Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Η αποχή είναι παθητική αποδοχή, η λαϊκή αφύπνιση δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα εποχή»
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΒάσοςΛυσσαρίδης τονίζει πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν δολοφονήσει και επισήμως τη διαδικασία των συνομιλιών. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε συνέντευξή του στον «Φ», σημειώνει πως δίνουμε την εντύπωση ότι η ανεκτικότητά μας είναι ανεξάντλητη, υποδεικνύοντας πως δεν είναι αρκετές οι διαμαρτυρίες. Προτείνει δε μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των δηλώσεων Ερντογάν.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε και στη φονική έκρηξη στο Μαρί και σημειώνει ότι ευθύνες έχει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Για τις κινητοποιήσεις τονίζει πως η αποχή είναι παθητική αποδοχή. Θέλουμε, είπε, ενεργούς πολίτες, μόνο έτσι ενδυναμώνεται η λαϊκή κυριαρχία.
Πώς σταθμίζετε τις εξελίξεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν; Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν έπρεπε να αποτελούν έκπληξη. Ο διάλογος ο οποίος ήδη δεν φαινόταν ότι ήταν δυνατόν να οδηγήσει σε ανεκτή λύση του Κυπριακού δολοφονείται και επισήμως.

Παρόλα αυτά συνεχίζεται. Τι αναμένει ο Πρόεδρος; Φοβούμαι ότι δίνουμε την εντύπωση ότι η ανεκτικότητά μας είναι ανεξάντλητη. Δεν είναι αρκετές οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να καταγγελθεί η Τουρκία στα επίσημα διεθνή βήματα (Ηνωμένα Έθνη) για τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την καταπάτηση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και στα ευρωπαϊκά με συγκεκριμένο στόχο τη λήψη αποφάσεων και μέτρων.

Ναι, αλλά τι εισηγείστε, να καταγγείλουμε τον διάλογο; Όταν μας καλεί ο ΟΗΕ προσερχόμεθα. Αλλά δεν δεχόμαστε να συζητήσουμε επί μέρους θέματα πριν γίνει αποδεκτή η βάση. Δηλαδή ότι υπάρχει μια Κυπριακή Δημοκρατία και όχι δυο κράτη. Ένας λαός, όχι δυο, και ότι τα κατοχικά δεδομένα δεν αποτελούν δίκαιο. Έτσι αν θα κηρυχθεί αδιέξοδο να κηρυχθεί πάνω στη σωστή βάση και όχι επί δήθεν διακοινοτικών διαφορών, διότι η ευθύνη θα καταμερισθεί στην καλύτερη για μας περίπτωση και στις δυο πλευρές. Πρώτα να ξεκαθαρισθεί η βάση και ύστερα τα επί μέρους.

Μετά το αδιέξοδο, εάν και εφόσον προκύψει, τι πρέπει να γίνει;
Να επαναφέρουμε το Κυπριακό στην πραγματική του αντικατοχική βάση. Να καθορίσουμε ενιαία πανεθνική-Ελλάδα και Κύπρος- στρατηγική. Να οργανώσουμε ενδοευρωπαϊκές συμμαχίες. Να αξιοποιήσουμε τον γεωστρατηγικό μας ρόλο. Ο Πρόεδρος συνεχίζει να προτείνει στον Έρογλου την εκ περιτροπής και φυσικά το θέμα των εποίκων, χωριστές πλειοψηφίες κ.τ.λ.

Τι θα συμβεί αν την αποδεχθεί ο Έρογλου;
Τραγωδία. Γιατί αν επιτευχθεί συμφωνία κορυφής πάνω σ΄ αυτή τη βάση και τεθεί μπροστά στο λαό, θα απορριφθεί. Όμως οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

Γιατί ο Πρόεδρος επιμένει σ΄ αυτές τις προτάσεις ενώ γνωρίζει ότι τα κόμματα και ο λαός διαφωνούν; Κακώς. Τι ελπίζει; Σχεδόν όλα τα κόμματα και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τις απορρίπτουν. Αν προτείνει το πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Σεπτεμβρίου 2009, οι γενναιόδωρες προτάσεις αυτοαναιρούνται. Και πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει ενότητα.
Μα και ο Πρόεδρος έχει προσυπογράψει το ανακοινωθέν του Ενικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009. Τα δυο συγκρούονται. Οι υποχωρήσεις δεν συνάδουν με τις πρόνοιες του ανακοινωθέντος. Συμμόρφωση με το ανακοινωθέν θα φέρει και την ποθητή ενότητα.

Γίνονται καθημερινώς λαϊκές κινητοποιήσεις για την τραγωδία στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»; Πώς τοποθετείσθε; Δικαιολογημένη η λαϊκή αγανάκτηση. Υπήρξε εγκληματική αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Ποιοι έχουν πολιτικές ευθύνες; Πρωτίστως η Κυβέρνηση.


Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ναι. Θεωρείτε ότι τα αποτελέσματα, τα πορίσματα των ερευνών θα διαφοροποιήσουν τις ευθύνες; Όχι, οι πολιτικές ευθύνες είναι σαφείς.

Θεωρείτε θετικό το γεγονός ότι ο λαός κινητοποιείται; Ναι. Η λαϊκή αφύπνιση γενικά αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα εποχή. Η αποχή είναι παθητική αποδοχή. Θέλουμε ενεργούς πολίτες, μόνο έτσι ενδυναμώνεται η λαϊκή κυριαρχία.Η κρίση δεν αντιμετωπίζεταιαπό τους δημιουργούς της


Η παγκόσμια οικονομική κρίση πώς επηρεάζει την Κύπρο; Βλέπετε διέξοδο; Ασφαλώς επηρεάζει την Κύπρο. Στο παρόν στάδιο δεν βλέπω διέξοδο, γιατί αντιμετωπίζουμε το τραγελαφικό φαινόμενο να ανατίθεται η θεραπεία του κακού στους δημιουργούς της κρίσης, τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους. Όμως ελπίζω ότι η αφύπνιση των λαών σε παγκόσμια κλίμακα θα διαφοροποιήσει το σκηνικό.
«Αυτή η γης δεν ανέχεται πια την ανέχεια»


ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣμε τον Γιατρό μιλήσαμε και για ένα ποίημα που έχει γράψει για τα τελευταία παγκόσμια γεγονότα. Το… αποσπάσαμε και το δημοσιεύουμε, ελπίζοντας ότι θα έχουμε την κατανόησή του.

Γιόμισαν οι πλατείες ρυτιδωμένα πρόσωπα, νέους οργισμένους, μάνες που ουρλιάζουν φτάνει πια, εργάτες με ροζιασμένα χέρια και αρυτίδωτες ψυχές, ποιητές και φιλόσοφους που ρωτούν γιατί πόλεις με πολιορκημένους άρχοντες σε πολιορκημένα παλάτια που τώρα αγωνιούν από την ασταμάτητη οργή, πεινασμένους που αμήχανοι οραματίζονται ακόμα και τα περισσεύματα της τραπέζης που όμως ετοιμάζονται για την μεγάλη πορεία Αυτή η γης δεν ανέχεται πια την ανέχεια Αυτοί οι χτίστες δεν δέχονται να ζουν χωρίς χτίσματα Αυτή η οργή δεν τιθασσεύεται Ναι. Όπου νάναι θα χτυπήσουν οι καμπάνες. Ναι. Όπου νάναι γεννιέται ένας καινούριος κόσμος (12 Ιούλη, 2011)
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 01/08/2011

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_3227.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top