην οποία ανήκουν η Κύπρος και η Ελλάδα δεν επιτρέπει λάθη.
  • Εάν η Κύπρος οδεύσει προς κατάργηση και δημιουργία ενός μη βιώσιμου κρατιδίου υπό τουρκικό έλεγχο και δεμένου πάνω στο τουρκικό άρμα θα επηρεάσει τις αποφάσεις όλων των ενδιαφερομένων δυνάμεων.
  • Εν μέσω μιας ρευστής συγκυρίας καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιφέρειά μας όλοι λογικότητα θα θεωρήσουν την Τουρκία γεωπολιτικά κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Πάνω στην κλίνη του Προκρούστη των στρατηγικών παιγνίων στα κράτη τα οποία θεωρούνται αναλώσιμα ενδέχεται να συμπεριληφθεί και το νεοελληνικό κράτος.
    • Αυτό γιατί όλοι βλέπουν αυτό που μερικοί πολιτικά τυφλοί στη Αθήνα δεν βλέπουν, ότι δηλαδή η τύχη της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα νησί στην κρισιμότερη περιφέρεια του πλανήτη όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
    • «Η Κύπρος ήταν μακριά» μόνο στο ανύπαρκτο στρατηγικό μυαλό κάποιων Αθηναίων ενώ όλοι οι τρίτοι οι οποίοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, μας υποτιμούσαν όταν στρουθοκαμηλίζαμε εκφέροντας τέτοιες διπλωματικά εγκληματικές θέσεις. Λογικότητα τις συνεκτιμούσαν εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν και τώρα. Ποτέ δεν θα θεωρήσει την Ελλάδα «μακριά» απλά γιατί αυτό δεν ισχύει.
  • Στρατηγική, κρατική και ανθρωπολογική κατρακύλα της Κύπρου θα συμπαρασύρει και το νεοελληνικό κράτος, σκεπτικό σε συνάρτηση με το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η συντρέχουσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.
    • Η μετατροπή της «αποικία χρέους», για να χρησιμοποιήσω την φράση που καθιέρωσε ο νυν Έλληνας Υπουργός εξωτερικών, προκρίνει μια διολίσθηση της Ελλάδας προς ολισθηρά πεδία στρατηγικών παιγνίων.
      • Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποδυναμώσει στρατηγικά το νεοελληνικό κράτος σε βαθμό μη αναστρέψιμο και θα ευνοήσει τέτοιες εξελίξεις.

Π. Ήφαιστος – PIfestos
www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.gr
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνοhttps://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμόςhttps://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top