Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ΕΔΩ
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το Lonely Planet υμνεί την Πελοπόννησο, τα νερά και τις ομορφιές της και την παρουσιάζει ως τον κορυφαίο προορισμό για το καλοκαίρι του 2016...
-
Βαλεντίνος Βασιλέσκου , Réseau International Σύμφωνα με τη συμφωνία για μια ειρηνική διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, δημιουργήθηκ...
-
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ Ο επιπόλαιος υπολογισμός, μόλις πριν από λίγους μήνες, της άφιξης το πολύ 100.000 λαθρομεταναστών για το 2015...
-
«Εάν δεν το κάνουμε, τότε ζούμε σε μία Ευρώπη που εξαρτάται από άλλα κράτη, ίσως μάλιστα από προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος Ερντογάν. Και...
-
By THE NEW YORK TIMES UPDATED 12:41 AM Right Now T he Electoral College has affirmed Donald J. Trump as the nation’s 45t...
-
Stephen Kotkin Τα γερμανικά στρατεύματα διασχίζουν τα σοβιετικά σύνορα, στις 22 Ιουνίου 1941. JOHANNES HÄHLE Περίληψη: Οι συναλλαγές τ...
-
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ... ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ Η αλ...
-
Αν είναι ακριβή τα όσα δηλώνουν οι Κούρδοι της Συρίας, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή από τότε που ξεκίνησαν τα γεγονότα στη Συρ...
-
7.4.2017: Ενεργός πλέον ο αμερικανικός στόλος έξω από τη Κύπρο Αρχές Απριλίου 2017 και έχουμε καταιγισμό ειδήσεων και σχολίων για την...
-
Δικαστές, Εισαγγελείς, Βουλευτές, Μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: Η άσχημη πλευρά του θέματος των αποδοχών τους Του Γιάννη Αποστολί...
Από το Blogger.
Αρχειοθήκη
Φόρμα επικοινωνίας
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Αθήνα και Λευκωσία προβληματίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν στον ΟΗΕ, καθώς δεν θέλουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ
Η μεγάλη "μάχη" για το Παλαιστινιακό, η οποία όμως εμπλέκει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, μεταφέρεται από την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιδιώξει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Οι Παλαιστίνιοι, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, δημιουργώντας τετελεσμένα στις ήδη αποτελματωμένες συνομιλίες και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις χώρες της Ε.Ε., καθώς οι 27 δύσκολα θα επιτύχουν τη διατύπωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης.
Παρά τις συνεχείς δηλώσεις, δεν είναι γνωστό ποια τακτική θα ακολουθήσουν στα Ηνωμένα Εθνη οι Παλαιστίνιοι, αν και οι επιλογές δεν είναι πολλές. Είτε θα προσφύγουν στο ΣΑ, που όμως το βέτο των ΗΠΑ είναι δεδομένο, είτε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ που όμως δεν μπορεί να αποδώσει ιδιότητα ανεξάρτητου κράτους.
Καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή εξέφραζε την εκτίμηση ότι οι Παλαιστίνιοι, αν και γνωρίζουν ότι η υποβολή του αιτήματός τους στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει καμία τύχη, θα υποβάλουν το αίτημα θέλοντας να ασκήσουν μια μορφή πίεσης στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη σύνθεση του Σ.Α. Εκτός των μονίμων μελών Γαλλίας και Βρετανίας, συμμετέχει επίσης η Γερμανία και η Πορτογαλία.
Το σχέδιο
Η προσδοκία των Παλαιστινίων είναι ότι εάν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (καθώς η Πορτογαλία είναι μάλλον δεδομένο ότι θα στηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα) ψηφίσουν αρνητικά ή απέχουν, θα υποχρεωθούν πρακτικά να κρατήσουν θετική στάση στη Γενική Συνέλευση, εφόσον υποβληθεί ένα πιο "μετριοπαθές" σχέδιο ψηφίσματος από τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρκεί η απλή πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών, ώστε να αναγνωρισθεί το καθεστώς του "κράτους μη μέλους του ΟΗΕ" (non member state). Αυτή όμως η ιδιότητα (του non member state) πιθανόν θα αποδειχθεί αρκετή για να δώσει τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο αποκλεισμός της Γάζας και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει το ισραηλινό κράτος εις βάρος των παλαιστινιακών εδαφών.
Η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση θα βρεθούν στο δίλημμα είτε να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα είτε να ψηφίσουν αρνητικά ή αποχή, προκειμένου να μη διαταραχθεί η σχέση η οποία οικοδομείται με το Ισραήλ.
Αθήνα και Λευκωσία έχουν έναν ακόμη λόγο να προβληματίζονται με την υπόθεση της ΓΣ του ΟΗΕ, καθώς λόγω του ψευδοκράτους δεν νομιμοποιούνται να ψηφίσουν υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης και αναγνώρισης της ανεξαρτησίας μιας κρατικής οντότητας, ενώ μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι Παλαιστίνιοι βολιδοσκοπούν τις ξένες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό το βράδυ της Παρασκευής έφθασε στην Αθήνα ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής Νάμπελ Σάαθ, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδη για τις επόμενες κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Οπως τόνιζαν όμως διπλωματικές πηγές, όλα θα κριθούν από το "λεκτικό" του ψηφίσματος που θα υποβληθεί στη Γ.Σ. από τους Παλαιστινίους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διαμορφωθεί ένα "μετριοπαθές" ψήφισμα το οποίο θα κατορθώσει έτσι να εξασφαλίσει μια μεγάλη πλειοψηφία και να απομονώσει περισσότερο το Ισραήλ.
Στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Μ. Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και με τον εκπρόσωπο του Ισραήλ, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προσφερθεί να διευκολύνει τη διατύπωση ενός σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα καλύπτει τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν θα απομονώνει πλήρως το Ισραήλ και συγχρόνως θα δίνει την ευκαιρία για τη διαμόρφωση κοινής θέσης της Ε.Ε.
Αυτή θα είναι και η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες, μια και, όπως ίσως δεν είναι γνωστό, η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, αλλά και η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στα ενεργειακά έχει έναν απαράβατο όρο: ότι οι δύο χώρες δεν θα στηρίξουν το αίτημα των Παλαιστινίων.
Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν
Νάρκη η Ανατολική Μεσόγειος
Απρόβλεπτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς οι απειλές της Αγκυρας και η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να εμφανισθεί η Τουρκία ως η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής ανατρέπουν δεδομένα και απειλούν ευαίσθητες ισορροπίες στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το νέο ξέσπασμα Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι όχι μόνο θα στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύουν την επόμενη αποστολή που θα επιχειρήσει το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και θα ακυρώσει την προσπάθεια του Ισραήλ να αντλήσει πόρους από την εκμετάλλευση της ΑΟΖ του, πυροδοτεί το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Ερντογάν σε έναν πραγματικό παροξυσμό είχε απειλήσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα εφαρμόσει το Σχέδιο Γ΄ εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προβλέπει εκτός της διακοπής των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τη ναυτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση (το μετριοπαθές τουλάχιστον μέρος της) είχε επιμείνει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αγκυρα, την ίδια στιγμή όμως το εθνικιστικό στοιχείο που εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λίμπερμαν έριχνε λαδί στηνφωτιά.
Η απάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τελ Αβίβ, ο κ. Λίμπερμαν θα εφαρμόσει ένα σχέδιο απάντησης των τουρκικών προκλήσεων το οποίο προβλέπει εκτός των άλλων συνεργασία με τις αρμενικές οργανώσεις στο εξωτερικό για την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας αλλά και την (αυτό είναι το πιο κρίσιμο) επαφή με στελέχη του κουρδικού ΠΚΚ.
Ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρέθηκαν όμως στο στόχαστρο της ίδιας της Ευρώπης. Η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία την Παρασκευή να απέχει από κάθε είδους απειλές που αποτελούν πηγή εντάσεων και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Και ενώ η Αθήνα επιχειρούσε να περάσει στα μαλακά την αντιπαράθεση αυτή με το Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος σήκωνε το γάντι και εξαπέλυε επίθεση στην απέναντι πλευρά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πάγκαλος δεν δήλωσε μονο ότι η κάθε επίθεση εναντίον της Κύπρου θα είναι επίθεση και έναντι της Ελλάδας αλλά στράφηκε και εναντίον της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η ύπαρξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής είναι πρακτικά απειλή εναντίον της χώρας μας καθώς ασκεί, όπως δήλωσε, τουρκική προπαγάνδα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αριθμητική υπεροχή του τουρκικού ναυτικού δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην "ποιοτική" ισχύ ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα ισραηλινά υποβρύχια διαθέτουν πυραύλους που φέρουν... πυρηνικές κεφαλές.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Μέτωπο για το Ισραήλ και στην Αίγυπτο
Λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει σε ολόκληρη την περιοχή, έριξε το ξέσπασμα Αιγυπτίων διαδηλωτών με στόχο το κτίριο τη ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, την Παρασκευή. Το προσωπικό της πρεσβείας διασώθηκε με την παρέμβαση την τελευταία στιγμή των αιγυπτιακών δυνάμεων και επέστρεψε στο Τελ Αβίβ με δύο στρατιωτικά αεροπλάνα που είχαν πετάξει στο Κάιρο από το Ισραήλ και ήταν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή καθώς το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά το 1979, όταν υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο, κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως, βλέποντας να διαταράσσονται οι σχέσεις του με τις δύο μουσουλμανικές χώρες που αποτελούσαν στρατηγικά στηρίγματά του: την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ευθύνες υπάρχουν όμως στην ισραηλινή ηγεσία, η οποία δεν έχει δώσει "ανάσα" στην ειρηνευτική διαδικασία επιμένοντας στην πολιτική του εποικισμού και διατηρώντας την αδιέξοδη πολιτική του αποκλεισμού στη Γάζα.
Η επίθεση μάλιστα ισραηλινών δυνάμεων πριν από μερικές ημέρες στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο που είχε θύματα και έξι Αιγυπτίους τροφοδότησε ακόμη περισσότερο το αντιισραηλινό μένος. Τις επόμενες εβδομάδες, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γ.Σ του ΟΗΕ, αναμένεται κλιμάκωση αντιισραηλινών διαδηλώσεων σε όλο τον αραβικό κόσμο αλλά και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ γίνεται πάντοτε επικίνδυνο όταν βρίσκεται στριμωγμένο και η κατάσταση αυτή αφορά βεβαίως και την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες φαίνεται να είναι τα μοναδικά "στηρίγματα" που του έχουν απομείνει στην περιοχή.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
Έθνος
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_4715.html
Η μεγάλη "μάχη" για το Παλαιστινιακό, η οποία όμως εμπλέκει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, μεταφέρεται από την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιδιώξει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Οι Παλαιστίνιοι, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, δημιουργώντας τετελεσμένα στις ήδη αποτελματωμένες συνομιλίες και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις χώρες της Ε.Ε., καθώς οι 27 δύσκολα θα επιτύχουν τη διατύπωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης.
Παρά τις συνεχείς δηλώσεις, δεν είναι γνωστό ποια τακτική θα ακολουθήσουν στα Ηνωμένα Εθνη οι Παλαιστίνιοι, αν και οι επιλογές δεν είναι πολλές. Είτε θα προσφύγουν στο ΣΑ, που όμως το βέτο των ΗΠΑ είναι δεδομένο, είτε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ που όμως δεν μπορεί να αποδώσει ιδιότητα ανεξάρτητου κράτους.
Καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή εξέφραζε την εκτίμηση ότι οι Παλαιστίνιοι, αν και γνωρίζουν ότι η υποβολή του αιτήματός τους στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει καμία τύχη, θα υποβάλουν το αίτημα θέλοντας να ασκήσουν μια μορφή πίεσης στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη σύνθεση του Σ.Α. Εκτός των μονίμων μελών Γαλλίας και Βρετανίας, συμμετέχει επίσης η Γερμανία και η Πορτογαλία.
Το σχέδιο
Η προσδοκία των Παλαιστινίων είναι ότι εάν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (καθώς η Πορτογαλία είναι μάλλον δεδομένο ότι θα στηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα) ψηφίσουν αρνητικά ή απέχουν, θα υποχρεωθούν πρακτικά να κρατήσουν θετική στάση στη Γενική Συνέλευση, εφόσον υποβληθεί ένα πιο "μετριοπαθές" σχέδιο ψηφίσματος από τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρκεί η απλή πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών, ώστε να αναγνωρισθεί το καθεστώς του "κράτους μη μέλους του ΟΗΕ" (non member state). Αυτή όμως η ιδιότητα (του non member state) πιθανόν θα αποδειχθεί αρκετή για να δώσει τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο αποκλεισμός της Γάζας και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει το ισραηλινό κράτος εις βάρος των παλαιστινιακών εδαφών.
Η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση θα βρεθούν στο δίλημμα είτε να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα είτε να ψηφίσουν αρνητικά ή αποχή, προκειμένου να μη διαταραχθεί η σχέση η οποία οικοδομείται με το Ισραήλ.
Αθήνα και Λευκωσία έχουν έναν ακόμη λόγο να προβληματίζονται με την υπόθεση της ΓΣ του ΟΗΕ, καθώς λόγω του ψευδοκράτους δεν νομιμοποιούνται να ψηφίσουν υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης και αναγνώρισης της ανεξαρτησίας μιας κρατικής οντότητας, ενώ μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι Παλαιστίνιοι βολιδοσκοπούν τις ξένες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό το βράδυ της Παρασκευής έφθασε στην Αθήνα ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής Νάμπελ Σάαθ, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδη για τις επόμενες κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Οπως τόνιζαν όμως διπλωματικές πηγές, όλα θα κριθούν από το "λεκτικό" του ψηφίσματος που θα υποβληθεί στη Γ.Σ. από τους Παλαιστινίους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διαμορφωθεί ένα "μετριοπαθές" ψήφισμα το οποίο θα κατορθώσει έτσι να εξασφαλίσει μια μεγάλη πλειοψηφία και να απομονώσει περισσότερο το Ισραήλ.
Στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Μ. Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και με τον εκπρόσωπο του Ισραήλ, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προσφερθεί να διευκολύνει τη διατύπωση ενός σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα καλύπτει τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν θα απομονώνει πλήρως το Ισραήλ και συγχρόνως θα δίνει την ευκαιρία για τη διαμόρφωση κοινής θέσης της Ε.Ε.
Αυτή θα είναι και η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες, μια και, όπως ίσως δεν είναι γνωστό, η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, αλλά και η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στα ενεργειακά έχει έναν απαράβατο όρο: ότι οι δύο χώρες δεν θα στηρίξουν το αίτημα των Παλαιστινίων.
Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν
Νάρκη η Ανατολική Μεσόγειος
Απρόβλεπτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς οι απειλές της Αγκυρας και η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να εμφανισθεί η Τουρκία ως η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής ανατρέπουν δεδομένα και απειλούν ευαίσθητες ισορροπίες στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το νέο ξέσπασμα Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι όχι μόνο θα στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύουν την επόμενη αποστολή που θα επιχειρήσει το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και θα ακυρώσει την προσπάθεια του Ισραήλ να αντλήσει πόρους από την εκμετάλλευση της ΑΟΖ του, πυροδοτεί το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Ερντογάν σε έναν πραγματικό παροξυσμό είχε απειλήσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα εφαρμόσει το Σχέδιο Γ΄ εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προβλέπει εκτός της διακοπής των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τη ναυτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση (το μετριοπαθές τουλάχιστον μέρος της) είχε επιμείνει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αγκυρα, την ίδια στιγμή όμως το εθνικιστικό στοιχείο που εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λίμπερμαν έριχνε λαδί στηνφωτιά.
Η απάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τελ Αβίβ, ο κ. Λίμπερμαν θα εφαρμόσει ένα σχέδιο απάντησης των τουρκικών προκλήσεων το οποίο προβλέπει εκτός των άλλων συνεργασία με τις αρμενικές οργανώσεις στο εξωτερικό για την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας αλλά και την (αυτό είναι το πιο κρίσιμο) επαφή με στελέχη του κουρδικού ΠΚΚ.
Ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρέθηκαν όμως στο στόχαστρο της ίδιας της Ευρώπης. Η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία την Παρασκευή να απέχει από κάθε είδους απειλές που αποτελούν πηγή εντάσεων και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Και ενώ η Αθήνα επιχειρούσε να περάσει στα μαλακά την αντιπαράθεση αυτή με το Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος σήκωνε το γάντι και εξαπέλυε επίθεση στην απέναντι πλευρά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πάγκαλος δεν δήλωσε μονο ότι η κάθε επίθεση εναντίον της Κύπρου θα είναι επίθεση και έναντι της Ελλάδας αλλά στράφηκε και εναντίον της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η ύπαρξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής είναι πρακτικά απειλή εναντίον της χώρας μας καθώς ασκεί, όπως δήλωσε, τουρκική προπαγάνδα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αριθμητική υπεροχή του τουρκικού ναυτικού δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην "ποιοτική" ισχύ ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα ισραηλινά υποβρύχια διαθέτουν πυραύλους που φέρουν... πυρηνικές κεφαλές.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Μέτωπο για το Ισραήλ και στην Αίγυπτο
Λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει σε ολόκληρη την περιοχή, έριξε το ξέσπασμα Αιγυπτίων διαδηλωτών με στόχο το κτίριο τη ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, την Παρασκευή. Το προσωπικό της πρεσβείας διασώθηκε με την παρέμβαση την τελευταία στιγμή των αιγυπτιακών δυνάμεων και επέστρεψε στο Τελ Αβίβ με δύο στρατιωτικά αεροπλάνα που είχαν πετάξει στο Κάιρο από το Ισραήλ και ήταν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή καθώς το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά το 1979, όταν υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο, κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως, βλέποντας να διαταράσσονται οι σχέσεις του με τις δύο μουσουλμανικές χώρες που αποτελούσαν στρατηγικά στηρίγματά του: την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ευθύνες υπάρχουν όμως στην ισραηλινή ηγεσία, η οποία δεν έχει δώσει "ανάσα" στην ειρηνευτική διαδικασία επιμένοντας στην πολιτική του εποικισμού και διατηρώντας την αδιέξοδη πολιτική του αποκλεισμού στη Γάζα.
Η επίθεση μάλιστα ισραηλινών δυνάμεων πριν από μερικές ημέρες στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο που είχε θύματα και έξι Αιγυπτίους τροφοδότησε ακόμη περισσότερο το αντιισραηλινό μένος. Τις επόμενες εβδομάδες, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γ.Σ του ΟΗΕ, αναμένεται κλιμάκωση αντιισραηλινών διαδηλώσεων σε όλο τον αραβικό κόσμο αλλά και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ γίνεται πάντοτε επικίνδυνο όταν βρίσκεται στριμωγμένο και η κατάσταση αυτή αφορά βεβαίως και την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες φαίνεται να είναι τα μοναδικά "στηρίγματα" που του έχουν απομείνει στην περιοχή.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
Έθνος
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_4715.html
___________________________________________________
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.
Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.
Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου