Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Πρόεδρος της Ουκρανίας
Πέτρο Ποροσένκο. Πηγή: Reuters
Στις 21 Μαΐου ξεκίνησε στη Ρίγα η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της ΕΕ με έξι πρώην σοβιετικές χώρες (αποκλείεται η Ρωσία). Πρόκειται για μια αντιρωσική πρωτοβουλία στο φόντο της ουκρανικής κρίσης;
Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ), η οποία ήταν αρκετά ουδέτερη αρχικά, αλλά μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία που προκλήθηκαν από την άρνηση του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ (σχετιζόταν με την ΑΕΣ), έγινε πολύ επιφυλακτική. Την ίδια ώρα, πολλοί ειδικοί καλούν τη Μόσχα να οικοδομήσει ένα διάλογο με την ΕΕ, χρησιμοποιώντας και το πεδίο της ΑΕΣ.

Οι παρατηρητές είχαν προβεί στην ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ρίγα δεν αναμένεται εύκολη, εξηγώντας την εκτίμηση αυτή με τον αντιφατικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος. Μια από τις αντιφάσεις αυτές, είναι ότι η ΑΕΣ επεκτείνεται στην Αρμενία και τη Λευκορωσία, χώρες οι οποίες μετέχουν ενεργά στις διαδικασίες ευρασιατικής ολοκλήρωσης υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Οι προγνώσεις των αναλυτών βγήκαν αληθινές πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Ερεβάν και το Μινσκ δεν ικανοποίησε η διατύπωση της δήλωσης της Συνόδου, στην οποία γινόταν αναφορά για «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» από τη Ρωσία. Η Αρμενία και η Λευκορωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το έγγραφο σε αυτή τη μορφή του.

Σχέδιο των ΗΠΑ;

Τι είναι η ΑΕΣ

Η κοινή πρωτοβουλία Πολωνίας και Σουηδίας «Ανατολική Εταιρική Σχέση» εμφανίστηκε το 2008. Η ΑΕΣ καλύπτει έξι χώρες, τις Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Στην ΕΕ τονίζουν ότι η ΑΕΣ δεν αποτελεί στάδιο επικείμενης ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ. Στα λόγια, ως στόχοι διακηρύττονταν η δημιουργία πολιτικής ένωσης και οικονομικής κοινότητας των χωρών-γειτόνων της ΕΕ. Στα πλαίσια της ΑΕΣ περιλαμβάνονται οι συμφωνίες σύνδεσης, τμήμα των οποίων αποτελούν οι συμφωνίες για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Τέτοιες συμφωνίες έχουν συνάψει για την ώρα τρεις χώρες: Οι Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.
Σύμφωνα με ορισμένους ρώσους αναλυτές, η ΑΕΣ είχε εξαρχής αντιρωσικά σχέδια. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Νεότερων Κρατών, Αλεξέι Μαρτίνοφ, στη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας «Σύνοδος στη Ρίγα: Προς τα πού κινείται η Ανατολική Εταιρική Σχέση;», είναι «εξαρχής ένα πολιτικό, αντιρωσικό σχέδιο εξάπλωσης στη ζώνη στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας». Η Ευρώπη δεν το χρειάζεται και πίσω απ’ αυτό βρίσκονται οι ΗΠΑ. Όπως τονίζει ο ειδικός, αν το διάστημα 2008-2009 η ρωσική διπλωματία είχε καταφέρει να αποτρέψει την εμφάνιση της ΑΕΣ, τότε σήμερα δεν θα υπήρχε και η ουκρανική κρίση.
Ωστόσο, στη ρωσική κοινότητα εμπειρογνωμόνων αρκετοί είναι εκείνοι που δεν συμφωνούν με τέτοιες εκτιμήσεις. Η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Σβετλάνα Γκλίνκινα, σημειώνει ότι στην αρχή το σχέδιο αυτό ήταν πολύ λιγότερο πολιτικοποιημένο. Κατά την ίδια ναι μεν «γινόταν αντικειμενικά ανταγωνιστικό προς τη Ρωσία σε ότι αφορά την ολοκλήρωση στον πρώην σοβιετικό χώρο, αλλά δεν ήταν αντιρωσικό. Η ιδέα ήταν να οικοδομηθούν ειδικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες». Σημειώνει δε, ότι το σχέδιο ήταν να διαμορφωθούν οι διμερείς σχέσεις της ΕΕ με τα πρώην σοβιετικά κράτη στη μορφή της πολύπλευρης συνεργασίας, κάτι που δεν επετεύχθη. Όπως επισημαίνει η Γκλίνκινα, οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν της χώρες της ΑΕΣ σε μια ενιαία ζώνη, και πολύ περισσότερο -κάτι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το τελευταίο διάστημα- σε αντιρωσική βάση.
Ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης, Βλαντισλάβ Μπελόφ, θεωρεί και αυτός ότι δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για εξαρχής αντιρωσικό χαρακτήρα του ΑΕΣ. Τη Ρωσία την είχαν προσκαλέσει να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα, ωστόσο τη Μόσχα δεν ανταποκρινόταν στις σχέσεις που υπήρχαν ήδη τότε μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, δηλαδή στη συμφωνία συνεργασίας και στους τέσσερις κοινούς χώρους.

Χρειάζονται νέοι μηχανισμοί

 Συνολικά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως για την ώρα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιτυχίες της ΑΕΣ. Το εμπορικό ισοζύγιο των χωρών -μελών με την ΕΕ, αν και αυξήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση αυτή ήταν εντελώς ασήμαντη, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που αυτό μειώθηκε. Δεν έγιναν πολλά όσον αφορά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η πρακτική των θεσμικών αντιγραφών είναι μια ακριβή υπόθεση, στην οποία μπορεί να σπαταληθεί έως και το 1/3 του ΑΕΠ, κάτι που δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους οι χώρες της ΑΕΣ.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, επίσης, πως στο τρίγωνο Ρωσία, ΕΕ, χώρες -μέλη της ΑΕΣ, πρέπει ν’ αναζητηθούν νέοι μηχανισμοί συνεργασίας. Η Σβετλάνα Γκλίνκινα είναι πεπεισμένη ότι «τα κράτη αυτά δεν πρέπει να μπαίνουν στη θέση ενός παιδιού το οποίο ρωτούν: Ποιον αγαπάς πιο πολύ, το μπαμπά ή τη μαμά; Αυτό είναι αντιπαιδαγωγικό». Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, ενδείξεις ότι η αναζήτηση τέτοιων μηχανισμών θα γίνει στη Ρίγα, τη στιγμή που στη Σύνοδο δεν παρευρίσκονται οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Λευκορωσίας.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top