Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ-ΕΘΝΟΣ
Εντυπωσιακή, αλλά υπέρμετρα εντυπωσιοθηρική ήταν η επιστολή που απηύθυνε ο διοικητής της τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων του νησιού, ζητώντας από την κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από όσα αποφασίστηκαν μόλις προ δύο εβδομάδων.



"Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό (σ.σ. εννοεί την καταστροφή της μεγαλύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου από την έκρηξη των πυρομαχικών), πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συγκρινόμενη με αυτή του 1974 (!)", αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Πρόκειται περί υπερβολής, που αγγίζει τα όρια της έλλειψης σοβαρότητας και στερείται κάθε μέτρου. Από πού και ως πού η απώλεια λόγω της εισβολής του "Αττίλα" του 40% του κυπριακού εδάφους με το 80% σχεδόν των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου, συνοδευόμενη από την πρόκληση 200.000 προσφύγων, μπορεί έστω και κατ' ελάχιστο να συγκριθεί με οποιαδήποτε δημοσιονομικά προβλήματα της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας;

"Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως μεταξύ άλλων η ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα, απαιτούνται αμέσως περισσότερα και δραστικότερα μέτρα από εκείνα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου, καθώς και η ταχύτερη υλοποίησή τους" ισχυρίζεται στην επιστολή του ο Αθ. Ορφανίδης.

Ο Κύπριος τραπεζίτης έχει διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος της FED, της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, και φυσικά μιλάει εκφράζοντας τα συμφέροντα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Σίγουρα η κυπριακή οικονομία δεν βρίσκεται στα καλύτερά της, αλλά δεν είναι και χάλια. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2010 ήταν 60,8% του ΑΕΠ - πράγμα που σημαίνει ότι οι 10 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης είχαν υψηλότερο δημόσιο χρέος. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε πέρυσι στο 5,3% - δηλαδή 8 χώρες της ευρωζώνης είχαν μεγαλύτερο έλλειμμα. Αριστα δεν παίρνει η κυπριακή οικονομία, αλλά είναι στον μέσο όρο και κάπως καλύτερα των χωρών της ευρωζώνης.

Προφανώς και δεν είναι το πρόβλημα της Κύπρου οι μισθοί του δημοσίου, οι συντάξεις ή οι κοινωνικές παροχές. Αλλού βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα της κυπριακής οικονομίας και οι ισχυρισμοί του κεντρικού τραπεζίτη του νησιού επιχειρούν έναν οικονομικοπολιτικό αντιπερισπασμό.Στις συνθήκες της διευρυνόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι ακριβώς ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, αυτός δηλαδή που συνετέλεσε τα μέγιστα κατά την τελευταία εικοσαετία στην ευημερία των Κυπρίων, το εξαιρετικά αδύνατο σημείο της κυπριακής οικονομίας. Για να το πούμε χωρίς περιστροφές: ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι τόσο μεγάλος σε σύγκριση με την οικονομία του νησιού, ώστε αν πέσει σε κρίση, το κυπριακό κράτος δεν έχει τη δύναμη να τον σώσει!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης Moody's, το σύνολο του κύκλου εργασιών των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται στο... 650% του ΑΕΠ της Κύπρου!!! Είναι δηλαδή προφανές ότι εδώ έχουμε ένα φαινόμενο αντίστοιχο με εκείνο των τραπεζών της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας. Δεν γνωρίζουμε, αλλά ευχόμαστε οι κυπριακές τράπεζες να μην έχουν αναπτύξει ακραία κερδοσκοπικές δραστηριότητες σαν τις ιρλανδικές και τις ισλανδικές, οι οποίες καταβαράθρωσαν τις αντίστοιχες χώρες.

Οι κυπριακές τράπεζες φέρουν επίσης βαρύ ελληνικό φορτίο. Κατά τη Standard & Poor's οι κυπριακές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν όντως ισχύει αυτό το ποσό, αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ της Κύπρου. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι, αν επέλθει "κούρεμα" των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι ζημιές των κυπριακών τραπεζών θα είναι πολύ σημαντικές, ίσως δυσβάστακτες.

Αλλο όμως αυτό και εντελώς άλλο πράγμα να ζητάει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου να κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις του κοσμάκη!

Στόχευση
Απειλή ένταξης σε Μνημόνιο!
ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ κίνηση υπήρξε η αναφορά ένταξης της Κύπρου υπό καθεστώς Μνημονίου από τον κεντρικό τραπεζίτη του νησιού. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν κάτι τέτοιο, όχι μόνο για προφανείς πολιτικούς λόγους επίλυσης του Κυπριακού με όρους απεμπόλησης των δικαίων των Κυπρίων, αλλά και για οικονομικούς. Ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες εποφθαλμιούν τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και θα ήθελαν να αρπάξουν την πελατεία του. "Εκρηξη κάνει την Κύπρο τέταρτη χώρα υποψήφια βοήθειας" έγραφε π.χ. την περασμένη εβδομάδα η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ", εννοώντας ότι και η Λευκωσία πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς Μνημονίου, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_3963.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top