Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Σύμφωνα με τους Financial Times ο ISIS εισπράττει 1.5 εκ δολάρια την ημέρα από τις πετρελαιοπηγές που έχουν πέσει στα χέρια του στην Συρία και το Ιράκ (βλέπε μαύρες κηλίδες στις μωβ περιοχές). 




Οι μωβ περιοχές είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS, οι  μπλε περιοχές στα παράλια είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τους Αλαουίτες του Άσαντ, και οι πράσινες στα βόρεια οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους. Έχω μαρκάρει με κίτρινο τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.


Να προσθέσω κάτι σημαντικό. Ο ISIS σίγουρα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο στην Συρία και το Ιράκ. Βλέπετε όμως στον χάρτη ότι υπάρχει μία μωβ λωρίδα που ενώνει τις πετρελαιοπηγές που ελέγχει ο ISIS με την Τουρκία. Από το λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας στην Μεσόγειο, το οποίο έχω βάλει σε κόκκινο κύκλο, η Τουρκία ήδη εξάγει πετρέλαιο. Στο Ceyhan καταλήγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τους Κούρδους του Ιράκ, από το Αζερμπαϊτζάν, γιατί όχι και από τον ISIS αναρωτιέμαι εγώ?

Η ζώνη ανάμεσα στις πράσινες περιοχές, που είναι οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, και την οποία έχω χρωματίσει με κόκκινο, είναι η ζώνη που ο Ερντογάν ζητούσε από τον Ομπάμα σχηματιστεί  το περίφημο buffer zone με την είσοδο του Τουρκικού στρατού. Ο Ερντογάν ζητούσε αντάλλαγμα το buffer zone προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό του ISIS. Βλέπετε στον χάρτη πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή για να εισρέει στην Τουρκία φτηνό λαθραίο πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές του ISIS. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν αρέσει στην Ρωσία, γιατί το πετρέλαιο από το Ceyhan μπορεί να καταλήγει στην Ευρώπη, ξεπλυμένο από την Τουρκία. Ούτε φυσικά στην Σαουδική Αραβία αρέσει αυτό, γιατί και αυτή πουλάει κάποιες ποσότητες στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι βέβαια αυτή που κυρίως θίγεται, γιατί τα μεγάλα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας προέρχονται από την Ασία.

Εκτός από το πετρέλαιο, η ζώνη ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, είναι η περιοχή που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τις ομάδες των Ισλαμιστών που υποστηρίζει.

Για χάρτη βλέπε


Για άρθρο βλέπε
“Isis Inc: how oil fuels the jihadi terrorists”

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top