Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τουρίστες στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, από φωτογραφία αρχείου του 2010. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχαν αναφερθεί καταστροφές από τους τζιχαντιστές που εκτέλεσαν τουλάχιστον 217 ανθρώπους.
Πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης, από τη μια πλευρά, και Ουάσιγκτον, από την άλλη, πυροδότησαν οι πρόσφατες επιτυχίες του «Ισλαμικού Κράτους», με την κατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ και της Παλμύρας στη γειτονική Συρία.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αναποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθεί ο ετερόκλητος διεθνής συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών και την ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη της ιρακινής κυβέρνησης στο γειτονικό Ιράν.

Ο κύκλος των αντιπαραθέσεων άνοιξε την Κυριακή, όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξέφρασε την έκπληξή του για την πτώση του Ραμάντι, υποστηρίζοντας ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πόλη «υπερτερούσαν αριθμητικά κατά συντριπτικό τρόπο των μαχητών του “Ισλαμικού Κράτους”», αλλά «δεν επέδειξαν μαχητική θέληση», προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Την έντονη δυσφορία του για τις δηλώσεις Κάρτερ εξέφρασε χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, διά του εκπροσώπου Τύπου, Σαάν αλ Χαντίτι. Ο Ιρακινός αξιωματούχος έκανε λόγο για «εσφαλμένες εκτιμήσεις, βασισμένες σε ένα μόνο περιστατικό», προσθέτοντας ότι τα σχόλια του Αστον «προκαλούν έκπληξη, καθώς διατυπώθηκαν τη στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζονται να εξαπολύσουν αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Ραμάντι».

Πραγματικά, από την Κυριακή, ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από σιιτικές πολιτοφυλακές που ενισχύονται από το Ιράν και ομάδες σουνιτών εθελοντών που εξοπλίζονται από τη Βαγδάτη, συγκεντρώνονταν κοντά στο Ραμάντι, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την αναμενόμενη αντεπίθεση. Χθες, ο κυβερνητικός στρατός και οι σύμμαχοί του ανακατέλαβαν μια αγροτική περιοχή, κάπου 20 χιλιόμετρα νότια του Ραμάντι. Την ίδια ώρα, το «Ισλαμικό Κράτος» μετέφερε με φορτηγά ενισχύσεις στη σημαντική αυτή πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ, η οποία βρίσκεται πάνω στον ποταμό Ευφράτη, περίπου 100 χιλ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Αντίδραση στρατηγού

Κεραυνούς εναντίον του Κάρτερ και της αμερικανικής τακτικής στην περιοχή εξαπέλυσε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων «Φρουροί της Επανάστασης», με προσωπική εμπλοκή στην εκπαίδευση και τον συντονισμό των ιρακινών, σιιτικών πολιτοφυλακών που μάχονται το «Ισλαμικό Κράτος».

«Οι ΗΠΑ δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους» για να αποτρέψουν την προώθηση του “Ισλαμικού Κράτους” στο Ραμάντι, υποστήριξε ο Σολεϊμανί, για να προσθέσει: «Τι άλλο υποδηλώνει το γεγονός αυτό εκτός από συνέργεια σε μια συνωμοσία; Σήμερα, δεν υπάρχει κανείς που να βρίσκεται σε σύγκρουση (με τους τζιχαντιστές του “Ισλαμικού Κράτους”) εκτός από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, τα γειτονικά του έθνη και εκείνα που στηρίζονται από το Ιράν» - δηλαδή το Ιράκ και τη Συρία.

Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυπτε ότι η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν «επί της αρχής» να προσφέρουν αεροπορική υποστήριξη εναντίον Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Οι εν λόγω αντάρτες προορίζονται να περάσουν τα τουρκικά σύνορα για να πολεμήσουν τόσο το «Ισλαμικό Κράτος» όσο και τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα την ιστορική Παλμύρα εκτέλεσαν τουλάχιστον 217 ανθρώπους. Δεν είχαν αναφερθεί πάντως, μέχρι χθες το βράδυ, καταστροφές των διεθνούς φήμης αρχαίων μνημείων της πόλης.
AFP, REUTERS, Καθημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top