Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

© 2016 AFP SAFIN Hamed
"Ήρθε η ώρα" για τους Κούρδους του Ιράκ να εκφραστούν μέσω δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, ανάγγειλε ο επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, σύμφωνα με ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από τις υπηρεσίες του.



«Ήρθε η ώρα και οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες έτσι ώστε ο λαός να πάρει την απόφαση για το μέλλον του με ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Μπαρζανί, του οποίου η θητεία ως πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας έληξε τον Αύγουστο 2015, αλλά συνεχίζει να την κυβερνήσει.




«Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά στην άμεση δημιουργία ενός κράτους (κουρδικού), αλλά θα επιτρέψει να γνωρίζουμε τη θέληση και τη γνώμη του λαού του Κουρδιστάν όσον αφορά το μέλλον του», πρόσθεσε ο ιρακινός Κούρδος ηγέτης.

«Με τον ίδιο τρόπο που η Σκωτία, η Καταλονία, το Κεμπέκ και άλλες περιοχές έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για το πεπρωμένο τους, το Κουρδιστάν έχει την εξουσία να αποφασίσει, και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», συνέχισε ο κ Μπαρζανί.

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος -στο οποίο αντιτίθεται η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση- και της γεωγραφικής περιοχής στην οποία θα ισχύει, θα συμβάλουν στην τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της αυτόνομης περιοχής που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και που είναι πλούσια σε πετρέλαιο αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το Ιρακινό Κουρδιστάν αποτελείται επίσημα από τρεις ιρακινοί επαρχίες αλλά οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν σήμερα εδάφη σε τέσσερις άλλες επαρχίες στις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την εξουσία της.
Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί σε αυτά τα αμφισβητούμενα εδάφη, όταν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα έτρεφαν σε φυγή ενώπιον της προέλασης της τζιχαντιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το καλοκαίρι του 2014.

Η επαρχία του Κιρκούκ, που ελέγχεται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις, κινδυνεύει να είναι ένα σημαντικό σημείο τριβής, λόγω του πλούτου της σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Περισσότερα από το πολιτικό θέμα, το κύριο εμπόδιο για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν φαίνεται να είναι οικονομικό.
Το Κουρδιστάν εξάγει πετρελαίο μέσω της Τουρκίας, παρακάμπτοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μετά την περσινή αποτυχία ενός σχεδίου κατανομής των πετρελαϊκών εσόδων με τη Βαγδάτη.

Αν και η Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν αντιμετωπίζουν και τα δυο μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση που οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, κύρια πηγή των εισοδημάτων τους, οι Κούρδοι, οι ίδιοι, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές ελεύθερες αγορές ομολόγων για να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την οικονομική κατάστασή τους με διεθνή δανεισμό.

Μετάφραση από τον Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 3.2.2016.

http://fr.sputniknews.com/international/20160203/1021423353/irak-referendum-kurdistan.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top