Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σε μία περίοδο που η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου είχε πολλές εξελίξεις και πολλά αναπτυξιακά μέτωπα να προλάβει, η καταστροφή της 11ης Ιουλίου στο σταθμό του Βασιλικού αφήνει τον οργανισμό χωρίς το ισχυρό του όπλο και με ζημιές που ξεπερνούν το μισό δις.









Χαρακτηριστικό είναι πως η ΑΗΚ έχασε, κατά πάσα πιθανότητα πλήρως, την πλέον σύγχρονη μονάδας της, την πέμπτη η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία μόλις πριν μερικούς μήνες και η οποία κόστισε γύρω στα 220εκ. ευρώ.

Ανάλογο το κόστος και τη 4ης μονάδας η οποία λειτούργησε το 2008 και η οποία και πάλι υπέστη σοβαρές ζημιές οι οποίες ενδεχομένως να μην διορθώνονται. Υπάρχει βέβαια μια το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ο σταθμός να έχει καταστραφεί τελείως οπόταν οι ζημιές θα ξεπεράσουν και το 1δις ευρώ. Κι όλα αυτά για ένα οργανισμό που ήδη χρωστά σε δάνεια κάτι περισσότερο από ένα δις.

Από την άλλη, η ΑΗΚ είχε ασφαλίσει το σταθμό στο Βασιλικό για ένα ποσό μεταξύ 700-800εκ. ευρώ με την εταιρεία Atlantic και η διεύθυνση της πιστεύει πως μπορεί ένα μέρος των ζημιών να καλυφθεί από εκεί.

Στο λειτουργικό μέρος τώρα, η Αρχή ήδη άρχισε διεργασίες για προσωρινή επίλυση του προβλήματος με τη χρήση γεννητριών από άλλες χώρες και ήδη υπήρξε θετική ανταπόκριση από την Ελλάδα αλλά και από το Ισραήλ ενώ ενέργεια αναμένεται να αντληθεί και από κάποιες μεγάλες ιδιωτικές γεννήτριες. Το δεδομένο πάντως, είναι πως η ΑΗΚ θα προσφέρει τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες ενέργεια μειωμένη κατά περίπου 40% από τις ανάγκες της εποχής.

-Ενέργεια: Ψάχνουμε σε Ελλάδα, Ισραήλ και ιδιώτες
Σε επαφές με την Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκεται η Κυβέρνηση Χριστόφια και αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ζητούνται και προσφορές από ιδιώτες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στο Βασιλικό.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο και ενημερώθηκε ''ότι υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, με πρώτο θέμα τις ενέργειες για ό,τι έχει συμβεί στην Κύπρο''.

''Μας έχουν πει'', είπε ο κ. Πασχαλίδης, ''πόσα μεγαβάτ μπορούν να μας προμηθεύσουν και επειδή αυτά τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη, λέμε σίγουρα ότι η προσφορά της Ελλάδας είναι πολύ ουσιαστική''.

''Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που είχε ως θέμα τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν με τις ζημιές που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού'', δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Στεφάνου.
 Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''στη σύσκεψη έγινε μια σφαιρική ενημέρωση για τη κατάσταση από τον Υπουργό Εμπορίου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς''.

''Η ενημέρωση'', είπε ο κ. Στεφάνου, ''αφορούσε τόσο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όσο και τη διαχείρισή του και στη σύσκεψη λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων πηγών ενέργειας, τηρώντας; ασφαλώς όλες τις νόμιμες διαδικασίες''.

''Ηδη'', συνέχισε, ''είναι σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με την Ελλάδα, οι επαφές γίνονται κα με το Ισραήλ, ενώ επίσης αναζητούνται επίσης προσφορές και από ιδιώτες''.

''Βοήθεια'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''προσφέρθηκε και από τα κατεχόμενα και μελετάται, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Η Κυβέρνηση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες'', δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ''με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και με τον Διαχειριστή, καταβάλλει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να καταφέρουμε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα'', να αυξήσουμε την παραγωγική δυνατότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα για να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την ταλαιπωρία που υφίστανται οι καταναλωτές''.


 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε ''θερμές ευχαριστίες και την αναγνώριση της Κυβέρνησης προς τον κόσμο, ο οποίος δείχνει μεγάλη κατανόηση και ανταποκρίθηκε πάρα πολύ στις εκκλήσεις για μείωση της ζήτησης''.

''Η συνεργασία όλων'', τόνισε ο κ. Στεφάνου, ''είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και με τη συνέχιση, λοιπόν, της κατανόησης από μέρους του κόσμου, είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε''.

''Ευχαριστίες'', πρόσθεσε, ''θα πρέπει να εκφράσουμε και προς τους λειτουργούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και όσους ασχολήθηκαν με τα ζητήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προέκυψαν μετά τις ζημιές που έπαθε ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές, αλλά και για τη διαχείριση του ζητήματος, έτσι ώστε να ικανοποιούνται, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και υπό τις συνθήκες, οι ανάγκες που υπάρχουν''.

Σε ερώτηση ως προς τις επαφές με Ελλάδα και Ισραήλ και τί ακριβώς αναμένεται από αυτές, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε ότι έγιναν ''επαφές με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ελλάδας, τον κ. Πάγκαλο, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη, ως επίσης και με τον Εκτελεστικό της ΔΕΗ (Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού)''.

''Η προσπάθεια είναι'', συνέχισε ο κ. Πασχαλίδης, ''να μεταφερθούν γεννήτριες από την Ελλάδα στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό''.

''Ηδη'', όπως ανέφερε ο Υπουργός, ''οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της ΑΗΚ είναι σε προχωρημένο στάδιο διαβούλευσης με τους αντίστοιχους της Ελλάδας, ούτως ώστε να διαπιστωθεί τί ακριβώς είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι χρήσιμο και ωφέλιμο και που μπορεί να έρθει άμεσα στην Κύπρο''.

Σχετικά με τις επαφές με το Ισραήλ, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι ''το Ισραήλ έχει προσφερθεί (να βοηθήσει), είμαστε'', πρόσθεσε, ''σε επαφή με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ εδώ, έχουμε δώσει και τις τεχνικές προδιαγραφές και αυτό το θέμα προωθείται άμεσα''.

''Βεβαίως, εδώ αντιλαμβανόμαστε'', συνέχισε ο Υπουργός Εμπορίου, ''ότι η προσφορά δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όμως είναι καλοδεχούμενη''.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Κυβέρνησης ως προς την αναζήτηση προσφορών, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι ''ήδη υπάρχει πολιτική απόφαση και θα πάμε και στον ιδιωτικό τομέα''.

''Ηδη από σήμερα'', είπε, ''αυτήν τη στιγμή (γύρω στις 13:30 της Τρίτης) μάς περιμένουν οι συνεργάτες μας και για τη λήψη της απόφασης και υπογραφή του Διατάγματος και Απόφασης από πλευράς Υπουργείου και ΑΗΚ, για να ζητηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για προσφορά γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άμεσα''.

''Γίνεται'', τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, ''μια υπερπροσπάθεια από όλους, όμως δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί εύκολα και σύντομα η παραγωγή του σταθμού του Βασιλικού, που πρόκειται για μεγάλη παραγωγή''.

''Πρέπει'', δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, ''να συμβάλουμε όλοι με το δικό μας τρόπο και ο κόσμος ανταποκρίθηκε ίσως και πέραν των προσδοκιών μας και τους ευχαριστούμε και παρακαλούμε να συνεχίσει με την ίδια υπευθυνότητα''.

''Ηδη'', είπε ο κ. Πασχαλίδης, ''εκδόθηκε Διάταγμα για υποχρεωτική χρησιμοποίηση των εφεδρικών γεννητριών, που βρίσκονται στην κατοχή επιχειρήσεων, οργανισμών και ξενοδοχείων, για αυτό πρέπει άμεσα όλοι να λειτουργήσουν τις γεννήτριες''.

''Για το θέμα του νερού'', πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης, ''έγινε διευθέτηση με τις αφαλατώσεις, με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει συνεχής ροή νερού''.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον έχει γίνει κάποια εκτίμηση της συνολικής δαπάνης για όλα αυτά τα μέτρα, ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως ''όχι, είναι κάπως πρόωρο να υπολογισθεί''.

''Εκείνο όμως που έχουμε υπ' όψη μας και για το οποίο είμαστε και σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ταμείο Αλληλεγγύης'', δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, ''είναι να υποβληθεί, συνολικά και όταν έχουμε ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, συγκεκριμένο αίτημα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης''


http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/services/401156



http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_13.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top