Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Με τον Φοίβο Κλόκκαρη
Η λύση ΔΔΟ επιβλήθηκε από την Τουρκία και τη Βρετανία γιατί εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην Κύπρο. Όσοι Έλληνες της Κύπρου υποστηρίζουν αυτήν τη λύση, προβάλλουν το επιχείρημα ότι είναι η μόνη επιλογή που έχουμε και, αν δεν υιοθετηθεί, θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση. Αυτή είναι μία αστήρικτη υπόθεση. Μια ψευδαίσθηση, η οποία οδηγεί σε καταστροφική πορεία.

Η Τουρκία δεν έχει ως τελικό στόχο της την πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη στο νησί. Αυτή η επιλογή μπορεί να αποτελέσει μόνο ενδιάμεσο στόχο, με τελικό τον έλεγχο ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Κύπρου. Η θέση αυτή τεκμηριώνεται από τα ιστορικά γεγονότα, τα σχέδια της Τουρκίας, τη βιβλιογραφία και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, τη στάση της στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού και την αδιάπτωτη επιθετικότητά της κατά της ΚΔ σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα:

(1) Αν τελικός στόχος της Τουρκίας ήταν η πλήρης διχοτόμηση, τότε αυτός θα είχε ολοκληρωθεί το 1983 με την ίδρυση της «ΤΔΒΚ» και έκτοτε δεν θα συναινούσε στη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών.

(2) Οι εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (1956) και το σχέδιο επανάκτησης Κύπρου του Γραφείου Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας (1958) αναλύουν τους στρατηγικούς λόγους ασφάλειας της Μικράς Ασίας, οι οποίοι επιβάλλουν τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία, και καθορίζουν τις ενέργειες για επίτευξη του στόχου, που ήδη έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, εποικισμός, μετακίνηση των Ελλήνων σε ξεχωριστή περιοχή, ανάδειξη της τουρκικής μειονότητας σε κοινότητα ισότιμη προς την ελληνική. Καταγράφεται με σαφήνεια στις εκθέσεις ότι η Τουρκία δεν πρέπει να επιτρέψει την ύπαρξη, έναντι των νοτίων ακτών της, ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο οι Έλληνες θα έχουν αυτονομία και επιλογές στην ασφάλεια, γιατί αυτό αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία. Η ουσία του Κυπριακού, ως θέματος επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, και όχι ως δικοινοτικής διαφοράς όπως κατήντησε σήμερα, τεκμηριώνεται και από τα βιβλία των Τούρκων αξιωματούχων (Νιχάτ Ερίμ, Ισμαήλ Τάνσου, Κεμάλ Γιαμάκ) που συνέταξαν και είχαν ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση της τουρκικής στρατηγικής για την Κύπρο. Τα βιβλία τους, αδικαιολόγητα, δεν έχουν μεταφραστεί στην Ελληνική.

(3) Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τουράν Γκιουνές, μετά την εισβολή, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», την 11η Σεπτεμβρίου του 1976. «Η διχοτόμηση είναι καθαρή παραφροσύνη γιατί θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κεντρικής και Ανατολικής Μικράς Ασίας».

(4) Στις διακοινοτικές συνομιλίες η Τουρκία υποστηρίζει λύση δυο ιδρυτικών κρατών, αλλά υπό μια ομπρέλα συνομοσπονδιακής φύσεως, μέσω της οποίας όλες οι αποφάσεις του κυπριακού κράτους θα τελούν υπό την έγκριση της Τουρκίας: Συνταγματικές ρυθμίσεις στο επίπεδο του κεντρικού κράτους, που θα επιβάλλουν συναπόφαση των δυο κρατιδίων για όλα τα θέματα - το τουρκοκυπριακό κρατίδιο, επαρχία της Τουρκίας, μέσω της πλειοψηφίας των εποίκων και διμερών συμφωνιών με την Τουρκία (όπως και στο σχέδιο Ανάν) θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η βάση της λύσης ΔΔΟ, όπως συμφωνήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρ. 2014, είναι ουσιαστικά το σχέδιο Ανάν και εξυπηρετεί πλήρως την τουρκική πολιτική, γι' αυτό και η Άγκυρα προβάλλει το ανακοινωθέν σε όλες τις επαφές της ως ένα είδος τροπαίου.

Η Τουρκία με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό και την εθνοκάθαρση πέτυχε de facto τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό που επιζητεί σήμερα είναι η μετατροπή της σε de jure, η κατάλυση τής ΚΔ και η επέκταση της τουρκικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ΔΔΟ αυτήν την απαίτηση εξυπηρετεί. Η εφαρμογή της ολοκληρώνει την τουρκική στοχοθεσία και οδηγεί τον Ελληνισμό της Κύπρου σε αφανισμό.

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
αντιστράτηγος ε.α.
Σημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top