Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Υπογράφτηκε χθες η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA – Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία), μετά και την άρση των διαφωνιών από τους Βαλλόνους στο Βέλγιο.
Ο δρόμος φαίνεται να είναι πλέον ανοιχτός για την CETA, η οποία μάλιστα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κι ως «χάρτης» για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), όπως άφησε να εννοηθεί η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι αντιρρήσεις της Βαλλονίας κάμφθηκαν, ωστόσο οι πολέμιοί της είναι ακόμα πολλοί και υποστηρίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για περεταίρω ενίσχυση των πολυεθνικών, υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής αλλά και περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τι περιλαμβάνει η CETA
Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην διαδικασία παραγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων, την κατάργηση των δασμών στην ανταλλαγή προϊόντων, την απευλευθέρωση της αγοράς δημοσίων προμηθειών και την κατάργηση των προϊόντων ΠΟΠ. Ωστόσο, το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο της CETA είναι το θέμα της διαιτησίας μεταξύ εθνικών κρατών και εταιρειών. Στην ουσία, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινούνται νομικά κατά των εθνικών κυβερνήσεων εφόσον κρίνουν ότι η πολιτική που ακολουθούν βλάπτει τα συμφέροντά τους. Μάλιστα, η εκδίκαση των υποθέσεων δεν θα ανατίθεται στα εκάστοτε εθνικά δικαστήρια αλλά σε ξεχωριστά σώματα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το ινστιτούτο «alternative - democracy - research», οι προσφυγές επιχειρήσεων κατά κρατών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς στο φόντο της οικονομικής κρίσης, της έντασης του ανταγωνισμού και της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του μέσου ποσοστού κέρδους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανοίξουν τις αγορές και να κυριαρχήσουν σε αυτές, παρακάμπτοντας κάθε περιορισμό ή εθνική νομοθεσία (π.χ. για την προστασία του περιβάλλοντος).
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αγωγής που κατέθεσε η πετρελαϊκή Occidental Petroleum κατά του Εκουαδόρ, που υποχρεώθηκε να της καταβάλει αποζημίωση 1,8 δισ. δολαρίων για την ακύρωση ενός συμβολαίου, ένα ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ του.
Μερικοί μάλιστα συνδέουν το θέμα των δικαστηρίων ακόμα και με την καναδική El Dorado, η οποία θα μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια αυτά κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Η ιστορία της CETA
• Μάιος 2009: Στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Καναδά στην Πράγα, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ανακοινώνουν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου
• Οκτώβριος 2013: Μπαρόζο και Χάρπερ ανακοινώνουν στις Βρυξέλλες ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για τη CETA
• Αύγουστος 2014: Στη Σύνοδο Κορυφής στην Οτάβα επισημοποιείται η λήξη των διαπραγματεύσεων με την οριστική συμφωνία των δύο πλευρών. Ένα μήνα αργότερα, δημοσιεύεται το επίσημο κείμενο
• Ιούλιος 2016: Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοινώνει ότι η επικύρωση της συμφωνίας θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο Κορυφής
• Οκτώβριος 2016: Το Βέλγιο ασκεί ουσιαστικά βέτο, «παγώνοντας» τη συμφωνία μόλις τρεις μέρες πριν από την προγραμματισμένη τελετή υπογραφής με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό
Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας εδώ

Πηγή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top