Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αναρτήσαμε δυο μικρά άρθρα σχετικά με δυο διαφορετικές διπλωματικές κινήσεις της Βουλγαρίας για το στολίσκο για τη Γάζα και την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος.





Στολίσκος για τη Γάζα, Βουλγαρία προς Τουρκία: το Ισραήλ έχει δίκιο
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, υπεύθυνο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Βούλγαρος υπουργός δεν δίστασε να επικρίνει την τρέχουσα τουρκική πολιτική δηλώνοντας: «Ξέρετε, εμείς στη Βουλγαρία, κανένας από τους πολίτες μας προσπάθησε ποτέ να βιάσει έναν νόμιμο αποκλεισμό»

Προφανώς, δεν είναι αύριο που η ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό ήδη το γνωρίζαμε. Αντίθετα, αυτό που αγνοούσαμε είναι την φιλία που επιδεικνύουν οι Βούλγαροι προς το Ισραήλ.
Σε συνάντηση στην Άγκυρα, ο Νικολάι Μλαντένοφ έβαλε αυστηρά την Τουρκία στη θέση της και τον εκπρόσωπό της στην ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς, προπαντός μετά την απέλαση των Ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία:
«Δεν νομίζω ότι να απελάσετε τον πρέσβη του Ισραήλ είναι μια καλή ιδέα, το αντίθετο, οι ευκαιρίες για διάλογο μειώνονται για την επίλυση των διμερών εντάσεων», δήλωσε ο Μλαντένοφ ενώπιον του έκπληκτου οικοδεσπότη του.

«Ξέρετε, όλοι διατηρήσαμε τους πρεσβευτές μας στη Συρία, παρά τα γεγονότα. Και αυτό μόνο για να διασφαλίσουμε ότι τα κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτά ... Το κάναμε, παρά το όλο και πιο καταπιεστικό καθεστώς».
Σύμφωνα με τη Βουλγαρία, «η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται κοινά συμφέροντα» και ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα υιοθετήσουν θετική συμπεριφορά προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Μπαγίς απάντησε τότε στον Μλαντένοφ ότι «η Βουλγαρία θα επέβαλε ανάλογες κυρώσεις αν πολίτες της είχαν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιες καταστάσεις...».

Και σε αυτό ο Βούλγαρος απάντησε ότι, σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι Βούλγαροι δεν προσπάθησαν να παραβιάσουν έναν αποκλεισμό που κηρύχθηκε νόμιμο από τον ΟΗΕ. Και ο Τούρκος ομόλογος να αναφέρει ότι η σύγκρουση έγινε σε διεθνή ύδατα ... σαν να άλλαζε κάτι προς τη νομιμότητα της ισραηλινής δράσης ...

Λίγο απογοητευμένος από την στάση του Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, στενός συνεργάτης του Μπαγίς στη συνέχεια ανέφερε την υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του Υπουργού: «Ο Μλαντένοφ πήρε το μέρος του Ισραήλ λόγω της εβραϊκής καταγωγής του». Λες και μόνο οι Εβραίοι ήθελαν να λάμψει η αλήθεια στα μάτια των Τούρκων ...
Avi Retschild - JSSNews

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατά της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέστρεψε στο Ισραήλ βράδυ της Πέμπτης μετά από μια σύντομη διπλωματική επίσκεψη στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου έλαβε την υπόσχεση ότι καμία από τις δύο αυτές χώρες θα συμφωνήσουν να ψηφίσουν για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ δήλωσε την Τετάρτη στον Νετανιάχου ότι η χώρα του θα απορρίψει την παλαιστινιακή πρωτοβουλία, δήλωση που έκανε επίσης ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στη Σόφια την Πέμπτη.
(…)
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ δεν δεσμεύτηκε δημοσίως να ψηφίσει κατά της παλαιστινιακής πρωτοβουλίας, εξακολουθεί όμως να επιμένει ότι «όλα τα μέρη πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναρωτηθούμε κατά πόσο ή όχι θα υποστηρίξουμε την Παλαιστινιακή πρόταση, δεδομένου ότι δεν την έχουν ακόμη καταθέσει».
«Κανένας Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφθεί τη Βουλγαρία την τελευταία εικοσαετία», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπορίσοφ.
«Το 1990 ήρθα εδώ ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, επίσκεψη που μου επέτρεψε να υπογράψουμε ορισμένες διμερείς συμφωνίες», είπε ο Νετανιάχου.
«Όταν κοιτάζω την ‘γειτονιά’ μας’, μπορώ να πω ότι η φυσική κλίση του Ισραήλ πηγαίνει προς τα Βαλκάνια. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ είναι ήδη σε ανοδική πορεία, και έχουμε την πρόθεση να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την περιοχή, ιδιαίτερα με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».

Ο Μπορίσοφ απάντησε ότι «η Βουλγαρία έχει πολλά να μάθει από το Ισραήλ».
«Πρέπει να ενωθούμε για να συνεργαστούμε σε θέματα όπως η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων γεωργικών πρακτικών», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Έλινορ Cohen-Aouate - Esther Μπάτνα - JSSNews

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_4524.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top