Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο Χένρι Κίσινγκερ έδωσε συνέντευξη στο Der Spiegel με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο «Παγκόσμια τάξη».
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα 91 του χρόνια, ο Χένρι Κίσινγκερ εμφανίζεται γεμάτος νεανικό σφρίγος και πνευματική διάυγεια. Αυτό διαπίστωσαν οι συντάκτες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που είχαν την τύχη να πάρουν μακρά συνέντευξη από τον «Μέτερνιχ» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στη Νέα Υόρκη. Αφορμή στάθηκε το νέο βιβλίο του Χένρι Κίσινγκερ υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Παγκόσμια τάξη».



Στον 17ο σταθμό της πλούσιας συγγραφικής του διαδρομής, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης επί των Ρεπουμπλικανών προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ αναγνωρίζει ότι το γεωπολιτικό χάος απειλεί σήμερα την ανθρωπότητα όσο ποτέ άλλοτε: μέσα μαζικής καταστροφής, τρομοκρατία που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, κατάρρευση ολόκληρων κρατών και μετατροπή τους σε περιοχές γενικευμένης ανομίας, με χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα τη Λιβύη. Επιμένει όμως ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, μέσω του σεβασμού μιας ορισμένης ισορροπίας δυνάμεων, κατά το πρότυπο της Ευρώπης μετά τη συνθήκη της Βεστφαλίας, το 1648. «Ελπίζω μόνο να αποδειχθούμε αρκετά συνετοί και να μη χρειαστούμε έναν νέο Τριακονταετή Πόλεμο για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Κίσινγκερ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Der Spiegel, ο συγγραφέας υιοθετεί τολμηρές θέσεις αναφορικά με την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις Δύσης- Ρωσίας. Αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τονίζει ότι «αποτελεί ένα σύμπτωμα και όχι την αιτία της κρίσης... Αν η Δύση θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της, πρέπει να παραδεχθεί ότι διέπραξε πολλά σφάλματα. Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν ήταν μια κίνηση (του Πούτιν) προς την κατάκτηση του κόσμου. Δεν ήταν κάτι ανάλογο με την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας από τον Χίτλερ». Ο μετρ της «ρεάλ πολιτίκ» υπογραμμίζει ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ φέρουν ευθύνες για την κλιμάκωση της κρίσης, καθώς «δεν κατάλαβαν την επίπτωση γεγονότων όπως η τελωνειακή ένωση Ε.Ε.- Ουκρανίας και οι διαδηλώσεις στο Κίεβο... Η Ουκρανία είχε πάντα μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία και ήταν λάθος να μην το συνειδητοποιήσουμε».

Βετεράνος του Ψυχρού Πολέμου, ο Κίσινγκερ έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι «η Ρωσία αποτελεί σημαντικό τμήμα του διεθνούς συστήματος και είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσεων, από τα πυρηνικά του Ιράν μέχρι τον συριακό εμφύλιο». Εκφράζει δε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υπονοώντας ότι αυτή είναι η γνώμη και της Μέρκελ. «Εσείς και εγώ γνωρίζουμε», δηλώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Γερμανών δημοσιογράφων, «ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πάρει ποτέ ομόφωνη απόφαση για την Ουκρανία... Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφραστεί σε παρόμοιο πνεύμα».

Θετικά λόγια για Χίλαρι

Αν και Ρεπουμπλικανός, ο Χένρι Κίσινγκερ εκφράζεται με θετικά λόγια για τη Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντάς την «φίλη με ισχυρή προσωπικότητα» και εκτιμώντας ότι «θα μπορούσε να ανταποκριθεί επάξια» στα καθήκοντα του προέδρου της Αμερικής. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι θα προτιμούσε μια πολιτική αλλαγή στον Λευκό Οίκο και παροτρύνει τους Ρεπουμπλικανούς να βρουν έναν δυνατό υποψήφιο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top