Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Στο ρυθμό των νέων κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθούν στο Ιράν την ερχόμενη βδομάδα κινείται όχι μόνο η Τεχεράνη αλλά ολόκληρος ο κόσμος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλες χώρες ετοιμάζεται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και να επιβάλουν εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Η απόφαση θα παρθεί με «κρύα καρδιά», αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι αναλυτές θεωρούν πιθανή μια αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Η ανησυχία για μια διακοπή της ροής πετρελαίου, λόγω πολέμου ή εμπάργκο, κράτησαν ψηλά τις τιμές του αργού. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε χθες κατά τρεις μονάδες ύστερα από την άνοδο που είχε μια μέρα νωρίτερα και έφτασε τα 111.07 δολάρια το βαρέλι.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην απαγόρευση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου κατά τη σύνοδό τους, στις 23 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα όμως η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις συνέπειες του εμπάργκο. «Αναμένουμε μια αργή και σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο. Η Ευρώπη ανησυχεί εξίσου με τις ΗΠΑ για την εύθραυστη οικονομία της και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου», είπε ο Μάικ Γουίτνερ της Societe Generale.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις ενδέχεται να συμφωνήσουν στη χορήγηση μιας περιόδου χάριτος (έξι μήνες για την αγορά αργού και τρεις για τα πετροχημικά) προτού απαγορεύσουν τις εισαγωγές. Επιπλέον, οι εταιρείες θα μπορούν να δέχονται ιρανικό πετρέλαιο ως πληρωμή για χρέη, κάτι που θα βοηθούσε κυρίως την Ιταλία. Η περίοδος χάριτος θα δώσει επίσης στις ευρωπαϊκές εταιρείες χρόνο για να βρουν εναλλακτικές πηγές για τον εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο.

Ένα από τα ζητήματα που επηρεάζουν τη στάση των ασιατικών κυβερνήσεων απέναντι στο Ιράν είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Το Ιράν είναι η δεύτερη σε εξαγωγές χώραμέλος του ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο θα αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές για να καλύψει τη ζήτηση. Η Ιαπωνία έχει ήδη αναζητήσει προμηθευτές στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη πως θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσινγκτον για επιβολή εμπάργκο. Η Ινδία δέχεται επίσης πιέσεις για να μειώσει τις εισαγωγές της αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επίσημη απόφαση.

ΠΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Με τις εντάσεις να αυξάνονται για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε προειδοποίηση στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι οι ιρανικές απειλές για κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ θα προκαλέσουν την αμερικανική αντίδραση. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, μετά τη δολοφονία Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, για την οποία ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τη Μοσάντ και τη CΙΑ. Όπως αναφέρουν οι Νew Υork Τimes, πολλοί αξιωματούχοι και ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οδεύουμε σε κάποιου είδους στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν. Τονίζει, πάντως, ότι ένα πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στη χώρα θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό.

Το σκοτεινό νήμα της δολοφονίας
ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, οργιάζουν οι πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα πριν από δύο μέρες. Το Ιράν ζητά αντίποινα κατά του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ θεωρώντας πως κρύβονται πίσω από τη δολοφονία. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, αρνήθηκε οποιαδήποτε αμερικανική ανάμειξη. Δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι με κανέναν τρόπο αναμεμειγμένες στη δολοφονία που έγινε εκεί. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς εμπλέκεται. Κάτι έχουμε στον νου μας, αλλά δεν ξέρουμε ποιος ακριβώς είναι». Πιο διφορούμενο ήταν το σχόλιο του Ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει ανάμιξη της χώρας του στη δολοφονία. Ερωτηθείς από την ισπανόφωνη υπηρεσία του δικτύου σχετικά με μια ενδεχόμενη ανάμιξη του Ισραήλ στην επίθεση ο Σιμόν Πέρες απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. «Δεν γνωρίζω ποιος εκδικήθηκε τον ιρανό επιστήμονα, αλλά δεν πρόκειται ασφαλώς να κλάψω», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Γιοάβ Μορντεχάι στη σελίδα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Το Ισραήλ φαίνεται να δείχνει και η Ρωσία. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πιέζει τους Αμερικανούς προς τη στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης.
http://www.philenews.com/digital/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_9660.html#.TxJnQKWfeM8

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top