Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στη Cyprus Times – Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, η οικονομία, οι επενδύσεις της Εκκλησίας και η φιλανθρωπία – Γιατί δε θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού – Που σκοντάφτει η μεγάλη επένδυση της Γεροσκήπου
Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να προσκυνά… Της Επιτρόπου δεν της πέφτει λόγος
«Ο κυπριακός λαός είναι ένα εκατομμύριο. Αν έκαναν πέντε άνθρωποι κάποιες δηλώσεις δε σημαίνει ότι εκείνοι που σιωπούν συμφωνούν με εκείνους που φωνασκούν. Εδώ επί αιώνες έχουμε ένα λαό θρησκευόμενο, εκκλησιάζεται, προσκυνά με ευλάβεια και τις εικόνες και τα ιερά λείψανα και απόδειξη τούτου, όταν έρθει κάποιο λείψανο ή κάποια εικόνα από το εξωτερικό που δεν την έχουμε εμείς, ο κόσμος κατά χιλιάδες τρέχει να προσκυνήσει. 
Πρώτα – πρώτα της κυρίας επιτρόπου δεν της έπεφτε λόγος. Ουδέν έχουμε υποχρεώσει να πάει να προσκυνήσει. Όσοι θέλουν να πάνε να προσκυνήσουν έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα και δε θέλουν την επέμβαση της κυρίας Επιτρόπου. Έχει άλλα θέματα να ασχοληθεί και δεν έπρεπε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Είναι και ντροπή σε μια θρησκευόμενη χώρα όπως είναι η δική μας, όσο μικρή και να είναι, ο λαός μας είναι θρησκευόμενος και αυτό το αισθανόμαστε καθημερινώς. Εμείς όπως έχω δηλώσει πολλές φορές κρατούμε το σφυγμό του λαού μας, ξέρουμε τι θέλει ο λαός, είμεθα κοντά του και μας το ανταποδίδει. Γι' αυτό νομίζω υπερέβην τα εσκαμμένα η κυρία Επίτροπος.
Πιστεύω ότι κακώς επενέβην και χείριστα πράττουν και οι άλλοι που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αν δεν θέλουν να προσκυνούν εκείνοι και τα παιδιά τους, να μην πηγαίνουν. Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να πηγαίνει να προσκυνά».
Χωρίς σωστή λύση η Τουρκία θα μπει μέσα χωρίς να ρωτήσει κανέναν
«Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε στο τέλος. Να φτάσουμε σε συμφωνία. Οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα και πολλές φορές κάνουμε κάποιες ενέργειες που δε βλέπουμε το βάθος. Αυτή τη στιγμή και η Κυβέρνηση και τα κόμματα και ο λαός, θέλουν και παρουσιάζουν τις εγγυήσεις, το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας ως μεγάλο γεγονός. Εγώ ερωτώ. Είχε δικαίωμα επέμβασης στη Συρία και μπήκε μέσα στη Συρία; Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε μία σωστή λύση που δε θα χρειάζεται να επέμβει η Τουρκία. Αν δεν έχουμε σωστή λύση και δε θα περνούμε καλά η αδύνατη πλευρά, εκείνη που αδικήθηκε θα προσπαθεί να βρει κάποια ευκαιρία να γκρεμίσει την απόφαση που έχει παρθεί. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα. Όπως μπήκε στη Συρία μπορεί να μπει και σε μας. άρα αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η σωστή λύση. Όταν έχουμε σωστή λύση η Τουρκία δε θα επεμβαίνει και κανείς δε θα επέμβει. Αν δεν έχουμε σωστή λύση, όσα δικαιώματα και αν απεμπολήσει η Τουρκία όταν θα νομίζει ότι πρέπει να υποστηρίξει τους Τουρκοκύπριους, θα μπει μέσα και δε θα ρωτήσει κανέναν και δε θα επέμβει κανείς να την βγάλει έξω. Εκείνοι που θα την πάθουν θα είμαστε εμείς».
Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα φτάσουμε σε λύση
«Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα φτάσουμε σε λύση. Όχι ότι φταίει η δική μας πλευρά. Είχαμε μέχρι τώρα εφτά Προέδρους. Και οι εφτά πιστεύω ήθελαν να λύσουν το κυπριακό κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Γιατί δεν το έλυσαν; Ήσαν βλάκες; Δεν ήθελαν να το λύσουν; Η Τουρκία ήθελε τα πάντα. Και όταν δηλώνουν και ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών, λένε απερίφραστα και χωρίς να ντρέπονται πρέπει να σεβαστείτε τις πραγματικότητες όπως είναι στην Κύπρο. Ποιες είναι οι πραγματικότητες; Τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων μας ανήκουν στους Τούρκους. Αυτοί που δια τις ισχύος των όπλων μπήκαν μέσα, μας έδιωξαν και πήραν τις περιουσίες μας. δέχεται ο λαός μας έτσι λύση; Περνά οποιοδήποτε σχέδιο φέρει ο Πρόεδρος; Δεν πιστεύω...»
Είμαι κοντά στον Πρόεδρο για να αισθάνεται ότι η Εκκλησία τον στηρίζει
«Εγώ στις συναντήσεις που έχω με τον Πρόεδρο ποτέ δεν του είπα ότι ευελπιστώ. Εγώ είμαι κοντά του για να αισθάνεται ότι η Εκκλησία τον στηρίζει για να έχει δύναμη να διαπραγματεύεται αλλά γνωρίζει τις απόψεις μας και τη γραμμή που θέλουμε να ακολουθήσει. Ο άνθρωπος προσπαθεί και μάλιστα του είπα: «Στο σημείο που σε λυπάμαι είναι που θα αγωνιστείς –και το πέτυχε- να έχουν το δικαίωμα όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ζήσουν στο χωριό τους. Να έχουν δικαίωμα περιουσίας, ελεύθερης επικοινωνίας κλπ. Αλλά δε θα πάει κανένας. Δεν πιστεύω ότι ένας νουνεχής άνθρωπος θα πάει να ζήσει στη βόρεια Κύπρο κάτω από τουρκικό έλεγχο. Μόνο αν πάρουμε έδαφος, να επιστρέψει όγκος Κυπρίων και να σμικρύνει το περιουσιακό, τότε μπορεί να δούμε λύση. Αλλά θα έρθουν οι Τούρκοι να μας προσφέρουν εκείνο το έδαφος; Αφού χωρίς ντροπή μιλούν και για τη Μόρφου. Να μην την δώσουν πίσω. Αυτό είναι το άκρον άωτον. Είναι απαράδεκτο. Δε νομίζω ότι θα φτάσουμε στο τέλος. Κάπου οι συνομιλίες άδοξα θα τερματιστούν».
Επένδυση Γεροσκήπου: Έχει 3 χρόνια… Είναι ντροπή
«Το ζήτημα της μεγάλης επένδυσης στη Γεροσκήπου σκοντάφτει δυστυχώς στο θέμα του ενοικίου. Το κομμάτι γης που θέλει να ενοικιάσει ο Ούγγρος επενδυτής δίνει σήμερα στην Κυβέρνηση -που ενοικιάζει τη γη στους γεωργούς- μεταξύ 50 με 60 χιλιάδες ευρώ το maximum. Ο Ούγγρος τους πρόσφερε 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτοί θέλουν 12 εκατομμύρια. Όταν την αγόρασε αυτή τη γη η Κυβέρνηση, γιατί δεν ήταν κυβερνητική, ήταν ένα μεγάλο αγρόκτημα και το έκανε απαλλοτρίωση η Κυβέρνηση επί Μακαρίου και το ενοικίασε στους πρόσφυγες. Αλλά αγοράζοντας το δε νομίζω να πλήρωσε 12 εκατομμύρια. Το Κτηματολόγιο και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας καθώς και οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι είναι ένα καλό ενοίκιο τα 12 εκατομμύρια. Ο Ούγγρος δεν το δέχεται. Είναι σε διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι κάπου θα κάνουν έκπτωση και ευελπιστώ ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Αλλά έχει τρία χρόνια. Είναι ντροπή, πρέπει να αποφασίσουν. Και για το καλό που θα προέλθει στον τόπο. Πρώτα – πρώτα όλοι θα δουλέψουν. Τουλάχιστον η επαρχία της Πάφου θα «αναπνεύσει», που είναι και η πιο αδικημένη σε αυτή την οικονομική δυσχέρεια που ενέσκηψε στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Και η Κυβέρνηση θα παίρνει δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο από τις πωλήσεις που θα κάνει η εταιρεία του Ούγγρου, από το ΦΠΑ, από τους φόρους που θα καταβάλλει ο λαός αφού θα δουλεύει. Όλα αυτά αν κάτσουν να τα δουν, είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο, για να μην πω εκατομμύρια. Άρα είναι προς το συμφέρον του τόπου να γίνει σύντομα αυτή η επένδυση».
Πιστεύω θα υπερπηδηθεί το εμπόδιο για τη Γεροσκήπου εντός των ημερών
«Ήταν θέμα γραφειοκρατικό μέχρι τώρα. Αλλά τώρα είναι θέμα ενοικίου αλλά πιστεύω ότι θα υπερπηδηθεί εντός των ημερών. Υπάρχει μια προσέγγιση του ενός προς τον άλλον, συζητούν και θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουν κάπου»».
 Ένα κράτος θέλει τις δικές τους τράπεζες
«Αυτή τη στιγμή είναι σκέψεις που κάνουμε για κάποιο τραπεζικό ίδρυμα. Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις. Πάντοτε πίστευα ότι ένα κράτος, όσο μικρό και να είναι, θέλει τις δικές του τράπεζες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κυπριακή τράπεζα. Όλες οι τράπεζες ελέγχονται από ξένους και αυτό είναι ότι χειρότερο. Κάνω μερικές σκέψεις, δεν μπήκαμε ακόμα στη μελέτη για να κάνουμε τράπεζα αλλά με απασχολούσε πάντοτε αυτό το θέμα. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και από απόψεως οικονομικής. Αν δεν έχουμε κυπριακές τράπεζες και δεν έχουμε καλή οικονομία δεν θα είμαστε σε θέση να συζητούμε το εθνικό μας θέμα χωρίς ένα ισχυρό υπόβαθρο οικονομικό. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Και η Κυβέρνηση αλλά και ο λαός. Μπορεί να αντιδρά κανείς και να επιμένει όταν έχει οικονομικό υπόβαθρο. Όταν δεν έχει δε μπορεί».
Δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΚΕΟ με άλλη εταιρεία
«Σκέψεις κάνουμε για την ΚΕΟ. Ποτέ δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Και καλά κάνουμε να μελετούμε. Υπήρξε και μια δημοσίευση από την εταιρία. Εγώ δεν τους είχα πει τις σκέψεις μου, επειδή ακριβώς ήταν απλώς σκέψεις. Όταν θα φτάσουμε στην απόφαση θα ενημερωθούν οι πάντες. Γι' αυτό να μην ανησυχεί κανείς».
 Η Εκκλησία μελετά το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων
«Θέλουμε να κάνουμε μία επέκταση στο ξενοδοχείο που έχουμε στην Αγία Νάπα. Εκεί αποφασίσαμε. Είναι μια επέκταση των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Πήραμε απόφαση να κτιστεί ο καθεδρικός ναός και να ολοκληρώσουμε το κτιριακό συγκρότημα της θεολογικής σχολής. Το οποίο και τελειώσαμε. Αποφάσεις παίρνουμε επί καθημερινής βάσεως αλλά κάνουμε και σκέψεις. Είναι πρόωρο να μιλήσω για αποφάσεις. Ένας καλός νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε και όταν τα πράγματα πάνε καλά να πάρουμε και αποφάσεις».
Η Εκκλησία δεν στερήθηκε της φιλανθρωπίας της
«Η Εκκλησία γενικά, ιδιαίτερα δε η Αρχιεπισκοπή δεν στερήθηκε της φιλανθρωπίας της αυτά τα τρία τελευταία δύσκολα χρόνια. Και φαγητό πρόσφερε προς τους πεινώντας και όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες και διαλύθηκαν τα διάφορα καταπιστεύματα που είχαμε για να δίδουμε υποτροφίες, είχαμε κληροδοτήματα καμία σαρανταριά και δίναμε υποτροφίες και στα σχολεία αλλά και στα πανεπιστήμια. Όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες ανέλαβε η Αρχιεπισκοπή αυτό το βάρος. Δεν αδικήσαμε κανένα παιδί και συνεχίζουμε αυτή τη βοήθεια. Όταν χρειάστηκαν τα παιδιά στα σχολεία το σάντουιτς και το χυμό επίσης συμπαρασταθήκαμε στο Υπουργείο Παιδείας. Όποιος ήθελε να πάει στο εξωτερικό για λόγους υγεία και δε μπορούσε, τους πάντες βοηθήσαμε. Άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο, ουδέν η Εκκλησία έβγαλε έξω. Πρόσφερε σε όλους και αυτό με χαροποίησε γιατί η Αρχιεπισκοπή μπόρεσε να μην στερηθεί της φιλανθρωπίας της. Νομίζω ότι ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι η Εκκλησία είναι δίπλα του και εμείς το εισπράττουμε. Ο απλός λαός μου λέει «εσείς μας μείνατε, η Εκκλησία».
Το ταξίδι στη Συρία… Ένας λαός βασανισμένος
«Στη Συρία είδα έναν λαό βασανισμένο. Παρ' όλες τις κακουχίες, ο λαός δουλεύει αθόρυβα. Είναι μια χώρα μισοχαλασμένη. Το όλο θέμα δε ξεκίνησε μόνο του. Δεν ξεσηκώθηκαν οι Σύροι, οι εξτρεμιστές από μόνοι τους. Κάποιοι τους παρακίνησαν, τους έσπρωξαν προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιοι τους εξόπλισαν, τους στήριξαν οικονομικά δήθεν για να έρθει η αραβική άνοιξη. Ήθελαν να τους πάρουν 100 χρόνια πίσω. Ήθελαν να τους βάλουν να τσακωθούν μεταξύ τους. Το ίδιο δεν έγινε και με μας; Πως έγινε το πραξικόπημα για να έρθει μετά και η εισβολή; Δίχασαν το λαό, διαφορετικά δε μπορούσε να γίνει το πραξικόπημα. Το ίδιο έκαναν και σε αυτές τις αραβικές χώρες οι ισχυροί της γης που ξέρουν μόνο τα συμφέροντα τους. Δεν ενδιαφέρονται για την αραβική άνοιξη. Για αραβικό χειμώνα ναι αλλά για αραβική άνοιξη δεν ενδιαφέρονται. Και καλά κάνουμε να τα λέμε. Και εγώ τα λέω χύμα. Τα είπα και στον κύριο Μπαρόζο πριν από 4 χρόνια. Και δεν του άρεσε. Του είπε ότι υποστηρίζετε τους εξτρεμιστές. Τι θα γίνουν αυτοί οι φιλήσυχοι άνθρωποι που ζουν στη Συρία; Και δη το ένα εκατομμύριο ορθοδόξων χριστιανών; Να μείνουν; Θα τους σφάξουν οι εξτρεμιστές. Και να φύγουν να πάνε που; Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αυτές τις καταστάσεις είδα. Όταν επισκέφθηκα το μοναστήρι που έκαψαν οι τζιχαντιστές. Δεν το έκαψαν μόνο. Έριχναν μέσα βόμβες, έσκαψαν το πάτωμα της εκκλησίας, έσκαψαν την Αγία Τράπεζα, την πέταξαν. Δεν πήγαν μόνο να κάψουν το μοναστήρι. Ήθελαν να κάνουν καταστροφή. Απαράδεκτες καταστάσεις. Πόλεις και χωριά μισκοκατεστραμμένα. Μία απαράδεκτη κατάσταση».
Δείτε το βίντεο με τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου στη Cyprus Times
Εναλλακτικά δείτε το βίντεο ΕΔΩ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top