Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

By: Sorcha Faal, and as reported to her Western Subscribers
An ominous report circulating in the Kremlin today prepared by the Ministry of Defense (MoD) states that President Putin has issued orders authorizing Federation military and intelligence forces to protect the Kurdish peoples of Turkey-Iraq-Syria against “all threats” and “at all costs” as these besieged

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μια σειρά υπηρεσιών που παρείχαν τουρκικές εταιρίες, κυρίως στον τουρισμό και τις κατασκευές, σε ρωσικό έδαφος απαγορεύονται από την Πρωτοχρονιά
Πρόσθετες κυρώσεις επιβάλει από την Πρωτοχρονιά η Μόσχα εις βάρος της Άγκυρας, βάσει διατάγματος που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Με την υπογραφή αυτού του διατάγματος μια σειρά συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχονταν σε ρωσικό έδαφος από τουρκικούς οργανισμούς, απαγορεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2016», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάταγμα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα για "προδοσία" και "σαφή πρόκληση" τον αρχηγό του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, την ώρα που μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Ντεμιρτάς αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στο θέμα μιας πιθανής αυτονομίας για την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με αποκαλείς «ονειροπόλο» επειδή θέλω να ζουν όλοι, Έλληνες και Τούρκοι, μαζί, όχι χωριστά, όχι σε δύο περιοχές, στους ίδιους δρόμους, στα ίδια χωριά, στις ίδιες πόλεις και να μοιράζονται τους ίδιους καφενέδες και τις ίδιες βεράντες. Και προχωρώντας πιο πέρα με λες και ουτοπιστή. Πέρα από ονειροπόλο. Όμως, εσύ είσαι μεγαλύτερος ονειροπόλος από εμένα φίλε. Και δεν το αντιλαμβάνεσαι. Τι ελπίζεις; Να σε

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μόσχα: Την ελπίδα του ότι η Άγκυρα μπορεί να αποκτήσει ξανά καλές σχέσεις με τη Μόσχα, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Τον περασμένο Νοέμβριο η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό στα σύνορα με την Συρία, προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Στην κοινή συνέντευξή του με τον Σέρβο ομόλογό του, ο Αχμέτ

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS, A.P., AFP
ΑΓΚΥΡΑ. Την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία μέσω της ίδρυσης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας αποφάσισαν χθες οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την τρίτη διαδοχική επίσκεψη εφέτος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια του οίκου των Σαούντ στην προσπάθεια κατάπνιξης του κουρδικού εθνικισμού, καθώς στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό που έγιναν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα δεν εκλήθησαν οι οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Κώστα Ράπτη
Στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου σχετικά με την ρωσική επέμβαση στη Συρία η συχνότερα επαναλαμβανόμενη λέξη είναι ο "βάλτος” (quagmire), στον οποίο κινδυνεύει να παγιδευτεί η Μόσχα επί μακρόν. Άλλωστε, πρώτος ο Barack Obama έχει πολλές φορές τονίσει δημοσίως, π.χ. την 1η Δεκεμβρίου, ότι, χωρίς αλλαγή στάσης, η Ρωσία πρόκειται να καθηλωθεί σε μιαν "ατέρμονη και παραλυτική εμφύλια διαμάχη”.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Réseau International (Γαλλία)
Το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) αναφέρει περιποιητικά την πανωλεθρία του ΙΚ/Ντάες/Daesh στο Ραμάντι του Ιράκ. (Άρθρο), αλλά προσέχει να μην σκάψει και πολύ...

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δίκτυο Βολταίρος | 28 Δεκεμβρίου 2015
français  Español  

Η κατάσταση των Κούρδων στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία κλιμακώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες.
Η παραδοσιακή αντίθεση μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ (που συνδέονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες) και εκείνων της Τουρκίας και της Συρίας (που συνδέονται με τη Ρωσία και τη Συρία), έχει γίνει πιο σύνθετη με τη μεταφορά της διεύθυνσης των Κούρδων της Συρίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ακριβότερα θα πληρώνουν τα καύσιμα οι κάτοικοι της χώρας. Σκληρό πακέτο υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η κάθετη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.


Η Σαουδική Αραβία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα περικοπές στον προϋπολογισμό του 2016, μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις και μια έκκληση για ιδιωτικοποιήσεις ώστε να χαλιναγωγήσει ένα τεράστιο έλλειμμα που έχει προκληθεί από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Killed ISIS Commander’s Cell Phone Shows Direct Ties To Turkish Intelligence
Former US Department of State senior adviser David Phillips said, “Turkey’s role has not been ambiguous — it has overtly supported the ISIL. It has provided logistical support, money, weapons, transport and healthcare to wounded warriors.”

Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan applauds after he received an honorary doctorate from Qatar University in Doha, Qatar, Dec. 2, 2015. Turkey and Qatar are two of the main benefactors of the Syrian rebels. (AP Photo)

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ στο κτιριακό συγκρότημα της κεντρικής κυβέρνησης στην πόλη του Ραμάντι, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος, μετά την ανακοίνωση από τον στρατό ότι η πόλη κατελήφθη, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη νίκη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων επί των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κόλλημα υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία καθώς το ΡΤΚ απέκλεισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τεχνική αντιπροσωπεία της Τουρκίας

Σύμφωνα με την Χαβαντίς, η “κυβέρνηση”, η τεχνική αντιπροσωπεία και αρμόδιοι του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας (DSI) συναντήθηκαν και κάνοντας ένα βήμα πίσω κατέληξαν σε ένα κείμενο συγκλίσεων “που μπορεί να εφαρμοστεί”. Το έγγραφο τέθηκε ενώπιον της κομματικής βουλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος που το απέρριψε με το αιτιολογικό ότι “διαβλέπει ευκαιρία ιδιωτικοποίησης”.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το 2016 θα βρει την Κύπρο με ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πρώτο της 15ήμερο και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου στο Eurogroup, με την πλάτη στο τοίχο για την πρώτη αξιολόγηση της αξιοπιστίας της.
Βασική προϋπόθεση για να κριθεί η αξιοπιστία της ΚΔ είναι να έχουν ψηφιστεί τα 3 νομοσχέδια της Cyta για τα εργασιακά, της εθνικής ασφάλειας αλλά και για την ιδιωτική καινούργια Cyta.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τα αδύνατα σημεία της στρατηγικής Ομπάμα στη Συρία και πώς μεγιστοποιούνται από το κενό εξουσίας στις τάξεις των σουνιτών. Τι επιδιώκουν οι Ρώσοι και πώς κινούνται Τούρκοι και Σαουδάραβες. Ποια είναι η συνταγή για βιώσιμη λύση.

Υπάρχει ένα μεγάλο σουνιτικό «κενό» στην καρδιά των διεθνών προσπαθειών εύρεσης ενός τρόπου για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου της Συρίας και μεταστροφής της ροής των γεγονότων κατά των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των απειλητικών βάσεων που έστησαν σε Συρία και Ιράκ. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μέχρι το συριακό φόρουμ που συγκαλείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία στη Βιέννη, η αρχιτεκτονική που παλεύουν οι διπλωμάτες να οικοδομήσουν φαίνεται τόσο διάτρητη όσο και ένα ελβετικό τυρί.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η ΠΟΛΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η κατάληψη του Ραμάντι από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνιστά «τη σημαντικότερη νίκη» μέχρι σήμερα στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Η απελευθέρωση της πόλης, που βρίσκεται στα δυτικά της Βαγδάτης «συνιστά τη σημαντικότερη νίκη από την έναρξη του αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του Νταές» (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους στο Ιράκ», προστίθεται στο κείμενο όπου διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος Ολάντ συνεχάρη τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία, βλέποντας τον έναν μετά τον άλλον τους στόχους που είχε θέσει στο Ιράκ και τη Συρία να καταρρέουν, μετά τον εξοπλισμό και την υποστήριξη των τρομοκρατών του Ι.Κ. και της Αλ Νόσρα, προέβη σε άλλη μια διεθνή αθλιότητα.
Τη φορά αυτή ενεπλάκη στην εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση του στρατού που στελεχώθηκε και προετοιμάζεται για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με τον Σενέρ Λεβέντ

Εμείς χρειαζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους. Εμείς. Οι Τουρκοκύπριοι. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλους εμάς η διάλυση και η κατάλυση της δημοκρατίας αυτής. Και αυτός ο κίνδυνος είναι η Τουρκία. Αυτό θα σήμαινε ότι θα συμβούν και εδώ όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μεταφέρονται προς τα σύνορα με τον Λίβανο μετά από συμφωνία

Λεωφορεία και ασθενοφόρα έχουν ξεκινήσει για την μεταφορά αντικαθεστωτικών από τη συριακή πόλη Ζαμπαμπαντί, στα σύνορα με το Λίβανο, με τελικό προορισμό την Τουρκία έπειτα από συμφωνία με τη Δαμασκό υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα θα απεγκλωβιστούν περίπου 300 οικογένειες από περιοχές που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δεκέμβριος 2015
Εισαγωγή 
kondylis_polemouΕάν και όταν η  Ελλάδα ανακτήσει την πολιτική της κυριαρχία θα πρέπει να ξανασκεφτεί τα ζητήματα εθνικής στρατηγικής. Κείμενα στην Ελλάδα γράφτηκαν πολλά την δεκαετία κυρίως του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι παρεμβάσεις του Κονδύλη όπως και οι υπόλοιπες προκάλεσαν μια χαρακτηριστική αρνητική αντίδραση εκ μέρους του «συστήματος» των καβαλάρηδων της εξουσίας (συμπεριελάμβανε «πολιτικό» προσωπικό, ειδικούς της επικοινωνίας, φορείς επιστημονικών τίτλων, συγκεκριμένα

Διαβάστε το ολόκληρο...

Φωτό: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μιλά στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ)
Η Ουκρανία διαπραγματεύεται μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την Τουρκία και το Ισραήλ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έδωσε την «αφορμή» για αναβίωση της παλιάς αντιπαλότητας μεταξύ Τουρκίας- Ρωσίας. Οι περίπλοκες ενεργειακές σχέσεις και το «κλειδί» των Στενών του Βοσπόρου. Η εμπλοκή της Ευρώπης στη Συρία και ο... αμερικανικός παράγοντας.
Έχοντας ακόμα «φρέσκια» την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε να πει μερικά «λογάκια» στον πάλαι ποτέ σύμμαχό του, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

Διαβάστε το ολόκληρο...

O ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ζήτημα της αυτονομίας των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας έθεσε ανοιχτά το κουρδικό κόμμα HDP, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να συναντηθεί με την ηγεσία του, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.
Το κουρδικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κογκρέσο DTK, μέλος του οποίου είναι και το HDP, ζήτησε την αυτονομία των κουρδικών περιοχών ως λύση στο κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία. Επίσης το DTK απαίτησε την απελευθέρωση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ένα χρόνο μετά την κήρυξη του Χαλιφάτου, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια τρομοκρατική απειλή, αποτελώντας πόλο έλξης ακραίων μουσουλμάνων από όλο τον κόσμο.
Παρόλα αυτά, το ISIS, μετά την είσοδο στη μάχη εναντίον του Δυτικών και της Ρωσίας, χάνει κάποια εδάφη, κερδίζει όμως και κάποια άλλα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Έλληνας πολίτης, καλεί την Τουρκία να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου και την ελληνική Θράκη

Διαβάστε το ολόκληρο...

Άλλη μια "κόκκινη γραμμή" της Τουρκίας τσαλακώθηκε από την ίδια την Ιστορία
Η Τουρκία, δια στόματος Ερντογάν και Νταβούτογλου, που είχαν δηλώσει ότι θα εισβάλουν στη Συρία αν οι Κούρδοι περάσουν δυτικά του Ευφράτη, από χθες το απόγευμα παραμένει θεατής των εξελίξεων στη Συρία, βλέποντας την κόκκινη γραμμή

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

© Fatih Saribas Source: Reuters

Η Μόσχα παρουσίασε νέα ντοκουμέντα για να στηρίξει τις καταγγελίες της περί λαθρεμπορίου πετρελαίου μεταξύ της Τουρκίας και των τζιχαντιστών, εντείνοντας τον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Τα νέα στοιχεία αποτελούν ισχυρές αποδείξεις για τη συνεργασία της ‘Αγκυρας με τον Ισλαμικό Στρατό, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today. Σχετική ανταπόκριση έστειλε και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η συμμαχία Κούρδων και αντάρτικων ομάδων Αράβων, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, επέφερε καίριο πλήγμα στην οργάνωση των τζιχαντιστών, καθώς κατέλαβαν ένα φράγμα και εκδίωξαν τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, αποκόπτοντας έτσι την οδό ανεφοδιασμού τους μέσω του Ευφράτη.
Ο συνταγματάρχης Ταλάλ Σέλο, ο εκπρόσωπος της αραβοκουρδικής συμμαχίας, είπε ότι η κατάληψη του φράγματος Τισρίν απομονώνει τα προπύργια του ΙΚ στο βόρειο Χαλέπι από τα εδάφη που βρίσκονται στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ άλλων η Ράκα, η ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μια Προειδοποίηση Από Τον Καναδά: Ο Ομοφυλοφιλικός Γάμος Διαβρώνει Θεμελιώδη Δικαιώματα

της Dawn Stefanowicz
”Είμαι ένα από τα έξι ενήλικα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων που πρόσφατα κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ζητώντας από το Δικαστήριο να σεβαστεί την αρχή των πολιτών να διατηρήσουν τον αρχικό ορισμό του γάμου: την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας που αποκλείει όλους τους άλλους, έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν και να μπορούν να ανατραφούν από τους βιολογικούς γονείς τους. Επίσης ζω στον Καναδά, όπου ο γάμος του ιδίου φύλου κατοχυρώθηκε με ομοσπονδιακή εντολή το 2005.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Χημικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών! - Κατασχέθηκαν σε στρατόπεδο του ISIS στην επαρχία Λαττάκεια

Μια αποστολή για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είχε ανακοινωθεί μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Δαμασκό. Η Μόσχα είχε προτρέψει έντονα τη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο και η Συρία είχε συμφωνήσει με τη ρωσική πρόταση

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Σταύρου Λυγερού
Και ενώ η Ελλάδα χορεύει στον διπλό ρυθμό του 3ου Μνημονίου και της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν θετικά ή αρνητικά το 2016, ενώ εμπλεκόμενοι ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν πως θα στηθούν κάλπες για δημοψηφίσματα έγκρισης της κυοφορούμενης συμφωνίας μέχρι το καλοκαίρι.

Διαβάστε το ολόκληρο...

 Το πλιάτσικο στα οικόπεδα-φιλέτα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στις ακτές του Ιονίου, που συνεχίζεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς και η δόλια επιχείρηση πληθυσμιακής αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα, έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη σύγκρουση που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Ο τελευταίος, αν και έχει αποχωρήσει από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα σ' αυτό και η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Εντι Ράμα ήρθε να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν και την ελληνική μειονότητα -χωρίς να την κατονομάσει- και όσα μεθοδεύτηκαν σε βάρος της μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με μια πρωτοφανή πρόκληση η Άγκυρα, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου, και ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί μια σειρά διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, χθες ανήμερα των Χριστουγέννων προχώρησε στην προαναγγελία δέσμευσης μεγάλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την… 31η Δεκεμβρίου του 2016.
Καθώς τις προηγούμενες ημέρες πριν από την κίνηση αυτή, η Τουρκία είχε επαναφέρει με αφορμή επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών προσφύγων, την αμφισβήτηση της ελληνικής ζώνης ευθύνης SAR, είναι προφανής η παγίδα που επιχειρεί να στήσει ενόψει και των ελληνοτουρκικών συναντήσεων όσο και της Τριμερούς με την Γερμανία για το προσφυγικό και ενώ η Ελλάδα δέχεται πίεση για συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και με ευρωπαϊκές δυνάμεις για την φύλαξη των συνόρων της.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται στην Κάρτζαλι της Βουλγαρίας, ανεπίσημα, στην  31η επέτειο της διαδικασίας της Αναγέννησης, δήλωσε  ο πρώην πρόεδρος του «Κινήματος  Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»- DPS,  Λούτβι Μεστάν, όπως δημοσιεύει η τοπική βουλγαρική ιστοσελίδα «24rodopi».
Η επίσκεψη του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης δεν έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Χθες το βουλγαρικό κόμμα VMRO που είχε πληροφορηθεί για τις προθέσεις του Τούρκου υπουργού, προέτρεψε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών να μην επιτρέψει την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γιατί εμπλέκεται  στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Marc Pierini
Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή του παιχνιδιού της. Η χώρα κυβερνάται από μια ισχυρή ηγεσία: ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξελέγη τον Αύγουστο του 2014 με 52% των ψήφων, ενώ το κόμμα του, ΑΚΡ -αφού έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουνίου φέτος- έκανε μια δυναμική επιστροφή στις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Επίσης το Νοέμβριο, η Τουρκία προήδρευσε της συνόδου της G20 για πρώτη φορά και φάνηκε να ανοίγει μια νέα εποχή με την ΕΕ μετά από τη σύναψη της αποκαλούμενης "συμφωνίας για το προσφυγικό”.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Φωτογραφία Αρχείου: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) and his Greek counterpart Alexis Tsipras (L) deliver joint statements in Jerusalem, 25 November 2015. EPA, RONEN ZVULUN - POOL
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Κάθε φορά που σηκώνεται μεγάλος κουρνιαχτός γύρω από τις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και, μαζί, διαρρέουν πληροφορίες ή

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

 Να διασφαλιστεί η αρχή της μη επέμβασης από τρίτους
Λευκωσία: Μηνύματα με γνωστούς αποδέκτες έστειλε για το Κυπριακό ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι. Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο Ρώσος διπλωμάτης σημειώνει πως η χώρα του τηρεί ουδέτερη στάση έναντι των δύο κοινοτήτων και κάλεσε τις άλλες πλευρές «να αποφεύγουν απόπειρες επιβολής προς τη μια ή την άλλη πλευρά οποιωνδήποτε έξωθεν όρων». 

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Πόλεμος» με ντοκουμέντα... 
Περίπου 12.000 βυτία και φορτηγά με πετρέλαιο καταγράφονται σε αεροφωτογραφίες του ρωσικού στρατού, που καταγγέλλει ότι οι συναλλαγές της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζονται
Συνεχίζεται ο πόλεμος Μόσχας - Άγκυρας μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τύπου Σουκχόι από

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται στον χάρτη ...Υπάρχει άλλος τρόπος για να φτάσουμε στην Βηθλεέμ;
image à la une: Yaser Ahmad

Διαβάστε το ολόκληρο...

 Ιάκωβος Ιωάννου
Αφού μεταφέρθηκαν τα βάρη από τη φούσκα των ακινήτων και την τραπεζική κρίση στους Πολίτες, το παιχνίδι οδηγείται στην ίδια αφετηρία – με τον ενδεχόμενο συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών, κατά το ελληνικό παράδειγμα  
«Οι Η.Π.Α., με σκοπό τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους, επιθυμούν μία Ευρώπη εξαρτημένη από τις ίδιες – χωρίς σύνορα, πολυπολιτισμική και με καμία ηγεμονική δύναμη, όπως η Γερμανία. Φοβούνται δε όσο τίποτα άλλο τη συνεργασία της ηπείρου μας με τη Ρωσία, η οποία θα μετέτρεπε την Ευρασία στην κυρίαρχη δύναμη του πλανήτη. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Εκατοντάδες οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένοι τραυματίες μαχητές αναμένεται να φύγουν από περιοχές της νότιας Δαμασκού που ελέγχουν οι αντάρτες στη βάση συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ανέφερε την Πέμπτη το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ασφαλής διέλευση θα δοθεί μέσα από τον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού και τη γειτονική Χάτζαρ αλ Άσουαντ, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μυστική επικοινωνία με μέλη του καθεστώτος Άσαντ προκειμένου να περιοριστεί η βία στη Συρία αλλά και να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το 2011, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Κατά τη διάρκεια ελέγχου της γύρω περιοχής, εντοπίστηκε ένα όχημα που ανήκε στους δράστες, μέσα στο οποίο βρέθηκε μια αυτοσχέδια βόμβα, καθώς και πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες και μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση για το περιστατικό στην Τσετσενία (φωτ. αρχείου).
Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικές δυνάμεις σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Τσετσενία, όπως

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην Μόσχα.
Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην Μόσχα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. εκτέλεσαν 50 πολίτες του Ραμάντι που εντάχθηκαν στην οργάνωση, όταν αυτοί αρνήθηκαν να φορέσουν ζώνες αυτοκτονίας», τόνισε ο υποστράτηγος Ομάρ Καμίς στο ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό Αλσουμαρία (φωτ. αρχείου).
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν 50 νεοσύλλεκτα μέλη της οργάνωσης στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, όταν αρνήθηκαν να

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu. EPA, STR
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε σήμερα τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος για προδοσία, τονίζοντας ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Μόσχα προκειμένου να καταδικάσει την κατάρριψη από την Άγκυρα ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου πάνω από τη Συρία. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με μια ακόμη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη (3 Δεκεμβρίου), οι τουρκοκύπριοι καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα, υπονομεύουν την διαδικασία των συνομιλιών.
Με πρόσχημα την «απάντηση» στις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία, επαναφέρουν όλη την σκληρή διχοτομική ατζέντα.  Και μάλιστα αυτή η τουρκοκυπριακή παρέμβαση εκδηλώνεται την στιγμή που ο διεθνής μεσολαβητής Εσπεν Μπαθ Αϊντα βλέπει στην Κύπρο… θετικό μομέντουμ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Νίκου Αγγελή *
Στις 9 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η τρίτη κατά σειρά Τριμερής Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων των τριών κρατών και επιστεγάζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που υιοθέτησαν Αθήνα και Λευκωσία ήδη από το 2014. Η Ελλάδα, παρά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της και την εναλλαγή των εθνικών κυβερνήσεων, διατήρησε μια συνεκτική εξωτερική πολιτική και πολιτική συνεργασίας με σημαντικά κράτη-δρώντες της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει την ιδέα να μεταβάλει το πολίτευμα σε μια τσαβική δημοκρατία με κολχόζ και κομμούνες δεν έχουν παρά να μελετήσουν το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση. Παραθέτω μερικές σύντομες επισημάνσεις για την επιστροφή στα «αλησμόνητα» εκπαιδευτικά eighties που σηματοδοτεί το τερατούργημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν με τον νόμο-πλαίσιο 1268/1982 ξεκίνησε η διάλυση των ελληνικών πανεπιστημίων και η υποβάθμιση των σπουδών σε αυτά.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κουρδική διαδήλωση στο Παρίσι (PH / CD)
Boualem AfirSiwel (Καμπυλία), Πρακτορείο Ειδήσεων της Καμπυλίας (Αλγερία)
Οι Κούρδοι γίνονται τακτικά θύματα επιθέσεων από τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά η διεθνής κοινή γνώμη παραμένει τυφλή και κουφή για να μην «πειραχτεί η Άγκυρα».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο θρησκευτικός πόλεμος των εφημερίδων στα χρόνια του ψυχρού πολέμου

Το 1950 ήταν μία από τις πρώτες χρονιές του Ψυχρού Πολέμου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υπερδυνάμεων ήταν ισχυρός και χωρίς κανόνες. Μία τέτοια περίπτωση ήταν η είδηση, ότι η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας σκόπευε να αντικαταστήσει τη γιορτή των Χριστουγέννων με τα γενέθλια του Στάλιν.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η Βουλγαρία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις τις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015 στο 3,0% από το 2,0% προηγουμένως, με το δημοσιονομικό της έλλειμμα να αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Η βαλκανική χώρα, μια από τις φτωχότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρέπει να εμμείνει σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να προστατεύσει την ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ και να αποφύγει να τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον κ. Ντεμιρτάς. Φωτογραφία Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον ηγέτη των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς ότι συνεργάζεται «με εκείνους εξαιτίας των οποίων η Τουρκία βιώνει προβλήματα».
Η δήλωση έγινε με αφορμή την επίσκεψη του Κούρδου ηγέτη στη Μόσχα και στη συνάντηση που είχε με Ρώσους ανώτερους αξιωματούχους. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τα κάλαντα του Ελληνισμού από Ταυρίδα-Κριμαία, Μαριούπολη, Γελεντζίκ, Νοβοροσίσκ, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία
Μέρες γιορτής αυτές της γέννησης του Θεανθρώπου, που δίνουν ελπίδα ακόμα και στους πιο βασανισμένους του κόσμου. Όπου κι αν βρίσκονται, από όποιο μετερίζι κι αν αγωνίζονται, η πίστη τούς κρατά ψηλά το ηθικό – κάτι που συναντάμε σε υπέρτατο βαθμό στον ελληνισμό της διασποράς, στους ανθρώπους που βρήκαν πατρίδα μακριά από την πατρογονική εστία, μακριά από τη μάνα Ελλάδα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ και της οικογένειάς του, έχασε το σήμα του, το όπλο του και τον ασύρματο πομποδέκτη του όταν ο σάκος στον οποίο τα μετέφερε εκλάπη από το αυτοκίνητό του.
Μπορεί οι επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών να φημίζονται για την καλή τους οργάνωση και για τις ελάχιστες διαρροές, ωστόσο ένας μυστικός πράκτορας στις ΗΠΑμάλλον θα δυσκολευτεί αρκετά να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις
Μάκης Πολλάτος
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Ζαοράλεκ τηλεφώνησε στον Νίκο Κοτζιά και ζήτησε να επιστρέψει ο Έλληνας πρεσβευτής στην Πράγα - Επιπλέον ο Τσέχος ΥΠΕΞ κάλεσε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να επισκεφθεί την Πράγα το συντομότερο

Διαβάστε το ολόκληρο...

Εξήγγειλαν εθνικό διάλογο, υπέβαλαν στη συνέχεια νομοσχέδιο στους θεσμούς, αγνοώντας τη δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο ΙΙΙ (νόμος 4336/14.8.2015) να μην αγγίξουν το νόμο Διαμαντοπούλου πριν την εκ του νόμου προβλεπόμενη αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες τον Απρίλιο 2016, πέρασαν δεκάδες τροπολογίες σε άσχετους νόμους και τώρα αποκαλύπτονται υποκλινόμενοι στους

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παγκόσμια συναίνεση για το Συριακό
Πηγή:Reuters
Στη Νέα Υόρκη, στις 18 Δεκεμβρίου 2015, οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας, συμφώνησαν στις βασικές αρχές για τηδιευθέτηση της συριακής κρίσης. Αργότερα, μετά από πεντάωρη συζήτηση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ψήφισμά του ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Ομάδας. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

back to top