Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κίτρινη κάρτα μάς έβγαλε η Ρωσία!
Γιατί δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα! 
Τα «πήρε στο κρανίο» η Μόσχα από τη συνεχή και συστηματική κριτική εναντίον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφάσισε κι αυτή πλέον να εκδίδει (όπως άλλωστε και το Πεκίνο) τη δική της ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ.
Στην έκθεση που μόλις δημοσίευσε, «τα ρίχνει» κανονικά στην Ένωση, όμως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ρωσική διπλωματία βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα, αφού στην περσινή έκθεση μιλούσε για «γενικώς ικανοποιητική», ενώ φέτος μιλά για «όλο και λιγότερο ικανοποιητική» κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε κι εμείς να βιαστούμε να απαντήσουμε «κοίτα ποιος μιλάει», όμως θα ήταν προτιμότερο να αναλογιστούμε ότι η Μόσχα –στρατηγικός υποστηρικτής σε μια σειρά από εθνικά μας θέματα, όπως το Κυπριακό– σχεδόν ποτέ δεν έχει επικρίνει δημόσια την Ελλάδα και το πράττει ειδικά τώρα, που και οι πιο άσχετοι με το θέμα κατανοούν ότι –παρά τις ηχηρές κατά περιόδους διακηρύξεις– οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται κοντά στο ναδίρ όλων των εποχών. Το ρωσικό ΥΠΕΞ μας «δικαιολογεί» φυσικά, υπενθυμίζοντας τη «βαθιά χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση στη χώρα», αλλά και αναδεικνύει ενοχλητικά θέματα όπως η «Θράκη» και οι «μειονότητες», όπου αποκαλύπτεται περίτρανα η διπλωματική μας γύμνια στη Ρωσία, την οποία συχνά παριστάνουμε κιόλας ότι δεν βλέπουμε...

Η Μόσχα, λοιπόν, παίρνει αποστάσεις από την Αθήνα ακόμη και σε ασυνήθη θέματα, υιοθετώντας εν μέρει την τουρκική προπαγάνδα περί «περιορισμού στην ελευθερία αυτοπροσδιορισμού ορισμένων μειονοτήτων» και περί «διακρίσεων και κοινωνικής απομόνωσης της επισήμως αναγνωρισμένης ως “μουσουλμανικής μειονότητας” στη Θράκη», αλλά και τη σκοπιανή προπαγάνδα περί «περιορισμών στην ελευθερία αυτοπροσδιορισμού ορισμένων μειονοτήτων» κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα σαν να μην λαμβάνουμε το μήνυμα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ επικρίνει, επίσης, τους περιορισμούς στην «ελευθερία του λόγου και του θρησκεύεσθαι», τις «εκδηλώσεις αντισημιτισμού», «το εμπόριο ανθρώπων» αλλά και την «παραβίαση των κοινωνικών-οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, την αδιαφάνεια του δικαστικού συστήματος και το υψηλό επίπεδο διαφθοράς», περιγράφοντας αναλυτικά ως «ένα από τα πλέον οξυμένα ζητήματα της Ελλάδας» την παραβίαση, φυσικά, των δικαιωμάτων των μεταναστών, «σημαντικό τμήμα των οποίων διαβιεί ουσιαστικά σε παράνομο ή ημιπαράνομο καθεστώς».

Το εκπληκτικό είναι ότι η ρωσική διπλωματία δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ότι κατά τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» για τη σύλληψη και απέλαση λαθρομεταναστών, «καταγράφηκε μεγάλος αριθμός περιστατικών, όπου ξένοι, που βρίσκονται νομίμως στο έδαφος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και τουριστών, υπέφεραν από τις βάναυσες ενέργειες αστυνομικών οργάνων» και μπορεί κανείς να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία, που εξελίσσεται σε μία από τις βασικότερες πηγές προέλευσης των πλέον ευκατάστατων τουριστών στη χώρα.

Με αυτό το διπλωματικό φόντο βρέθηκαν στη Μόσχα ταυτοχρόνως τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, εκ των οποίων οι δύο μάλιστα, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, πήγαν να συζητήσουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αστυνομικής συνεργασίας, προσωπικών δεδομένων αλλά και θεωρήσεων, που όλο διευκολύνονται και όλο καταργούνται για τους ρώσους πολίτες κι όλο στη θέση τους είναι... Οι Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδιας, συνομιλώντας με έλληνες ανταποκριτές, απέφυγαν να σχολιάσουν τα «καμπανάκια», που ηχούν πλέον τακτικά από ρωσικής πλευράς και μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «θα μελετήσουμε τη ρωσική έκθεση, όμως η Ελλάδα σέβεται περισσότερο από οποιονδήποτε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τρίτος έλληνας υπουργός σε μία ημέρα στη Μόσχα ήταν ο Γιάννης Μανιάτης και φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη ελληνική προεδρία στην ΕΕ για να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, που τα περασμένα μεγαλεία... Ο υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για «στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με ΕΕ και Ελλάδα», όμως κανείς δεν μοιάζει να ασχολείται πλέον με την επιστροφή της Ελλάδας στη σχεδίαση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, από όπου αποχώρησε ή μάλλον πρώτα μας «σούταρε» η «Γκαζπρόμ», η οποία δεν βιάζεται καθόλου να ανακοινώσει μείωση των τιμών της για το φυσικό αέριο, όπως είχε ζητήσει με προσωπική του επιστολή στον Β. Πούτιν (που έμεινε εντέλει αναπάντητη;) ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Μοναδικό θετικό ζήτημα στην ελληνορωσική ατζέντα η υπόθεση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, που αρχίζουν στις 7 Φεβρουαρίου και θα παραστεί στην τελετή έναρξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Τρέχουν, βέβαια, τώρα οι πάντες να βρουν την τελευταία στιγμή ξενοδοχεία και εισιτήρια στους Αγώνες, όμως μετά από τόσες μισοανακοινωμένες και προβεβλημένες επικείμενες επισκέψεις του Αντ. Σαμαρά στη Μόσχα ή του Β. Πούτιν στην Ελλάδα, κάτι είναι κι αυτή η επαφή. Έστω κάποιος, μετά από πολυετή διακοπή, θα πει μια ελληνική «καλημέρα» στον ρώσο ηγέτη, που έχει ανακηρυχθεί πλέον σε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς προσωπικότητες και έναν από τους πιο περιζήτητους συνομιλητές παγκοσμίως. Ποιος ξέρει; Μπορεί ξαφνικά να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε σε ποιους ακριβώς έχουμε αναθέσει τις ελληνορωσικές σχέσεις και τη διπλωματία μας σε μία από τις κρισιμότερες για τα ελληνικά συμφέροντα χώρες...
Πηγή: Το Παρόν

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top