Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Με τον αποκλεισμό η τιμή του θα εκτιναχθεί κατά 30%, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Πηγή: REUTERS
http://www.tovima.gr/
Νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη ετοιμάζει το Ιράν θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προλάβει την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών λόγω του αποκλεισμού που έχει προαναγγείλει από την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κείμενο αναμένεται να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα εξεταστεί από το ιρανικό Κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής δήλωσε ότι «η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται προκειμένου να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη» πριν επιβληθούν οι κυρώσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο και κυρώσεων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν με σκοπό να διακοπεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, «οι χώρες που έβαλαν στο στόχαστρο το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα παίρνουν ούτε σταγόνα», δήλωσε ο Νάσερ Σουντανί, ιρανός βουλευτής και μέλος της επιτροπής.

Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι, εφόσον ισχύσει το εμπάργκο, το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό για την παγκόσμια οικονομία καθώς η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 30%.

Μάλιστα η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η «αρχική» μόνο ανατίμηση θα μπορούσε να φτάσει τα 20-30 δολάρια το βαρέλι. Το Ταμείο σημειώνει ότι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να έχει βρεθεί εναλλακτικός τρόπος αναπλήρωσης της έλλειψης που θα δημιουργηθεί και υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σημειώνεται ότι το Ιράν αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου παγκοσμίως. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι ανάλογο και ίσως μεγαλύτερο συγκριτικά με τη διακοπή προμήθειας πετρελαίου πριν από ένα χρόνο από τη Λιβύη, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των διεθνών τιμών άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Με την απόφαση της ΕΕ απαγορεύτηκε κάθε νέο πετρελαϊκό συμβόλαιο με το Ιράν, όμως οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο έχουν διορία μέχρι την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν το υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.

Επισημαίνεται ότι το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για χώρες της ΕΕ, κυρίως την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_8439.html#.TyJGO8WfeM8

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top