Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011


του  Eric Walberg            Global Research 


Καθώς οι Δυτικοί ελίτ συγκεντρώθηκαν στο γραφικό Σέντ Μόριτζ για να καταπιαστούν με τις παγκόσμιες κρίσεις, οι αουτσάιντερ συνεδρίασαν στις καταθλιπτικές  στέπες της Κεντρικής Ασίας. 


Η 10η  σύνοδος κορυφής στη πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ, SCO) της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αυτοκρατορίας, υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας - οι ίδιοι είναι ανταγωνιστές- προσπαθούν να οικοδομήσουν μια εναλλακτική λύση στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ο ΟΣΣ είναι ο μόνος μεγάλος διεθνής οργανισμός που δεν περιέχει ούτε τις ΗΠΑ ούτε στενό σύμμαχο των ΗΠΑ μεταξύ των μελών του, και η επιρροή του αυξάνεται σε όλη την Ευρασία. Οι ηγέτες των κρατών μελών, Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν ενώθηκαν με παρατηρητές, τους ηγέτες από το Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν και τη Μογγολία. Η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα έχουν γίνει δεκτοί ως εταίροι στο διάλογο, και πριν από την άφιξή του στην Αστάνα για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο επισκέφθηκε την Ουκρανία.

Με μια κινεζική ρητορική άνθηση, η διακήρυξη της Αστάνα τόνισε τον στόχο της καταπολέμησης των «τριών δυνάμεων» της «τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, και των αποσχιστικών τάσεων». Η σύνοδος κορυφής έκανε έκκληση για ένα «ουδέτερο» Αφγανιστάν (διαβάστε: όχι μόνιμες βάσεις των ΗΠΑ), που υποστηρίζεται από τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ακόμη και αν οι ΗΠΑ συζητούν ενεργά μια μετα-2014 συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μαζί του. Η προοπτική των μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών εντάσεων ΗΠΑ-Πακιστάν. Η Ινδία έχει εκδηλώσει την αποστροφή της για τις εντάσεις «νέου ψυχρού πόλεμου» που εμφανίζονται στην περιοχή.

Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν τον φόβο τους  ότι το σχέδιο των ΗΠΑ είναι η δημιουργία μόνιμων βάσεων στο Αφγανιστάν και η ανάπτυξη πυραυλικής άμυνας. Η συνάντηση του ΟΣΣ υποστήριξε τις ρωσικές επικρίσεις για την προγραμματιζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Σχέδια από «μια χώρα μονομερώς ή μικρή ομάδα χωρών  να αναπτύξουν χωρίς περιορισμό αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη στρατηγική σταθερότητας και τη διεθνή ασφάλεια».

Η σύνοδος κορυφής ζήτησε επίσης από τους γείτονες του Αφγανιστάν να παίξουν ηγετικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας και της παροχής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, απορρίπτοντας μια καθαρά στρατιωτική λύση. «Είναι πιθανό ότι ο ΟΣΣ θα αναλάβει την ευθύνη για πολλά θέματα στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων το 2014», δήλωσε ο Πρόεδρος του Καζακστάν Nurusultan Nazarbayev, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Ρώσου Πρόεδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ «για πιο εντατική και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ του ΟΣΣ και του Αφγανιστάν».
Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα οικοδόμησαν ήδη την επιρροή τους εκεί, η Κίνα στον τομέα της εξόρυξης, και οι δύο σε έργα υποδομής, καθώς επίσης  και στη συνεργασία με τις δυτικές δυνάμεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. «Το Αφγανιστάν ήταν ο κύριος λόγος της δημιουργίας του ΟΣΣ, πριν από 10 χρόνια, ακόμη και πριν από την 11ης Σεπτεμβρίου που ανάγκασε τους Αμερικανούς να αναγνωρίσουν την απειλή», δήλωσε ο βουλευτής της Δούμας Σεργκέι Μάρκοβ. 
«Η απειλή του ριζοσπαστικού ισλαμισμού που εξάγεται στη περιοχή μας είναι κάτι με το οποίο είμαστε πολύ εξοικειωμένοι. Και μια αναβίωση αυτής της απειλής μας προκαλεί σοβαρή ανησυχία».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), υπέγραψε μια συμφωνία με τον ΟΣΣ για  την καταπολέμηση των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας λευκής σαρκός και της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Γιούρι Φεντόνοβ δήλωσε: «Χώρες όπως το Καζακστάν είναι στην πρώτη γραμμή της διακίνησης  της αφγανικής ηρωίνης με προορισμό  τη Δύση. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, κινείται  όλο και περισσότερο σε τροχιά συνεργατικής προσέγγισης».
Το πιο επείγον ζήτημα είναι η διακίνηση ηρωίνης από το Αφγανιστάν μέσω του Τατζικιστάν που αυξήθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001».

Η συνεργασία για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη περιγράφτηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Zhang Deguang σαν οι «δύο τροχοί» του ΟΣΣ. 
Η κινεζική εφημερίδα Chinas Peoples Daily σημείωνε: «Ανάμεσα στα άλλα  είναι η κατασκευή ενός δικτύου σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και ενός αγωγού που θα συνδέσουν μεσόγεια την Κεντρική Ασία και τους πλούσιους φυσικούς πόρους της με την παγκόσμια οικονομία…». 
Επί του παρόντος κατασκευάζεται ένας αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα μπορούσε να συνδέσει τελικά το Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κίνα, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν την ινδοπακιστανική εχθρότητα και την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

Η ασφάλεια της Κεντρικής και Νότιας Ασίας είναι αδιαίρετη και συζητήθηκαν σοβαρά οι προτεινόμενες συνδρομές της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τα μέλη του ΟΣΣ για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Ο Ζαρντάρι δήλωσε ότι το Πακιστάν ανήκει στην περιοχή του ΟΣΣ και είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις άλλες χώρες όσον αφορά τη χρηματοδότηση κοινών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Επεσήμανε το λιμάνι του Γκουαντάρ που άνοιξε πρόσφατα για το οποίο συνέβαλε η χρηματοδότηση της Κίνας, ως ένα χρήσιμο συγκοινωνιακό κόμβο για την περιοχή.

Ο ΟΣΣ αύξησε την συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των μελών της, συμπεριλαμβανομένων των κοινών παιχνιδιών πολέμου Ρωσίας-Κίνας, και στις αρχές του Απρίλιο του τρέχοντος έτος, διοργάνωσε συνεδριάσεις των στρατιωτικών αρχηγών των χωρών του ΟΣΣ. 
Ωστόσο, ο ΟΣΣ απέχει πολύ από το να είναι μια συνεκτική στρατιωτική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ. 
Η αποδοχή του Πακιστάν και της Ινδίας, μακροπρόθεσμοι εχθροί, θα περιπλέξει μόνο περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία, με τον Ρώσο προστάτη της Ινδίας εναντίον του Κινέζου προστάτη του Πακιστάν.
Η Κίνα είναι σίγουρα η δύναμη πίσω από τον ΟΣΣ, συμβάλλοντας στην περιοχή πολύ πιο οικονομικά από τη Ρωσία, αλλά η κοινή βούληση για να κρατήσουν τις ΗΠΑ εκτός είναι ένα βάλσαμο για όλους. 
Τι καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ όλων αυτών των ανταγωνιστών από την διεξαγωγή ασκήσεων ασφάλειας, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσω του ΟΣΣ; 
Σύμφωνα με τον MK Bhadrakumar αυτό θα αδρανοποιήσει «το ΝΑΤΟ (και την Pax Americana) σε ολόκληρη την ήπειρο».

Αυτά τα  πομπώδη λόγια για την ειρήνη, τη περιφερειακή ασφάλεια και τη συνεργασία ήταν για τον Τύπο (και τον Ομπάμα). 
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι ηγέτες συζήτησαν τις αυξανόμενες ανησυχίες τους σχετικά με το εάν η αραβική άνοιξη μπορεί να έχει αντίκτυπο στην περιοχή, κυρίως στο πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Κεντρικής Ασίας και σκληρότερη δικτατορία – το Ουζμπεκιστάν. 
Η σύνοδος κορυφής του ΟΣΣ είναι μία από τις λίγες διεθνείς οργανώσεις, όπου ο ηγέτης του Ισλάμ Καρίμοφ εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτος.

Ένα άλλο θέμα της συνάντησης του ΟΣΣ ήταν ο τρόπος μετάβασης προς ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα, που δεν θα εξαρτηθεί από τους παγκόσμιους τραπεζίτες της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, αλλά θα είναι ανοιχτό, στηριγμένο στους μεγάλους πόρους του κόσμου και στα πληθυσμιακά κέντρα που εκπροσωπούνται στον ΟΣΣ. Ο Nazarbayev είπε ότι ένα υγιές υπερεθνικό νόμισμα είναι απαραίτητο και συνέστησε την επιστροφή σε κάποια μορφή του κανόνα του χρυσού. 
«Ο ΟΣΣ είναι ικανός να το κάνει. Οι πράξεις swap που έχουμε ξεκινήσει είναι το πρώτο βήμα. Αυτό είναι απαραίτητο για την ίση συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΣΣ».

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έδωσε λίγο χρώμα στην κατά τα άλλα υποτονική υπόθεση με επίκληση  από μέρους του να αναλάβει ο ΟΣΣ έναν πιο ενεργό ρόλο στην υπονόμευση του υπό την αμερικανική ηγεσία παγκόσμιου συστήματος των «δουλεμπόρων και αποικιοκρατών» και την αντικατάστασή του με μια πιο δίκαιη τάξη. 
«Ποια από τις χώρες μας [έπαιξε ρόλο] στη μαύρη εποχή της δουλείας, ή στην εξόντωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων; Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διακυβερνάται ο κόσμος. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ηρεμία στον πλανήτη».

Η σύνοδος του ΟΣΣ έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά τη λήξη της συνάντησης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στο Σέντ Μόριτζ της Ελβετίας, την οποία παρακολούθησε φέτος ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ, αναγνώριση ότι χωρίς την έγκριση της Κίνας, τίποτα πια δεν είναι εφικτό στον κόσμο των οικονομικών σήμερα. 
Όπως και στον ΟΣΣ, η ημερήσια διάταξή της, περιελάμβανε επίσης την αραβική άνοιξη, αλλά, σε πιο σκοτεινό πνεύμα, καθώς επίσης σχέδια για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο, την επιλογή του επόμενου επικεφαλής του ΔΝΤ, τις ευρω-διασώσεις και την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου.

Με Κίνα, Ρωσία, Πακιστάν, Ινδία - για να μην αναφέρουμε το Ιράν – ο ΟΣΣ συγκεντρώνει σε ένα πακέτο τις πιο σοβαρές απειλές για τα σχέδια της αυτοκρατορίας. 
Με την πιθανή εξαίρεση της Κίνας, ο Μπους δεν έλαβε κανένα από αυτούς σοβαρά. 
Ο Ομπάμα το κάνει. 
Αλλά μέχρι στιγμής, ο ΟΣΣ είναι περισσότερο επίδειξη δοντιών παρά δάγκωμα. 

Αν το επόμενο έτος η Ινδία και το Πακιστάν εισαχθούν στον οργανισμό, και αν τα «swaps» σε μη δολάριο νόμισμα συγκεντρώσουν τη κρίσιμη μάζα, η Μπίλντερμπεργκ θα πρέπει κάλλιστα να βάλει τον ΟΣΣ και τι να κάνουν με αυτούς στην κορυφή της ατζέντας του επομένου σεμιναρίου της. 
Eric Walberg 


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/sco-vs.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top