Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

 Σερένα Νομικού

Η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος τους, επειδή αδυνατεί να τους προστατεύσει από τα μεταναστευτικά κύματα, ίσως τους οδηγήσει στα άκρα. Την ίδια απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους 
«Πολλοί Σουηδοί περιγράφουν τη μαζική μετανάστευση των τελευταίων ετών στην πολυπολιτισμική με βάση το Σύνταγμα χώρα τους σαν έναν καταναγκαστικό γάμο, μετά από ένα βίαιο συνοικέσιο. Ειδικότερα ως εξής:

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η 5η ρωσική φάλαγγα:ChubaisIudaevaDvorkovichShukalovNabiullinaKoudrineUliukaev
 SilouanovMedvedev.
Ο Saker (ΗΠΑ)

Διαβάστε το ολόκληρο...

Oι δυνατότητες να λειτουργήσει η Ελλάδα σαν κέντρο αερίου -gas hub- στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών όπως της ΔΕΠΑ και πιθανώς των ΕΛΠΕ σε κάποια από τα σχήματα που θα δημιουργηθούν είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, εκτιμώντας ότι ο αγωγός EastMed και ίσως και η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελούν πολύ μακρινά ενδεχόμενα...
Το Ισραήλ, το οποίο επί χρόνια κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στη διαδρομή που θα επιλέξει για την εξαγωγή αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου τη συμφωνία για την εξαγωγή 5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως στην Αίγυπτο, όπου το αέριο θα υγροποιείται προκειμένου να μεταφερθεί με ειδικά πλοία στον τελικό προορισμό του. Νωρίτερα, στα μέσα Νοεμβρίου οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν είχαν υπογράψει επιστολή προθέσεων για την εξαγωγή 4 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως στην Αίγυπτο για τον ίδιο σκοπό.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Τέτοια μέρα, πριν από είκοσι χρόνια ( 31-1-1996), η Ελλάδα υπέστη μία εθνική ταπείνωση  που για κάποιους ήταν άτυχη στιγμή και για άλλους προδοσία, γιατί παραδοθήκαμε αμαχητί με απώλεια δύο μικρών νησιών. Στην αρχή (27-1-1996) πήγε ένα  τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο, με δημοσιογράφους σε ρόλο προβοκάτορα, κατέβασαν  την ελληνική σημαία από το αφύλακτο ελληνικό νησί, που είχε υψώσει την προηγουμένη ο δήμαρχος Καλύμνου και έβαλαν στη  θέση της την τουρκική.
Με το εγχείρημα τους  οι δημοσιογράφοι που πρόβαλαν στην τουρκική τηλεόραση, πυροδότησαν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, με την αμφισβήτηση του καθεστώτος των νησιών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δύο μήνες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας σημειώθηκε το Σάββατο δύο μήνες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ»

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η Άγκυρα ζητά, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Την ανάγκη επίλυση της προσφυγικής κρίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Γερμανία. Από τις αρχές του χρόνου, τόνισε, περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα δύο χιλιάδες άνθρωποι, ένας πολύ υψηλός αριθμός.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

Λευκωσία: Η απόφαση για τη δημιουργία της τεχνικής Επιτροπής που θα εξετάσει πλήρως όλα τα ενεργειακά θέματα της περιοχής, προέκυψε μέσα από το διάλογο των τριών ηγετών κατά τις εργασίες τις Συνόδου στη Λευκωσία και δεν ήταν κάτι που είχε προετοιμαστεί από πριν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.
«Όταν βλέπετε ότι μέσα από το διάλογο συμφωνείται κάτι εκείνη τη στιγμή, σημαίνει ότι και οι τρεις ηγέτες έχουν απόλυτη σοβαρότητα και γνωρίζουν και οι τρεις τι θέλουν», ανέφερε και επεσήμανε ότι στις δημόσιες δηλώσεις διατρανώθηκε βούληση για περαιτέρω συνεργασία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS/STRINGER/PHILIPPINES
Φωτογραφία αρχείου
Αυξάνονται στους 33 οι μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, που πνίγηκαν σε νέο ναυάγιο στ΄ανοικτά των τουρκικών ακτών όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.
Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Άριστος Μιχαηλίδης
Έχεις δίκαιο Σενέρ.
Εδώ φτάσαμε. Όποιος μιλά για πραγματικά ενιαίο κράτος, όποιος δεν ξεχωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και δεν θέλει να ζήσουν πλάι-πλάι σαν δύο ξεχωριστοί λαοί, αλλά μαζί «στις ίδιες γειτονιές και στις ίδιες βεράντες», όπως γράφεις, είναι ανισόρροπος ή γραφικός ή ακόμα και προδότης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η ομιλία του Ερίκ Τουσέν στο Ευρωκοινοβούλιο
2016-01-29 01 Eric ToussaintΑκολουθεί σύνοψη της ομιλίας που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ερίκ Τουσέν στις 14 Ιανουαρίου 2016 με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσε η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά/ Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά). Το θέμα ήταν «Η ΕΚΤ, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ευρώπης».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με τη Σένγκεν να απειλείται με κατάρρευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης. Γιατί η γενναιοδωρία της Μέρκελ πρέπει να συνδυαστεί με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Ο ρόλος των ΗΠΑ και η Τουρκία.

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να σώσει την Ευρώπη. Αλλά πρώτα πρέπει να σώσει τον εαυτό της. Η ενότητα εντός της Ε.Ε. αποτελούσε πάντοτε γνώμονα της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελάριου. Είναι μια αξιοσέβαστη φιλοδοξία, αλλά της έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό.
Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας δεν θα δείξουν ποτέ την ίδια γενναιοδωρία απέναντι σε πρόσφυγες που είναι μουσουλμάνοι. Η συναίνεση που αναζητάει η κα Μέρκελ αποτελεί την τέλεια συνταγή για παράλυση.

Διαβάστε το ολόκληρο...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Οι κ. Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μπ. Νετανιάχου έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία
Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λευκωσίας από τους ηγέτες των τριών χωρών επιταχύνουν τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, κυρίως όμως φαίνεται ότι δημιουργούν έναν νέο πυλώνα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Μένει να φανεί αν η διασύνδεση των οικονομικών, αλλά και στρατηγικών συμφερόντων των τριών χωρών θα διαρκέσει στον χρόνο, υπό το φως και των πολύ σημαντικών εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της περιοχής, από το συριακό, τη στάση της Τουρκίας και, φυσικά, την πορεία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Οι συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα διακρίνουν τα οφέλη της τριμερούς συμφωνίας σε δύο σκέλη: ένα πολιτικό και ένα οικονομικό.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Απελάθηκαν χθες από τη Μυτιλήνη εννέα Τούρκοι πολίτες που είχαν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος ή στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι εννέα Τούρκοι κατηγορούνταν για εμπλοκή σε διαφορετικής ο καθένας υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, οι οποίες ωστόσο δεν αποδείχθηκαν με συνέπεια να καταδικάσθηκαν μόνο για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συμφώνησαν στη σημερινή συνάντησή τους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική, αν και, όπως έκανε γνωστό, «σήμερα δεν έγινε διαπραγμάτευση επί της ουσίας».
Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε πως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών και συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, «έτσι ώστε αν και εφόσον καταλήξουμε να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Το πεδίο μάχης της Συρίας θα βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Stratfor. Ο ρόλος της Τουρκίας και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά ISIS. Η επιστροφή του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά και ο κίνδυνος αστάθειας σε Αλγερία και Λιβύη.

Η Τουρκία θα είναι το πλέον σημαντικό κράτος για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Stratfor από καιρό αναφέρεται στις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την επανεμφάνιση της Τουρκίας, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει φυλακτό. Ξεγέλασε τον Άσαντ. Ξεγέλασε τον Πούτιν. Ξεγέλασε τον Φετουλάχ. Ξεγέλασε τους Κούρδους. Ξεγέλασε τους αριστερούς. Ξεγέλασε εμάς. Μήπως τώρα ήρθε η σειρά των Ελληνοκυπρίων; Δηλαδή η δική σου σειρά, αδελφέ; Αέρα παίρνει, αέρα! Είσαι Κύπριος, αλλά πάνω απ’ όλα είσαι Έλληνας. Κανείς δεν μπορεί να σου κάνει κόλπα. Κανείς δεν μπορεί να σε ξεγελάσει. Εσύ μπορείς να φορέσεις στον διάβολο τα παπούτσια του ανάποδα, έτσι δεν είναι; Πιάνεις πουλιά στον αέρα. Μπορείς μήπως να πέσεις σε τέτοια παγίδα; Κοίτα, πήγε και ο Άντρος στην Άγκυρα όπως οι δικοί μας και επέστρεψε εύθυμος. Ήπιε από το νερό της Άγκυρας. Και όταν επέστρεψε έφερε σε όλους μια χαρμόσυνη είδηση. «Πετύχαμε όλους τους στόχους μας», είπε.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πιέσεις για ειρήνευση

Συνάντηση με τον Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στα πλαίσια της επίσκεψης του κούρδου πολιτικού στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Κύρκος δήλωσε:
«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και να σας εκφράσω την αμέριστη υποστήριξή μας στην πάλη του κουρδικού λαού που απαιτεί τα δικαιώματα του. Και να εκφράσω και την αντίστοιχη υποστήριξη στον Τουρκικό λαό που παλεύει για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και για τις πολιτικές ελευθερίες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μετά την άρση των περιορισμών

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο σπεύδουν να εγκαθιδρυθούν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δις. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη οικονομία που θα επανενταχθεί στο διεθνές σύστημα εμπορίου μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από δύο δεκαετίες.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους

Πολυμερή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που διαπράττουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μέσω υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων και άλλων μεθόδων υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Χασαπόπουλος Νίκος
Γέφυρα η Ελλάδα για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους την Πέμπτη στη Λευκωσία. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Με κατάρρευση απειλείται το διεθνές φορολογικό σύστημα. Η φοροαποφυγή των πολυεθνικών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών και η οργή των φορολογούμενων πολιτών. Η αλλαγή ρότας από τη Γαλλία και την Ιταλία και το ενδεχόμενο απάντησης από τις ΗΠΑ.
H Google, η Apple και ο κίνδυνος παγκόσμιου φορολογικού πολέμου

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Σενέρ Λεβέντ

Ο Θανάσης Φωτίου. Ένας αρθρογράφος στον «Φιλελεύθερο». Προέβη σε μια διαπίστωση για μένα. Με αποκαλεί «άμυαλο». Σωστά. Δεν έχω μυαλό! Αν είχα μυαλό, μήπως θα έκανα καθόλου αυτά που έκανα μέχρι σήμερα; Μήπως, αντί να έβαζα τον εαυτό μου σε χίλιους-δυο μπελάδες καβγαδίζοντας με τη μονάκριβή μου την Τουρκία, δεν θα την αποκαλούσα «απελευθερωτή» σαν τους άλλους μυαλωμένους; Μήπως δεν θα είχα και εγώ τόσο μυαλό ώστε να αρπάξω έναν θώκο βουλευτή ή υπουργού στο κράτος μας, το οποίο όλοι επιθυμούν τόσο πολύ να το κάνουν να ζήσει αιώνια;

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κυριάκος Κυριακίδης
Υπογράφηκε απόψε στη Λευκωσία, η συμφωνία με τον όμιλο British Gas, για την εξαγορά μεριδίου των δικαιωμάτων στο οικόπεδο 12 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αμερικανική Noble παραμένει ο βασικός διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 35%, ενώ 35% κατέχει πλέον η BG και 30% ο ισραηλινός όμιλος Delek.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μαρίνα Χατζηκώστα
Θολό είναι το τοπίο για τις επικείμενες συνομιλίες για το Συριακό, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής στη Γενεύη. Ο αποκλεισμός του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας προκαλεί τριγμούς, πριν καλά καλά αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Δεν πήρε πρόσκληση από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Συριακό. Ο Στεφάν Ντε Μιστούρα προσκάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές του διαλόγου αφήνοντας έξω τους Κούρδους, οι οποίοι σύμφωνα με τη Δυτική Συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Θέση που πρώτη εξέφρασε η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, να είναι από χθες, κατηγορηματικός όσον ζήτημα της κουρδικής παρουσίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Νικόλας Ζαννέττος

Σαφείς διαβεβαιώσεις, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς αλλά και επικεφαλής πολιτικών ομάδων, για στήριξη των θέσεων της Λευκωσίας αναφορικά με τις πρόνοιες που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του κυπριακού, έλαβε μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Από το 2005, ο Γερμανός πανεπιστημιακός Volker Perthes συμμετέχει στο πλευρό τηςCIA στην προετοιμασία του πολέμου εναντίον της Συρίας. Διευθύνει τη πιο ισχυρή ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης, τη Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Τιερί Μεϊσάν
Οι νεοσυντηρητικοί και τα φιλελεύθερα γεράκια τα οποία προετοίμασαν από

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σαν σήμερα στις 27 Ιανουαρίου του 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα επί πολωνικού εδάφους, απελευθέρωσαν τους τελευταίους 2.819 επιζήσαντες αιχμαλώτους του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

Πηγή: United Nations - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας

Διαβάστε το ολόκληρο...

Την Παρασκευή αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη

Το τραπέζι στη Γενεύη για το νέο γύρο των συνομιλίων στο Συριακό στήνεται για την Παρασκευή, όμως οι προοπτικές παραμένουν θολές: Η μάχη γύρω από τους συμμετέχοντες έκλεισε, με το κουρδικό PΥD να μένει εκτός της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το Παρίσι, τη συριακή αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ομάδα που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Κοινό υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ με έλληνα Πρωθυπουργό και Νετανιάχου σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων - Την Πέμπτη η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Κύπρο για την ενέργεια
Η επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν και η κάθοδος στο Ισραήλ του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενου από πολυπληθή ομάδα υπουργών, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων που ξεκίνησε το 2010 συνεχίζεται και οι προοπτικές της υπάρχουν – ακόμη και αν η Αθήνα δεν τις έχει εκμεταλλευθεί όπως θα ανέμενε κανείς. 

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο Erik Prince, ιδρυτής του  αμερικανικού μισθοφορικού στρατού «Blackwater»,  που έγινε γνωστός από τη δράση του στην Ουκρανία, έφθασε στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες στην Άγκυρα, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.Στο Ιράκ και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή ακούγεται πολύ συχνά η ομάδα «Blackwater» που εμφανίζεται αθόρυβα σε κάθε χώρα με σκοπό να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή ή να δημιουργήσει πόλεμο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πώς η Τουρκία έχασε την Αραβική Άνοιξη
Όταν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν [1] από την Τυνησία [2] στην Αίγυπτο [3], την Λιβύη [4], και την Συρία [5] πριν από πέντε χρόνια, οι αισιόδοξοι δήλωναν ότι η Μέση Ανατολή ήταν στο χείλος ενός δραματικού δημοκρατικού μετασχηματισμού. Μεταξύ των πιο αισιόδοξων ήταν οι ηγέτες της Τουρκίας [6], οι οποίοι είδαν την αναστάτωση ως μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν το νεο-οθωμανικό όνειρο της τοποθέτησης της Τουρκίας, μιας

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS/OMAR SANADIKI
Η Ύπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένα πώς η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της πρέπει να σταματήσουν τον βομβαρδισμό και να άρουν τους αποκλεισμούς των περιοχών που τελούν υπό κατάληψη (φωτ. αρχείου).
Η αντιπολίτευση της Συρίας, η οποία υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σήμερα για το αν θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που αρχίζουν την Παρασκευή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ένας πολιτικός γνωστός για την αντιμεταναστευτική ρητορική του

Ο Φίτσο κάλεσε τα 28 κράτη-μέλη να σταματήσουν άμεσα το κύμα των προσφύγων που φτάνουν στους κόλπους της ΕΕ - Η Σλοβακία έχει προσφύγει (όπως και η γειτονική της Ουγγαρία) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του συστήματος των ποσοστώσεων για την αναδιανομή των προσφύγων

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ το κόστος παραγωγής μίας κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας από ένα χερσαίο αιολικό πάρκο είναι περίπου 0,05 ευρώ, η ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνο 0,001 ευρώ φθηνότερη αν παραχθεί από μονάδες άνθρακα.
Το κόστος της χερσαίας παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει φτάσει το επίπεδο της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, ακόμη και αν δε

Διαβάστε το ολόκληρο...

Θεόδωρος Βενιάμης: Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ως εθνικός στρατηγικός πυλώνας στην ανάπτυξη της χώρας
NAFTEMPORIKI.GR
Η ελληνική ναυτιλία ήταν, είναι και θα παραμείνει πρώτη δύναμη παγκοσμίως, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα, υλικά και ηθικά, στην πατρίδα, δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. (Φωτογραφία αρχείου, από το πρώτο ναυτιλιακό συνέδριο της «Ν»).
Του Λάμπρου Καραγεώργου

Διαβάστε το ολόκληρο...

global.kyocera.com
Μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 16.170 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, η οποία είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει τουλάχιστον 4.970 τυπικά νοικοκυριά της περιοχής, και να εξασφαλίσει την αποφυγή απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα 8.170 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

201220151209028548599_3
Βαλεντίνος Βασιλέσκου
 
Στα τέλη Νοεμβρίου 2015, το Πεντάγωνο ανάπτυσσε 90 εκπαιδευτές ειδικών επιχειρήσεων για την εκπαίδευση των πολιτοφυλακών των Κούρδων μαχητών και των μελών της συριακής αντιπολίτευσης που ελέγχουν το φράγμα του Τισρίν (Tishrin) στον Ευφράτη.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Για τη σημαία επέσατε σαν ήρωες στο χώμα,
γι’ αυτή που έχει ένα σταυρό, μπλε και λευκό στο χρώμα..

Διαβάστε το ολόκληρο...

Από ποιον εξαρτάται η λύση του Κυπριακού; Η προφανής απάντηση δείχνει την Τουρκία. Τουρκικά στρατεύματα επιτέθηκαν το 1974 στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τούρκοι είναι οι έποικοι που στέλνονται στο κατεχόμενο τμήμα με σκοπό να αλλοιώσουν τον δημογραφικό του χαρακτήρα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS/BASSAM KHABIEH
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα, έστειλαν «μήνυμα» στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα να ορίσει ακριβή ημερομηνία έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών του συριακού καθεστώτος με τη συριακή αντιπολίτευση.
Οι συνομιλίες είχε προγραμματιστεί αρχικώς να αρχίσουν εντός της ημέρας, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει η άρνηση της συριακής αντιπολίτευσης να προσέλθει χωρίς το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να άρει την πολιορκία περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες, καθώς και χωρίς να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από τα αεροσκάφη της ρωσικής και της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

REUTERS/ALI HASHISHO
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει νέες «μεγάλης κλίμακας επιθέσεις» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η Europol.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει νέα επιχειρησιακή ικανότητα για την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις επικεντρωμένες στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ στο Άμστερνταμ, ανακοινώνοντας την σύσταση νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας.
Οι αναλυτές της Europol θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος «προετοιμάζει νέες επιθέσεις στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στη Γαλλία», αναφέρεται σε έκθεση που παρουσίασε ο διευθυντής της Europol.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Νίκος Τορναρίτης*

Ποτέ άλλοτε η Τουρκία δεν ήταν τόσο στριμωγμένη γεωπολιτικά απ’ ό,τι είναι σήμερα. Το 1959 η Τουρκία άλλαξε πολιτική στο Κυπριακό και αντί του ταξίμ, δηλαδή της διχοτόμησης, αποδέχθηκε τη λύση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους. Σε αυτό είχε συντελέσει κατά κύριο λόγο η γεωπολιτική της απομόνωσης. Συγκεκριμένα, η Τουρκία απειλείτο στα βορειοανατολικά από την τότε Σοβιετική Ένωση, στα βορειοδυτικά από την κομμουνιστική Βουλγαρία και στα νοτιοανατολικά από τα καθεστώτα Μπάαθ σε Ιράκ και Συρία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Άσκηση πίεσης στην Ε/κ πλευρά για να επιτευχθεί λύση τον Μάρτιο ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο η Άγκυρα , σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.
Οι πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι η Άγκυρα είπε στον Μπάιντεν ότι υπάρχουν μηνύματα για καθυστέρηση σε κάποια κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων λόγω ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής εντός της Ε/κ πλευράς.Σύμφωνα με την Χουριέτ το Κυπριακό ήταν το τρίτο θέμα που συζήτησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος με την Άκγυρα έπειτα από το συριακό και το Ιράκ. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Γιάννη Αντωνίου

Κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά θεωρούνται τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στο Νταβός για όσους υπολόγιζαν ότι το όμορφο σκηνικό στο ελβετικό θέρετρο θα επιδρούσε υποβοηθητικά στον υπό εξέλιξη διάλογο, ο οποίος απειλείται με αποτελμάτωση. Η εικόνα που σκιαγράφησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ουσιαστικά δείχνει ότι η απόσταση που έχει διανυθεί, παρά την όποια πρόοδο, όχι μόνο δεν δικαιολογεί ευφορία για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο, αλλά, απεναντίας, ουσιαστικά συνιστά προειδοποίηση ακόμη και για αδιέξοδο εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες κινήσεις.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Συζητώντας με τον κ. Νταβούτογλου μεταφέραμε τις θέσεις τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακης πλευράς δήλωσε ο Ανδρος Κυπριανού. Φωτογραφία via Twitter @GenSecAKEL
Γνωρίζουμε που στεκόμαστε τώρα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στα γραφεία του ΑΚΡ στην Πόλη η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να διατηρήσουν επαφή, ωστόσο δεν τους είπε κάτι συγκεκριμένο για επόμενη συνάντηση.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Όπως αποκαλύφθηκε, ο Διοικητής του τμήματος Στρατοχωροφυλακής του Ντογάνμπεϋ, που βρίσκεται απέναντι από τη Σάμο, στην επαρχία Σεφερίχισαρ του νομού Σμύρνης, συνελήφθη από άνδρες της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής του νομού Σμύρνης.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις, των οποίων η αποστολή είναι να παρέχουν ασφάλεια. Η ασφάλεια, μαζί με την ευημερία και τη σταθερότητα,  αποτελούν τις μείζονες στρατηγικές επιδιώξεις των συγχρόνων δημοκρατικών κρατών. Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τον πιο βασικό συντελεστή άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων ενός ανεξαρτήτου και κυριάρχου κράτους σε όλη τη γεωγραφική του επικράτεια, μέσω της αμυντικής δυνατότητας και της ικανότητας του να αντιμετωπίζει τις όποιες απειλές, είτε επί των συνόρων του είτε εντός των συνόρων του.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μαρία Λαζαρίδη. Νέα, όμορφη και ταλαντούχα παρουσιάστρια της ελληνικής εκπομπής στο πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της Κριμαίας, κατακτά όλο και μεγαλύτερο κοινό

Διαβάστε το ολόκληρο...

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Στα χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος στη Συρία και οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ISIS και τους Κούρδους Πεσμεργκά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει από την Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς έχουν απασχολήσει και τις ελληνικές αρχές.
Τέσσερα χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία και δύο χρόνια οι συγκρούσεις στα όρια της Συρίας με το Ιράκ ανάμεσα στο ISIS και τους Κούρδους Πεσμεργκά και η χώρα μας έχει μείνει «σχετικά ασφαλής» από τα παρεπόμενα, καθώς οι αντιμαχόμενοι δεν θεωρούν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου πεδίου σύγκρουσης...
«Ολοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια περιοχή διάβασης, ξεκούρασης, νοσηλείας και ασφαλούς τοποθέτησης χρημάτων. Ωστόσο αυτό καμιά φορά μπορεί να γίνει πρόβλημα», τονίζει με νόημα

Διαβάστε το ολόκληρο...

 Αλέξης Ζακυνθινός
Η νέα κίνηση ταυτότητας της γερμανικής νεολαίας κατηγορεί την κ. Merkel για την υιοθέτηση μίας καταστροφικής πολυπολιτισμικής ουτοπίας – ενώ οι Ολλανδοί ακροδεξιοί χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες ως ισλαμικές βόμβες τεστοστερόνης

Διαβάστε το ολόκληρο...

Το γεγονός ότι, το κίνημα της γραβάτας δεν έχει πολιτική πρόταση, όπως δεν είχε ούτε το κίνημα της πλατείας, ενισχύει την άποψη, σύμφωνα με την οποία η ακούσια αποστολή του είναι η αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης
«Κρίνοντας από την εφιαλτική σιωπή που επικρατεί σε μία κοινωνία που κανένας δεν διαμαρτύρεται, δεν διαδηλώνει και δεν σκέφτεται καν να αντιδράσει επιδεικνύοντας πολιτική ανυπακοή ή αρνούμενος συλλογικά να αποδεχθεί τα μέτρα στραγγαλισμού που επιβάλλουν τα συνεχή μνημόνια, συμπεραίνει κανείς πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα

Διαβάστε το ολόκληρο...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, και τον κ. 'Αιντα. Λευκωσία 25 Νοεμβρίου 2015. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Αρχές Οκτωβρίου 2014 μαζεύτηκαν στο Κάϊρο, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, της Νορβηγίας και

Διαβάστε το ολόκληρο...

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

"Σύμφωνα με αυτούς, είμαστε προδότες αυτού του κράτους. Ποιό κράτος; Εκείνο που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα όντα σαν σκλάβους, αυτό που βλέπει τα μέλη της κοινωνίας, σαν να είναι έντομα;
Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε προδότες του παρόντος φασιστικού κράτους."

Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του hdp (φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας)- 23/01/2016 
Γιώργος Κολέμπας 

Διαβάστε το ολόκληρο...

back to top