Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η  κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και την οποία συνεχώς δυναμιτίζει με τις «εμπρηστικές» του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει στρατηγικό… βάθος. Η Αγκυρα προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στο Τελ Αβίβ να εκμεταλλευτεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι Ισραηλινοί δεν φαίνεται να συγκινούνται από τις απειλές και είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μαζί με την Κύπρο κανονικά τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη, που αρκετοί στην Τουρκία κάνουν ακόμη και συσχετισμό στρατιωτικών δυνάμεων, επιχειρώντας καταγραφή πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Το συμπέρασμα που προκύπτει, δείχνει σαφή υπεροχή του Ισραήλ. Ισως γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν σηκώνει φραστικά τους τόνους της αντιπαράθεσης (το έκανε με αφορμή τις επισκέψεις του σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη) χωρίς όμως να μιλάει συγκεκριμένα, ενώ το Τέλ Αβίβ διατηρεί ήπια συμπεριφορά, χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω απ’ αυτά που έχει εξαγγείλει. Στα μέσα της εβδομάδας μάλιστα προχώρησε σε αεροναυτική άσκηση, ζητώντας άδεια να στείλει τα αεροσκάφη του εντός του FIR Λευκωσίας. Τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν εντός της περιοχής, όπου σύντομα θα ξεκινήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο με την Κύπρο. Την ίδια στιγμή, πλοία της Αγκυρας έκαναν επιχειρησιακή εκπαίδευση ανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα έπρεπε να αισθάνεται κυρίαρχη χώρα σε μια πιθανή σύγκρουση με το Ισραήλ. Η αναλογία ανθρώπινου δυναμικού είναι σχεδόν 3 προς 1 υπέρ της Αγκυρας. Το θέμα όμως είναι πως μια αναμέτρηση με το Τελ Αβίβ δεν θα διεξαχθεί στο έδαφος, αλλά στη θάλασσα και τον αέρα. Και εκεί η Τουρκία υστερεί. Στη θάλασσα όχι αριθμητικά (έχει πολλά πλοία πρώτης γραμμής, όπως φρεγάτες και υποβρύχια), αλλά από πλευράς ισχύος πυρός. Τα λίγα πλοία που διαθέτει το εβραϊκό κράτος είναι υπερεξοπλισμένα, με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και πυραύλους οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν από μεγάλη απόσταση τουρκικά πολεμικά πλοία. Στον αέρα ούτε λόγος. Οπως δήλωσε ο Μπέτζαμιν Νετανιάχου, είναι το πιο «δυνατό χέρι του Ισραήλ».
Περισσότερα από 450 μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ είναι «τρίτης γενιάς», F-16 και F-15. Σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που έχει στο οπλοστάσιό της η Τουρκία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι Ισραηλινοί με την αμυντική τεχνολογία που έχουν αναπτύξει έκαναν «πατέντες» στα μαχητικά τους, δίδοντας ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στα αεροσκάφη τόσο με συστήματα αποτροπής όσο και με όπλα. Ελληνική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι τα αμερικανικά F-16 που διαθέτει το Ισραήλ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά άλλης χώρας στον κόσμο. Οι δε πιλότοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Επίσης, το Τελ Αβίβ υπερτερεί της Αγκυρας σημαντικά σε αεροσκάφη ηλεκτρονικής αναγνώρισης και γενικά διαχείρισης των πληροφοριών, όπως και στην αντιαεροπορική άμυνα. Οι πύραυλοι που έχει, μπορούν να «αναχαιτίσουν» και να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση ακόμη και 300 χιλιομέτρων.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι η διαρροή πληροφοριών περί αλλαγής στο σύστημα IFF των αεροσκαφών, προκειμένου τα ισραηλινά μαχητικά να μην αναγνωρίζονται από τα ραντάρ ως «φίλια» αλλά ως «εχθρικά». Στο θεωρητικό σενάριο μιας σύγκρουσης των δύο χωρών, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτιμούν και τον κίνδυνο παρέμβασης των Ισραηλινών σε κρίσιμα οπλικά συστήματα της χώρας, εκτιμώντας ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα, λόγω της μακράς αμυντικής συνεργασίας τους. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εφημερίδα «Ταράφ» εκτιμά πως οι Ισραηλινοί μπορούν να αχρηστεύσουν οπλικά συστήματα, τα οποία είτε προμηθεύτηκε η Τουρκία από το Ισραήλ είτε εκσυγχρόνισε με τη βοήθειά του, με παρέμβαση στα ηλεκτρονικά. Η τουρκική εφημερίδα, δε, κάνει λόγο για αδυναμία προάσπισης αυτών των οπλικών συστημάτων.
Οι συμφωνίες στον αμυντικό τομέα που υπέγραψαν οι δύο χώρες και υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια, εικάζεται ότι ξεπερνούν τα 4,5 δισ. δολάρια. Οι Τούρκοι εκσυγχρόνισαν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4 σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρία Elbit-IAI. Τα Φάντομ μάλιστα παραδόθηκαν πριν από πέντε χρόνια και το πρόγραμμα κόστισε 1 δισ. δολάρια. Συνεπώς, τα ηλεκτρονικά τους συστήματα είναι «ανοιχτό βιβλίο» για τους Ισραηλινούς. Οπως αυτά των αρμάτων μάχης Μ-60 και των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις και που οι Τούρκοι ανέθεσαν σε εταιρίες του Ισραήλ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις Τουρκίας και Ισραήλ


ΤουρκίαΙσραήλ
Στρατιωτικό προσωπικό612.000228.000
Αρματα μάχης4.503 εκ των οποίων τα 695 Leopard και 1.300 σε αποθήκευση3.501 εκ των οποίων τα 1.525 Merkava
Τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης250408
Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης650-
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού3.64310.200
Πυροβολικό7.450 εκ των οποίων 84 πολλαπλοί εκτοξευτές5.432 εκ των οποίων 224 πολλαπλοί εκτοξευτές
Επιθετικά ελικόπτερα37 Cobra81 (33 Cobra και 48 Apache)
Μεταφορικά ελικόπτερα222220
Υποβρύχια143
Φρεγάτες17-
Κορβέτες63
Πυραυλάκατοι2610
Περιπολικά σκάφη2044
Πλοία ναρκοπολέμου19-
Αποβατικά σκάφη461
Βοηθητικά πλοία493
Αεροπορία Ναυτικού7 αεροσκάφη και 21 ελικόπτερα2 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα
Μαχητικά αεροσκάφη426 εκ των οποίων τα 243 «τρίτης γενιάς» F-16510 εκ των οποίων τα 450 «τρίτης γενιάς» F-16 και F-15
Αεροσκάφη ειδικής χρήσεως (ηλεκτρονικής αναγνώρισης και ιπτάμενα τάνκερ)1130
Εκπαιδευτικά αεροσκάφη19837
ΑντιαεροπορικάΜικρής εμβέλειαςΣυστοιχίες Patriot
Τύπος της Κυριακής

http://www.antinews.gr/2011/09/18/122786/

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top