Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Στις 28 Νοεμβρίου 2015, ο Αρμένιος βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν, ανέβηκε στο βήμα του τουρκικού Κοινοβουλίου, κι αφού χαιρέτησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του κοινοβουλίου λέγοντας τους «Παρέβ Τσεζ» («γεια σας» στην αρμενική γλώσσα), συλλυπήθηκε τις οικογένειες του Τούρκου δικηγόρου και ακτιβιστή Ταχίρ Ελτσί και του αστυνομικού που



δολοφονήθηκαν στο Ντιαρμπεκίρ, κι έπειτα απηύθυνε μια εξαιρετική ομιλία σχετικά με την διαπλοκή των δικαστικών αρχών με το κράτος και την συγκάλυψη των πολιτικών εγκλημάτων και την έλλειψη ελευθερίας του λόγου στην χώρα. Σας παραθέτουμε την ομιλία του:


«Ο Ταχίρ Ελτσί ήταν και αυτός ένα περιστέρι σαν τον Χραντ Ντινκ. Όταν δύο ημέρες πριν δολοφονηθεί ο Χραντ Ντινκ έγραφε «Είμαι ανήσυχος σαν ένα περιστέρι, αλλά ξέρω ότι σε αυτή τη χώρα δεν πειράζουν τα περιστέρια», η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της χώρας έφερνε τον Ογκούν Σαμάστ από την Τραπεζούντα για να εκτελέσει τον Ντινκ. Έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι καλύτερό μπορούμε για να βγει αυτή η κρυμμένη αλήθεια στο κοινό.
Πριν από λίγο, η Εξοχότητά του (αναφερόμενος στον Ερντογάν), είπε ότι δεν κατηγορεί το κράτος… Το κράτος ήδη είναι καλυμμένο με τρία στρώματα βρομιάς. Δουλειά μας είναι αυτήν τη βρομιά να την καθαρίσουμε κι όχι να την καλύψουμε. Γιατί αν δεν το κάνουμε, τα εγκλήματα θα συσσωρεύονται και θα επαναλαμβάνονται, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και με τον Χραντ Ντινκ. Η δολοφονία του έμεινε ατιμώρητη, γι’ αυτό και το άλλο «περιστέρι», ο Ταχίρ Ελτσί, ο οποίος πίστευε στην ειρήνη, την αδελφοσύνη, τη διαπραγμάτευση, την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία, δολοφονήθηκε.
Πριν από 2 μέρες δύο δημοσιογράφοι, ο Καν Ντουντάρ και ο Ερντέμ Γκιουλ, συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να καθαρίσουν αυτό το στρώμα βρομιάς. Όταν το κράτος διαπράττει ένα έγκλημα, ποιος θα τολμήσει να μιλήσει γι “αυτό; Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρία όργανα σε ένα δημοκρατικό σύστημα, τα οποία φέρουν αυτή την ευθύνη της, φυσικά αν δεν υπάρχει δικτατορία. Το πρώτο είναι το Κοινοβούλιο, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία των μελών του σηκώνει τα χέρια ψηλά, χωρίς να είναι σε θέση να απομακρύνει τη βρομιά. Εάν το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να το κάνει, τότε σε μια δημοκρατία η τέταρτη εξουσία δίνεται στον Τύπο. Ξεχάστε το δικαστικό σώμα, δεν το λαμβάνω καν υπόψη…Ήμουν στο δικαστήριο όταν ο Καν Ντουντάρ και ο Ερντέμ Γκιουλ ανακρινόντουσαν. Περιμέναμε να δούμε έναν ανεξάρτητο δικαστή, αλλά ο δικαστής είχε ήδη πάρει την απόφασή του πριν καν μπει στο δωμάτιο.
Έχουμε ψάξει τα εθνικά και τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σύνταγμα και την κρατική νομοθεσία σχετικά με την υπόθεσή τους, επειδή συνελήφθησαν μ’ έναν περίεργο τρόπο που δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη παρόμοια περίπτωση. Αυτό που πραγματικά έκαναν είναι ότι δήλωσαν ότι το κράτος διαπράττει ένα έγκλημα. Είπαν ότι το κράτος στέλνει όπλα στη Συρία… Στην αρχή η κυβέρνηση το αρνήθηκε και, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι το κράτος έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια. Αργότερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τουγκρούλ Τουρκές, ορκίστηκε ότι δεν έχουν αποσταλεί όπλα στους Τουρκομάνους, και τώρα λένε ότι τα όπλα όντως εστάλησαν στους Τουρκομάνους. Ο Πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή να αποσταλούν τα όπλα…
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι απειθής, άρα λοιπόν ποιος θα κατηγορήσει τον Πρόεδρο;
Και γιατί να είναι εντάξει η αποστολή όπλων στους Τουρκομάνους; Μήπως η χώρα ανήκει μόνο σε μια συγκεκριμένη φυλή ή ανήκει σε όλους τους πολίτες; Υπάρχουν Αρμένιοι, Ασσύριοι, Άραβες, Κούρδοι, και Τουρκομάνοι στην ίδια περιοχή, αλλά γιατί βοηθούμε μόνο τη μία πλευρά; Μήπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει το δικαίωμα να στέλνει όπλα στη Συρία; Σίγουρα ΟΧΙ … Έτσι, όταν το κράτος διαπράττει ένα έγκλημα, όπως το να εντείνει την κατάσταση στη Συρία, θέλουμε η δικαστική εξουσία να το αποκαλύπτει και αν δεν το κάνει, διότι ελέγχεται από το κράτος, …τότε θα πρέπει να το κάνει ο Τύπος. Ωστόσο, ο Πρόεδρος καταπιέζει τους δημοσιογράφους και τους υποχρεώνει να τηρούν τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει.
Δεν υπάρχει δημοκρατία σε μια χώρα όπου ο Τύπος δεν απολαμβάνει την ελευθερία του. Ακόμα κι αν εσείς (αναφερόμενος στο ΑΚΡ – το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν) έχετε περισσότερα από 317 μέλη στο Κοινοβούλιο, ακόμη και αν τον ανακηρύξατε ως Πρόεδρο αυτής της χώρας, αυτό δεν σημαίνει ότι ασκείτε σωστά την δημοκρατία. Οι σημερινές ειδήσεις αναφέρουν ότι έχει ληφθεί μυστική απόφαση σχετικά με την υπόθεση του Ταχίρ Ελτσί. Αν υπάρχει απόρρητο σε τέτοιες αποφάσεις, τότε υπάρχει κι ένα έγκλημα που συγκαλύπτεται, όπως κάνατε και με τον Χραντ Ντινκ, όπως κάνατε και με τις βομβιστικές επιθέσεις σε Άγκυρα και Σουρούτς.»
Στη συνέχεια, ένα μέλος του κόμματος ΑΚΡ υποστήριξε την υπεράσπιση της μυστικότητας που περιβάλλει την περίπτωση του Ελτσί, δίνοντας το παράδειγμα για το τι έκαναν οι γαλλικές αρχές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι. Η απάντηση του Παϊλάν ήταν η εξής:
«Στη Γαλλία, ο εισαγγελέας αποκάλυψε τις αποφάσεις για τις έρευνες την ίδια ημέρα που συνέβη η επίθεση. Είπαν ότι ευθύνεται το ISIS. Αλλά εσείς όλοι (δείχνοντας τα μέλη του ΑΚΡ) παραποιήσατε τα εγκλήματα αποκρύπτοντας την αλήθεια. Εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να αποκρύψετε την αλήθεια πίσω από τον θάνατο του Ταχίρ Ελτσί και θα υποστηρίξουμε τον Καν Ντουντάρ και τον Ερντέμ Γκιουλ για να ελευθερώσουμε τον Τύπο.«

Σας παραθέτουμε το βίντεο με την ομιλία του Γκάρο Παϊλάν στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ακούστε στο 0:21 του βίντεο τον Αρμένιο Βουλευτή να ανοίγει την ομιλία του λέγοντας «Παρέβ Τσεζ» (μτφρ. «γειά σας» στα Αρμένικα).
http://ayfgreece.com/garo-paylan-armenian-turkish-parliament-hdp-armenia/

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top