Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Λινα Γιανναρου
Ενας κρίσιμος παράγοντας της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι... νορβηγικός. Ως γνωστόν, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους NAVTEX, σύμφωνα με την οποία ερευνητικό πλοίο θα διεξαγάγει, για τα συμφέροντά της, υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου έως τις 15 Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε σε διάβημα της Ελλάδας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για το νορβηγικό πλοίο Bergen Surveyor, το οποίο πράγματι όλες αυτές τις ημέρες, συνεπικουρούμενο από δύο μικρότερα ερευνητικά σκάφη, εκτελεί εργασίες ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πλοίο δεν έχει εκτελέσει εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Bergen Surveyor ανήκει στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Wavefield Inseis, η οποία ωστόσο από τον Δεκέμβριο του 2008 έχει εξαγοραστεί από τον γαλλικό κολοσσό CGGVeritas. Η «Κ» εντόπισε τον επικεφαλής των επιστημονικών ερευνών από το Bergen Surveyor, κ. Leif-Olav Saetenes, στα γραφεία που εξακολουθεί να διατηρεί η θυγατρική στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ωστόσο, παρά τις επίμονες πιέσεις μας, κατέστη σαφές ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πορεία των ερευνών και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Παρίσι. Δυστυχώς, και από τα κεντρικά της CGGVeritas καταγράφηκε ανάλογη απροθυμία για δηλώσεις. Πάντως, όλα δείχνουν ότι το Bergen Surveyor αποτελεί το «καμάρι» της εταιρείας, καθώς έχει λάβει σειρά από περιβαλλοντικά βραβεία σχετικά με τις επιδόσεις του σε ερευνητικά έργα σε Βόρεια Θάλασσα, Γροιλανδία και Δυτική Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και από την πλευρά της νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα διευκρινίζεται ότι η υπόθεση δεν αφορά τη Νορβηγία, καθώς η σχετική σύμβαση με την Τουρκία έχει υπογραφεί από την CGGVeritas. (Μετά το τουρκικό NAVTEX, το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.) Σε κάθε περίπτωση, είναι η δεύτερη φορά που η Νορβηγία λειτουργεί κατά... λάθος ως παράγοντας εξελίξεων στην περιοχή.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2008, τουρκικό πολεμικό σκάφος είχε προσεγγίσει δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη σημαία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τα είχε απειλήσει, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Μία μέρα αργότερα, ελληνικό πλοίο έσπευσε ανοιχτά του Καστελλόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold, συνοδεία τουρκικής φρεγάτας, πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας. Κατόπιν προειδοποιήσεων ότι το σκάφος βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Malene Ostervold απομακρύνθηκε.

Καθημερινή

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_9600.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top